EXCLUSIV! Apa otravita de gazele de sist, in Timis? Mai multe localitati dau in clocot! Speriati, oamenii au iesit in strada! FOTO si VIDEO!

TIMIS. Vestul Timisului sta pe un butoi cu pulbere din pricina firmelor de prospectiuni pentru gazele de sist, iar localnicii se pregatesc de revolta. Ultimele analize ale apei din zona arata o crestere alarmanta a nivelului de arsen, o adevarata otrava, spun specialistii, pentru ca in timp duce la dezvoltarea cancerului.

La Beba Veche, cea mai vestica asezare a Romaniei, oamenii s-au ingrozit cand au aflat vestea ca apa ce curge la robinetele lor, din reteaua publica, e toxica.

De unde arsen, cand la noi in zona nu  exista nici cea mai mica industrie?‘, spun satenii care arata cu degetul firmele de prospectiuni care cauta gaze. Oamenii cred ca de vina sunt cercetarile facute peste frontiera, in Serbia, unde s-au executat foraje, la doar 1 kilometru si jumatate de comuna Beba Veche.

Cel care trage semnalul de alarma este primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu.  El sustine ca, in lipsa oricaror surse de poluare in vecinatate, panza de apa freatica ar fi fost influentata de aceste explorari.

Din cate stiu au forat pe la 4.000 de metri. Este posibil ca ei sa nu fi sapat doar pe verticala, ci si in diagonala si atunci sa fi ajuns sub teritoriul comunei noastre”, este de parere Ioan Bohancanu.

Primarul din Beba Veche nu-si explica cum altfel ar fi putut ajunge atat de mult arsen in apa de la robinetul localnicilor.

In urma unor analize efectuate la un laborator specializat din Arad am constatat ca continutul de arsen din apa potabila de la Beba Veche in ultimele 12 luni a crescut in limite foarte mari. Daca acest continut de arsen este acceptat pana la 10 unitati, el acum, in momentul de fata este crescut la 26 de unitati. Acest lucru nu se poate explica decat prin exploatarile care au loc la un km de comuna Beba Veche, peste granita cu Serbia. Aceste exploatari au loc de doi ani in Serbia si efectele nu au intarziat sa apara si la Beba Veche. Nu am facut nicio sesizare pana in momentul de fata, dar o voi face in scurt timp pentru ca eu consider ca viata locuitorilor din Beba Veche este afectata de aceasta apa cu continut ridicat de arsen„, a spus primarul Bohancanu.

 

Deocamdata, in vestul Romaniei, firmele de prospectiuni au facut doar cercetari de suprafata, prin provocarea de mici cutremure, si asta, oficial, doar in cautare de gaze obisnuite.

Tensiunea creste de la zi la zi in randul localnicilor din Beba Veche, Cenad si Dudestii Vechi

La Dudestii Vechi, Cenad si Beba Veche, mai multi cetateni au luat atitudine si s-au constituit in grupuri de actiune locala, hotarati sa isi apere singuri interesele. La Cenad, opozantii au incercat sa organizeze un miting de protest autorizat, insa primaria le-a refuzat cererea. La Dudestii Vechi si Beba Veche au avut loc dezbateri cu cetatenii, insa oamenii nu s-au lamurit de bunele intentii ale ‘cautatorilor de gaze’. Mai mult, cand firma de prospectiuni a inceput sa intre pe terenurile oamenilor, acestia din urma au reactionat si a fost nevoie de interventia politiei pentru a calma lucrurile.

Multi s-au mobilizat pe Facebook. Numai pe pagina „Dudestii Vechi fara fracturare hidraulica s-au strans in scurt timp aproape 700 de membri care discuta, se organizeaza, posteaza fotografii si pareri. „Noul motto al actiunii noastre: SEMANAM GRAU, NU SONDE!!!!„, este mesajul unui localnic. „Daca NU ACTIONAM, vom avea timp suficient sa plangem dupa aceia cand vom spune cu totii ADIO APA POTABILA !„, spune un altul, iar cineva ii raspunde: „pai astia din Serbia au si zis ca in unele zone nici numai curge apa la robinet”.

Oamenii din Cherestur au iesit astazi in strada!

Video-ul nu poate fi incarcat.

In satul Cherestur de langa Beba Veche, oamenii au iesit marti in strada! Imbracati cu tricouri galbene pe care au imprimat un mesaj anti-fracturare, localnicii s-au adunat in centrul asezarii sa-si strige furia. Protestul lor a stat sub indemnul ‘Impreuna oprim otravirea Romaniei„.

Noi nu suntem de acord sa faca asa ceva la noi. Si asa e praf, numai praf si necaz. Ne mai trebuie sa avem si otrava pe pamant?„, a spus indignata o localnica.

Daca sapa astia ce o sa mai iasa? Inseamna ca trebuie sa ne luam catrafusele si sa plecam„, a adaugat un barbat.

E riscant, cumparam apa de la magazin„, a spus un altul.

La animale ce sa facem, doar nu cumparam apa pentru animale acuma„, a adaugat un barbat prezent la protest.

Prospectiunile sunt doar o etapa, riscul este foarte mare. Exploatarea este riscul cel mai mare pentru ca nimeni nu vine sa investeasca in ceva, apoi sa vina sa spuna ca nu ne mai trebuie nimic, va lasam in pace„, a precizat un altul.

Oamenii au scandat „Vrem agricultura, NU fractura!” si „Salvam Campia de Vest!

Hotarare anti-explorari

La Beba Veche, Consiliul Local a fost si mai drastic si a dat o hotarare de interzicere a „prospectiunii seismice, explorarii-dezvoltarii-exploatarii hidrocarburilor neconventionale prin metoda fracturarii hidraulice de mare volum pe teritoriul comunei administrativ al comunei Beba Veche: in rezervatia naturala ornitologica Beba Veche, pe domeniul privat al comunei Beba Veche sau fara acordul proprietarilor”.

Problema este ca o hotarare similara a fost data la Pungesti, fiind declarata ulterior ilegala, insa alesii din Timis au avut grija la intocmirea documentului,  sa nu generalizeze, ca sa nu pateasca la fel.

Vocile rezistentei locale

Christian Gunther,  agricultor si om de afaceri din Cherestur, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro de ce se opune cu vehementa acestor explorari.

Primul (motiv, n.r) este acela ca doresc sa fac agricultura si sa traiesc in aceasta zona frumoasa, iar ideea explorarii la adancimi mari in cautarea de hidrocarburi va atrage automat si exploatarea gazelor de sist, intr-un final… deoarece o harta a petrolului exista deja… iar agricultura si gazele de sist nu pot exista impreuna, fiind deja binecunoscute efectele negative ale exploatarii gazelor de sist asupra apei, aerului si terenului, de aceea a fost interzisa in multe tari civilizate. Al doilea motiv al opozitiei mele este faptul ca orice firma, oricat de mare este, trebuie sa respecte legile tarii si sa aiba o conduita morala in toate actiunile sale”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Christian Gunther.

Opinia barbatului este impartasita de majoritatea cetatenilor din Cherestur, sat cu populatie preponderent maghiara. Organizati in jurul unei Asociatii locale, oamenii au apelat la avocati pentru a se bate cu argumente legale. Alaturi de cei din Beba Veche, ei au strans si semnaturi impotriva explorarii, dar se tem ca autoritatile nu vor tine cont de parerea lor.

Cat este de periculos arsenul?

Arsenul gasit in apa potabila poate cauza probleme de sanatate grave, iar  in timp dezvolta cancere.

Potrivit cercetarilor medicale, expunerea pe termen lung la arsen, chiar si la un nivel scazut, este asociata unui risc crescut de cancer la vezica, plamani si cancer de piele, cat si riscului de diabet de tip 2 si de afectiuni cardiovasculare, dupa cum se arata intr-un raport al Centrului National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, organism subordonat Guvernului.
Presa din Statele Unite, tara in care industria de profil este cea mai dezvoltata, relateaza pe larg despre studiile care s-au facut pe apa din zonele unde se extrag gazele de sist si care arata ca in aceste zone arsenul apare in concentratii mari, desi nu s-a putut stabili cu exactitate cum determina fracturarea aparitia arsenului in apa.

Gaze de sist in Serbia, nu si in Romania

In Serbia, mai precis in Voivodina, explorarea gazelor de sist se face deja de mai multi ani, fara sa fi existat o opozitie prea mare din partea societatii civile. Inca din vara anului trecut, la granita cu Romania si-au facut aparitia niste sonde gigantice, vizibile de pe teritoriul tarii noastre de la cativa kilometri departare.

In tot acest timp, autoritatile locale din Timis au negat orice posibilitate ca si la noi sa se faca prospectiuni de acest tip, sustinand ca tot ce se intampla in ograda noastra are de a face strict cu gazele naturale conventionale. Intre timp, aceeasi companie, care in Serbia cauta gaze de sist – neconventionale -, a trecut granita in Romania si s-a apucat de cautat gaze…conventionale.

Conventional sau neconventional?

Pana acum, pe teritoriul judetului Timis nu s-au facut decat prospectiuni geologice – un fel de radiografii ale pamantului, executate cu ajutorul unor mici explozii controlate.

Ici-colo au izbucnit episoade de nemultumire ale oamenilor, insa in mare parte lucrurile au decurs dupa cum a decis Guvernul. Numai ca specialistii se pare ca au dat de o nuca dura chiar in cea mai vestica zona din judet si din tara. Este vorba de perimetrul  Ex-7 Periam care cuprinde zona Sannicolau Mare – Dudestii Vechi – Beba Veche – Cenad, iar compania care a castigat licenta de explorare este compania sarbeasca Nis Petrol, detinuta de gigantul rus Gazprom.

Toate documentele oficiale care vorbesc despre aceste concesiuni se refera strict la „gaze conventionale”, insa in realitate, tehnologia folosita in prospectiuni pare tipica cercetarilor pentru gaze de sist. Mai mult, cetatenii din acest colt de tara stiu ca natura nu tine cont de granitele politice iar depozitele de gaze descoperite in Serbia cel mai probabil se intind si dincolo de frontiera,in Romania.

Un ONG din Arad apara Timisul

Un ONG infiintat in aceasta vara la Curtici, „Salvam Campia de Vest”, al carui presedinte este Andrei Musca, un tanar din Curtici si care reuneste, printre altii, mai multi primari din judetul Arad, se lupta dincolo de Mures cu o alta firma de prospectiuni care cauta gaze in perimetrul EX 6 Curtici. Andrei se lupta de cinci ani pentru stoparea explorarilor si acum a venit si in Timis pentru a distribui fluturasi si a sta de vorba cu oamenii din zona Sannicolau Mare – Cenad – Dudestii Vechi – Beba Veche.

Oamenii nu prea stiu despre ce este vorba. Au fost pacaliti sa semneze pentru dreptul de servitute, dar nu stiu ce-i asteapta”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Andrei Mot.

El a avut parte de o surpriza neplacuta cand a dat nasul cu Iosif Ingrisch, managerul firmei Geolink, cea care se ocupa de efectuarea explorarilor in numele sarbilor de la Nis Petrol.

Am fost la sediul lor din Sannicolau Mare, unde era plin de masini cu numere de Belgrad pregatite sa mearga pe teren. Am purtat o discutie civilizata, dupa care lucrurile au degenerat. Managerul a incercat sa ma loveasca cu masina, pe trotuar”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Andrei Mot.

Incidentul a fost filmat si postat pe internet, devenind viral in randul comunitatilor anti-fracturare de pe internet.

Activistul crede ca unii primari din zona s-ar fi transformat peste noapte in aparatori ai firmei de prospectiuni, in loc sa ii reprezinte pe oameni. „Din start am fost luat la intrebari: ca ce caut aici, ca nu e treaba mea, ca asta e comuna lor, am fost jignit. Ei au dat aviz favorabil acestei companii sa intre pe terenuri private, fara sa aiba acordul proprietarilor. La intalnirile cu cetatenii, ei prezentau argumentele companiei. Singurii care au fost impotriva au fost primarul si viceprimarul de la Beba Veche”, a mai spus activistul.

Vestul Timisului, un nou Pungesti?

Pana acum, de partea satenilor nu s-au asezat prea multe figuri publice. Unul dintre putinii care au luat atitudine este deputatul din partea Uniunii Bulgare din Banat, Niculae Mircovici.

Ma opun categoric oricaror demersuri menite sa transforme judetul nostru intr-o zona poluata care sa satisfaca interesele de caștig ale unor oameni care nu au nici o legatura cu Banatul. Reglementarile legale in exploatarea petrolului si minelor nu cuprind dreptul de incalcare a proprietatii pentru explorarea sau exploatarea gazelor de sist. in acest context, regret decizia Tribunalului judetului Vaslui, care a admis aceasta posibilitate”, a declarat Mircovici.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am lucrat o viata intreaga in industria chimica. Sunt inginer/chimist de meserie. Povestea asta cu arsenul ajuns in panza freatica datorita exploatarilor petroliere e o bazaconie fara niciun fundament. Arsenul se gaseste din plin in diverse concentratii in toate mizeriile de pe care le arunca agriculturii pe camp, in necunostinta de cauza. Arsenul in aceeasi concentratie pe care ati publicat-o dvs se gases in orice retea de apa de pe teritoriul romaniei, de oriunde luati probe. Va invit sa luati o mostra de la robinet si sa faceti analizele. Chiar va provoc! Si daca la robinetul din bucatarie e tot asa atunci cine e de vina? Robu? SARBII? RUSII? Noi suntem de vina..

  2. cat e buldogu :))) ma sperie :))))=))

    • asta insamna ca cand se caca umple 4-5 vedre. si poate are si emoroiz si alia doare si caca si sange. vai di mama lui.

      • ai dreptace. da io cred ca umflatu ala are 4-c vedre de cacat chiar in burta . parca-i monstru. asta sigur o sa moara repede cai cat o vaca. bata-l dumniazau di umflat. sa-l mance canceru.

  3. Verisorul meu a avut o aventura vara trecută cu o grupare de „ecologisti”. Îmi spunea ca astia fac scandal peste tot unde ar putea ieși o sponsorizare către ONG-ul lor. Si ca mai fac si „transhumanta” si instiga lumea din mediul rural doar ca sa iasă banul. Vreau si eu sa vad un Greenpeace adevărat cu proiecte clare, cu viziune si atunci jos pălăria.

    • daca verisorul tau sa dus sa primeasca ceva nu inseamna ca toti au facut la fel

  4. Valentin si ingHeimann: puteti sau poti posta la comanda pana te doare burta. Mirosi de la 1 km a postac platit. Daca nu ai nici un interes in porcaria asta, esti invitat sa taci. Ca argumente nu ai…doar gaze.

  5. 1. Articolul vorbeste mai mult despre o companie sau alta, decat despre arsen, ceea ce arata ca nu arsenul era de fapt subiectul. In plus cu „se pare”, „e posibil”, „cred” nu poti demonstra certitudini, asa cum prin titlu se vrea.
    2. Domnii Valentin si ing. Heimann au cuvintele la ei. Si sunt civilizate. Ceilalti comentatori par tendentiosi, razboinici si putin spre deloc educati. In aceste conditii, mi-e greu sa cred ca ar digera ceva dintr-o lectie de chimie (tema: arsenul) sau o lectie de geofizica/geologie pe tema prospectiunilor sau a hidrocarburilor.

  6. @parabelum: Daca ai in dotare un Parabellum, „ești invitat” sa-l folosești. Daca nu, rămâi la angry birds. Stii ce îmi place la voi, „ecologistii” astia? Toți care nu va cânta in struna sau povestesc experimene personale, fie sunt plătiți, fie put, fie s…, fie sunt jidani, fie sunt umflați, fie… Nu-i asa, Parabelum? Si va mirati ca aveți priza la o mana de oameni, toți din mediul rural, toți trecuți bine de prima tinerete?

    • Mah presupunatorule, tu ai idee de prostiile care ies din tine? Ce priza la public?? Esti cu capul??? Crezi ca daca tu freci Antenele toata ziua si nu se vede nimic acolo, chiar asa e?? Tu ai habar de mecanismele pe care le foloseste industria petroliera, cati bani si ce interese sunt acolo?? Tu crezi tot ce spune lobby-ul petrolistilor, din care stii sau nu, faci acum parte? Ecologistii pe care nu dai doi bani sunt mult mai echilibrati decat crezi tu! Au ca si interes apa, pamantul si aerul pe care si tu traiesti/bei/respiri…dar te doare undeva. Continua cu delirul…

  7. Cam interesanta coincidenta domnule Haimann, concentratia de arsen s-a dublat de cand in Serbia se fac foraje, si cam interesant cum dumneata sti imediat ca taranii sunt de vina. Ce dovezi ai? Dupa felul cum se exprima domnii Heimann, Valentin, Mara si Makarena deduc ca ar fi aceeasi persoana. Adica un postac platit.

  8. Inca o coincidenta: „doamnele” Mara si Makarena au postat mesajele fix la ora 7.06. Amandoua. „Doamnelor”, tehnica va tradeaza!!! Ce aveti de spus?

  9. As mai avea de spus ca „stii” se scrie cu doi „i”, iar virgula dinainte de „si” nu-si avea locul acolo. QED 🙂

  10. Sa inteleg ca te legi de o virgula? Cunosc acesta strategie de deturnare a atentiei de la discutia principala. Asadar cine te plateste domnule cu multe identitati? As mai putea sa spun cateva lucruri despre tine. Dupa cum te exprimi pari a fi vorbitor de limba germana. Sa mai spun?

  11. Tehnologia ta da numai erori.

  12. Asadar iti e frica. Indivizi ca tine au distrus tara asta. Sau direct sau in cardasie cu infractorii. Care e cazul tau? Esti postac platit sau esti afectat direct de aceste dezvaluiri?

  13. E vorba de tehnologia ta, tu ai postat doua mesaje la aceeasi ora (adica 7.06) sub doua nume diferite.

  14. @claudiu: pur si simplu o coincidenta, vorba ta, ca doua mesaje au fost postate fix la aceeași ora. Sau acum, in cazul meu, coincidenta nu se aplica? Sper din tot sufletul sa nu crezi ca sunt vreo idioata! Daca ai avea minte si un pic de timp, macar sa citești pana la capăt, ai vedea ca mesajele sunt moderate, deci nu e vina mea ca „moderatorul” le-a aprobat la aceeași ora la pachet. Dar astea sunt detalii, asa ca mai bine ramân cu patalamaua de postac plătit!
    Haideti nenicule la București sa vedeți cum suntem organizați ca ecologisti. Poate mai Învățați ceva si voi: nu aveți mesaj comun, despre asta e vb. Daca mai vin aia cu un jurist sau reprezentant al statului la vreo adunare de-a voastră, va fac praf si dați in bâlbâială. Noroc ca aia sunt la fel de „organizați” ca si voi fratica!

  15. Vrajeala Makarena aka Mara. Postarile apar instant, nu incerca sa dezinformezi!

  16. N-am cu cine Claudiule! N-am cu cine…degeaba!

  17. Normal ca nu ai cu cine de vreme ce esti unul si acelasi, adica esti tu cu tine insuti domnule Mara
    -Makarena-Valentin-ing.Heimann. Adio! Cititorii de pe acest ziar au putut sa vada lipsa ta de buna credinta, eu nu mai am nimic de spus. Nu te-a deconspirat nimeni, tu singur ai facut-o.

  18. Wikipedia: Arsenul folosit ca element de aliere mărește duritatea aliajelor. Este suficient ca în aur, argint și metalele platinice să se găsească arsen în proporție de 1 la 1000 pentru ca acestea să-și piardă complet maleabilitatea și să devină casante. Plumbul folosit la alicele de vânătoare conține până la 2% As, dar datorită rămânerii acestora în natură, arsenul se transformă în trioxid de arsen, a cărui toxicitate pentru organismele vii este bine cunoscută. Adăugat în cupru în proporție de 0,25%, îi ridică temperatura de înmuiere și îi mărește rezistența anticorozivă. Arseniul este folosit cu mare succes și în electronică, datorită proprietăților semiconductoare și fotoconductoare, similare siliciului și germaniului. În pirotehnie, se folosește pentru producerea focurilor albe (cel indian). Trisulfura de arsen este pigmentul vopselei de ulei numite galben regal. Aceasta se mai folosește în tăbăcărie, pentru ignifugarea lemnului. O soluție benzenică a arsenatului de plumb a fost prima substanță chimică utilizată în terapia cancerului.

    Nici un zăcământ de minereuri metalice nu a fost sau nu este exploatat exclusiv pentru arsen; de regulă arsenul se obține ca subprodus, crescând valoarea economică a diferitelor tipuri de mineralizați în care se găsește. De altfel, toxicitatea sa mare a condus în nenumărate situații la necesitatea folosirii de înlocuitori, fapt ce a condus mai departe la scăderea cererii sale pe piața mondială.

    • Tocmai ai demonstrat ca Makarena = ing.Heimann! Stii gramatica, dar inteligenta nu te prea ajuta…

  19. Ești deștept. Bravo.

  20. Am impresia ca acest Claudiu este afectat de paranoia. Pacat. Orice discutie in contradictoriu bazata pe argumente, poate fi constructiva… Acest Claudiu nu a reusit sa faca altceva decat gargara. Nu va necajiti, intotdeauna sunt astfel de personaje care deviaza de la subiect.

  21. E cel putin dubios sa vezi ca in Romania, o tara unde simtul civic s foarte putin dezvoltat si putini oameni dau doi bani pe ce se intampla in jurul lor, gasesti cate unul, gen Makarena, Haimann etc…care pledeaza cu mult patos in favoarea exploararilor de gaze de sist. Cei care sunt impotriva fracturarii hidraulice, e clar si foarte evident ce interes au. Cineva care pledeaza in favoarea fracturarii hidraulice cu argumente gen dezv. economica, etc….e naiv sa creada ca cineva „musca” la asemenea discurs cusut cu multa atza alaba. Hai cu gramatica.

  22. plini de desteptaciune cei ce sustin exploatarea gazelor de sist,hei adormitilor,treziti-va si iesiti pt viata voastra si a copiilor vostri,de ce nu exploateaza la ei ? pt ca e moartea poporului

    • Dar este logic!
      Nimeni nu poate fi chiar asa de tampit incat sa CREADA povestile pe csre le spun adeptii frackingului. Dar postacii frakisti nu sunt tampiti, nu, ci sunt PRAGMATICI! La fel ca in cazul cianurilor, ei stiu bine ca oricum exploatarea se va face, si no o sa mai fie de trait acolo. Atunci de ce sa nu incaseze niste sume din partea generosului sponsor, ca sa posteze pentru a deruta oamenii?! CU banii castigati isi pot cumpar un sistem eficient de epurare a apei, sau se pot abona la distributia de apa potabila din tari care NU da voie la fracking!

  23. Trist, dar pe viitor, lucrurile se vor agrava.

  24. In procesul de extractie a zacamintelor minerale utile de hidrocarburi se disting 3 faze:
    1. prospectarea;
    2. explorarea;
    3. exploatarea.
    Prospectarea se desfasoara numai la suprafata pamantului si foloseste mai multe metode, dintre care mai importante sunt gravimetria, electrometria si prospectiunea seismica.

    Gravimetria consta in determinarea valorilor acceleratiei gravitationale in diverse puncte de suprafata din zona respectiva si intocmirea unei harti (numita Harta Bouguer) pe

    care se trec valorile anomaliilor gravitationale (diferentele in plus sau in minus fata de o valoare medie). Unind punctele in care aceste anomalii sunt egale se obtin curbe

    similare curbelor de nivel de pe hartile reprezentand relieful. Cum aceste anomalii sunt determinate de variatiile densitatii straturilor geologice din subsol, cu ajutorul aceastei

    harti se poate obtine, cu un anumit grad de precizie, conturul zacamantului, daca existenta acestuia a fost stabilita. La electrometrie se determina variatiile rezistivitatii

    electrice a solului pe anumite directii, iar valorile determinate ajuta de asemeni la aflarea formei zacamintelor, insa numai la adancimi relativ mici, de max. 200 – 300m.

    Prospectiunea seismica este metoda cea mai precisa de a determina structura geologica a subsolului, este o metoda ecografica (similara ecografiei medicale, dar care nu

    foloseste ultrasunete ci unde elastice de frecventa joasa similare acelora produse in timpul cutremurelor de pamant, de aceea se numesc unde seismice) si nu poate stabili

    existenta unui zacamant, cu atat mai putin a tipului de mineral existent (petrol, gaze de zacamant sau gaze de sist). Aceasta determina doar adancimea, grosimea si forma

    straturilor geologice. Din interpretarea acestor informatii se stabilesc punctele cele mai probabile in care mineralul cautat (hidrocarburile – petrolul sau gazul) poate fi

    interceptat prin foraje. Hidrocarburile, fiind minerale fluide mai putin dense (mai usoare) decat apa, se acumuleaza in zonele mai ridicate ale straturilor geologice (anticlinale),

    de aceea prospectiunea seismica ajuta prin eliminarea din zonele de interes ale acelora unde straturile geologice sunt mai coborate (sinclinale). Odata ce au fost stabilite

    zonele prezumtive a contine hidrocarburi, se trece la urmatoarea faza, aceea de explorare, in care se foreaza o sonda de mare adancime in fiecare structura de tip anticlinal.

    Abia acum se afla daca zona respectiva contine sau nu zacamantul mineral cautat. Zonele de tip anticlinal se numesc si „capcane de hidrocarburi”, iar acestea pot fi

    productive, cand contin zacamantul mineral util, sau sterile, daca zacamantul lipseste din acestea. Numai dupa aceste 2 faze se poate trece la ultima – exploatarea – cand

    firma de exploatare ajunge sa lucreze pe profit, fazele de prospectare si explorare fiind mari consumatoare de fonduri, iar rezultatele lor nu sunt intotdeauna in interesul

    firmelor de exploatare.
    Prospectiunea seismica nu foloseste substante chimice toxice si nu duce la fisurarea straturilor care contin zacaminte de petrol sau gaz, intrucat se desfasoara numai la

    suprafata pamantului. Eliminarea riscului contaminarii straturilor acvifere (straturile subterane de apa, inclusiv stratul freatic – primul din apropierea suprafetei si din care se

    alimenteaza fantanile) cu substante toxice, precum arsenul amintit in prezentul articol, nu se face prin interzicerea prospectiunilor seismice, ci prin adoptarea unei legi care sa

    interzica folosirea pe intreg teritoriul Romaniei a procedeului de extractie prin fracturare hidraulica. Nu gazul de sist este responsabil de aceste poluari, ci metoda aplicata

    pentru a-l extrage cu maxima eficienta, deci cu profit maxim. Aceasta trebuie sa fie o prioritate pentru toate organizatiile de mediu din Romania si pentru comunitatile locale,

    dar nu trebuie uitat ca si prospectiunea seismica are unele implicatii asupra echilibrului ecologic, dar numai la suprafata pamantului, in functie de metoda folosita pentru

    generarea undelor seismice. Generarea prin vibratii cu ajutorul vibratoarelor seismice sau prin lovituri de ciocan pneumatic are un impact minim si nu afecteaza sub nici o

    forma apele freatice, dar generarea cu explozii subterane in sonde de mica adancime poate contamina freaticul cu gazele rezultate in urma exploziilor (acestea genereaza

    nitrati si nitriti), sau poate favoriza aparitia alunecarilor de teren in zonele situate in panta, prin fisurile si golurile subterane produse de aceste explozii.

  25. au vindut fabrici si le-au distrus pe bani de nimic si acuma tot muncitorul de rind plateste nu mai au ce vinde acuma vor sa distruga apa potabila si oameni de la sate sa mearga la orase sa traiasca caci nu pot trai fara apa vor sa distruga viata de sat hoti si tilhari imbracati in costum tradatori ce sunt la canal si inchisi trebuie nu e nimeni in stare sa ii judece cum sunt toti o mafie

  26. f.simplu!interzisa si explorarea si exploatarea prin fracturare hidraulica!
    care dintre candidatii la presidentie sustine acest lucru?

  27. Romanii sa mai lase nuntile , botezurile si petrecerile, ca sunt afoni la stiinta. Mai oameni buni, in tarile civilizate nu stau de petreceri la fiecare 2 saptamani, (pierdeti timpul si ramaneti fara bani) omul mai citeste o carte in timpul liber.