TIMIS. Schimbarile de pe scena politica nationala au provocat un cutremur de proportii pe scena politica timiseana. Politicienii din toate partidele au fost pusi pe jar, nevoiti fiind sa renegocieze aliantele, sa intinda o mana catre vechii adversari sau sa isi caute sprijin in partidele mici.
Ca urmare a intelegerii dintre PDL si PNL pentru un pol de dreapta, multi dintre primarii timiseni ajunsi la varf pe valul USL isi pierd acum sustinerea in Consiliul Local, fapt ce poate paraliza activitatea primariilor pentru mult timp de acum inainte. Mai mult, zeci de viceprimari sunt la un pas de a fi schimbati, salvarea lor stand in capacitatea liderilor locali de a negocia cu partidele mici, curtate atat de dreapta cat si de stanga pentru a inclina balanta majoritatii.
In noul peisaj politic, alesii locali ai lui Dan Diaconescu capata o importanta sporita, ei inlocuindu-i practic pe fostii liberali din defunctul USL. Numai ca mariajul din interes cu PSD s-ar putea dovedi mai dificil de pus in practica decat spera liderii de la centru. Asta pentru ca pp-dd-istii s-au aratat foarte putin interesati de disciplina de partid, preferand sa se alieze cu cel care ofera mai mult. In plus, recentul esec al PPDD de la europarlamentare a pus la indoiala viitorul partidului, semnal clar ca e timpul sa se inscrie in tabara favorita.
Orasele Timisului prefera dreapta
La alegerile din 2012, PDL-istii reuseau cele mai bune scoruri in 6 orase din 10,in timp ce USL se mandrea cu acapararea Timisoarei si Lugojului, plus Recasul si Buziasul. Acum, situatia se schimba radical: Timisoara si Recasul trec in alianta de dreapta, iar PSD ramane doar cu Lugojul si Buziasul. Doar ca, si aici, problemele se tin lant pentru social-democrati. La Lugoj, suprematia USL din Consiliul Local se transforma intr-o majoritate foarte subtire in sprijinul primarului Boldea, gratie sustinerii celor doi consilieri PPDD. La Buzias, stanga risca sa piarda majoritatea in Consiliul Local prin optiunea de dreapta a consilierului FDGR.
La Ciacova, Deta, Jimbolia si Sannicolau Mare, unde PDL avea deja pozitii de forta, alierea cu PNL va transforma opozitia intr-o piesa de decor. La Recas social-democratii isi pierd semnificativ influenta dupa alierea liberalilor cu PDL (dreapta va avea 11 alesi din 15). La Faget, oras devenit in ultimii ani „bastion PDL” in inima unui fief PSD, asalturile social-democratilor pierd din forta prin trecerea liberalilor la putere.
Cutremur si in comune
In comune, avansul dreptei ia amploare: 15 primari liberali trec acum in aceeasi tabara cu PDL si formeaza in total un bloc de 45 de primari, in timp ce tabara PSD se inmulteste cu numai 2 primari PP-DD, in total 38. Partidelor mici le raman 6 fotolii de primar: 3 la UDMR, 2 PNTCD si 1 UBBR.
Dreapta unita castiga majoritatea in Consiliile Locale din Bara, Becicherecu Mic, Cenei, Ghilad, Jamu Mare, Liebling, Livezile, Periam, Stiuca, Tomnatic, Valcani, Voiteg. Stanga unita cu PPDD ar putea sa rastoarne majoritatea in Consiliul Local din Giarmata, Sacosu Turcesc, Sandra si Teremia Mare.
Stanga refacuta pe linia aliantei PSD – PP-DD ramane pe pozitii in Balint, Banloc, Bethausen, Birda, Barna, Bogda, Boldur, Bucovat, Cheveresu Mare, Comlosu Mare, Curtea, Denta, Dumbravita, Giera, Giroc, Iecea Mare, Margina, Masloc, Moravita, Mosnita Noua (cu UDMR), Parta, Pesac, Pietroasa, Racovita, Remetea Mare, Saravale, Satchinez, Sanandrei, Sanmihaiu Roman, Sanpetru Mare, Tomesti, Uivar, Varias, Victor Vlad Delamarina.
Dreapta isi continua dominatia in consiliile locale din Beba Veche, Belint, Criciova, Dudestii Noi, Fardea, Gavojdia, Ghizela, Gottlob, Lenauheim, Lovrin, Nadrag, Nitchidorf, Ohaba Lunga, Ortisoara, Padureni, Peciu Nou, Pischia, Sacalaz, Secas, Topolovatu Mare.
Consiliile Locale cu mari sanse sa aibe o noua majoritate sunt la Biled, Checea, Costeiu, Foeni, Ghiroda, Jebel, Manastiur si Tormac.