Vestul tarii n-are noroc la autostrazi! Amanate, reziliate, intarziate, nelicitate sau abandonate, acestea sunt cuvintele de ordine atunci cand vine vorba de soselele de mare viteza, pe care romanii din aceasta parte de tara le stiu doar din excursiile prin occident.
Dupa ce v-a aratat situatia incredibila a tronsonului Arad-Pecica, ce trebuia sa lege Timisoara de Nadlac, finalizat in proportie de 85% si lasat de izbeliste, Opiniatimisoarei.ro va prezinta un reportaj exclusiv pe tronsonul Pecica-Nadlac ce trebuia sa fie si el gata, dar a cazut prada combinatiilor cu iz penal facute de seful Romstrade, Nelu Iordache.
Tronsonul de numai 22 km este de importanta vitala pentru Romania, pentru ca va asigura conectarea tarii la reteaua europeana de autostrazi. Constructia lui este finantata in proportie de 85% din fonduri europene, a inceput in vara lui 2011 si tebuia terminata in primavara acestui an. Insa nici vorba de asa ceva!
Oficial, Iordache a reusit sa termine doar 27% din lucrare, insa, in urma cu un an el a fost arestat pentru deturnarea fondurilor europene destinate acestei autostrazi, iar contractul cu CNADNR a fost reziliat.
Si, pentru ca dezastrul sa fie si mai strigator la cer, acest tronson este probabil cel mai usor de realizat din punct de vedere tehnic, el traversand pusta aradeana, fara niciun obstacol major, fara localitati sau constructii care sa ii stea in cale, fara rauri de traversat sau lucrari de arta complicate. Doar camp, cat vezi cu ochii!
INCEPUTUL DEZASTRULUI: PECICA
Reportajul nostru incepe in dreptul localitatii Pecica, pe lotul realizat de Alpine. Un indicator ne arata ca mai sunt 25 km pana la vama si 241 pana la Budapesta. Insa, dupa cateva sute de metri, asfaltul austriecilor, atata cat e, se termina brusc. De aici incepe dezastrul lasat in urma de Romstrade.
PEREGU MIC
Pentru a merge mai departe, suntem nevoiti sa facem un ocol de cativa kilometri, pe un drum judetean care duce la Peregu Mic si care interesecteaza traseul autostrazii. De aici nu se vede decat o movila imensa de pamant, adusa pentru umpluturi si ramasa de izbeliste. Spre deosebire de autostrazi precum Arad-Timisoara, aici nu este absolut niciun obstacol, niciun pod mai mare, un viaduct sau vreun deal de retezat. Un constructor serios n-ar fi avut nevoie mai mult de un pentru a termina acest lot.
Surpriza cea mai mare este in dreptul localitatii Peregu Mic! Aici Romstrade a reusit totusi sa asfalteze o portiune de cativa kilometri. Uluitor, insa drumul este ca in palma. Deci, se poate…
AUTOSTRADA AGRICULTORILOR
Continuand catre granita de vest, patrundem pe un drum tehnologic care merge pe amplasamentul autostrazii. O buna parte din terasament este facut, insa, de fiecare data cand apare cate un podet, trebuie ocolit, pentru ca la acest capitol nu s-a facut mare lucru. Interesant este ca s-au folosit podete prefabricate din tabla ondulata, foarte rapid de construit.
Agricultorii din zona s-au obisnuit cu drumul asa ca o iau pe aici, pe scurtatura, catre Nadlac. Partea proasta este ca peste tot sunt urme de degradare. Terasamentele s-au umplut de buruieni si malurile se surpa din cauza apelor pluviale.
NADLAC
La Nadlac se termina santierul si, daca n-ar fi panoul informativ, nimeni n-ar putea ghici ca pe aici ar trebui construita cea mai importanta cale de transport a Romaniei. In loc sa fie un dute-vino de de masini, abia daca se vad cateva urme de pamant rascolit de excavatoare. In planurile constructorilor, aici este prevazuta o legatura intre drumul national si autostrada. Tot aici ar trebui construit un spatiu de servicii, unde tirurile sa poata opri civilizat, si nu asa cum se intampla acum.
Finalul reportajului nostru se incheie aproape de vama Nadlac, principala poarta de intrare in tara, unde o coloana kilometrica de tiruri asteapta sa treaca vama. Pe umerii transportatorilor sta functionarea intregii economii si, cu toate acestea, nu par sa fie o prioritate pentru autoritati. Atat de grava este situatia pe aceasta portiune incat soferii care vin dinspre Arad sunt nevoiti sa intre pe contrasens pentru a-si continua drumul catre vama. Oare ce impresie au strainii care intra in Romania pe aici?
SANSE PENTRU 2015?
Raul a fost facut, anii au trecut si noi tot nu ne-am legat de reteaua europeana de autostrazi. In noiembrie, CNADNR a reziliat contractul cu consortiul format din Romstrade, Monteadriano Engenharia e Construcao SA si SC. Donrep Construct SRL.
De la momentul rezilierii s-au mai facut doua licitatii pentru gasirea unui nou constructor care sa duca la bun sfarsit lucrarea. Ambele au fost contestate, insa, intr-un final, castigatoare a fost desemnata firma italiana Astaldi SpA. Aceeasi care a construit autostrada Timisoara-Arad. Contractul cu italienii inca nu a fost semnat. Oficial, lucrarile pe acest tronson sunt realizate in proportie de 27%, dar dupa un an de pauza, vor trebui reevaluate. Valoarea totala a proiectului este de 382 milioane lei fara TVA (aproximativ 86 milioane euro) din care 85% este contributia Uniunii Europene si 15% contributia bugetului de stat.
UNGARIA NE LEAGA LA OCCIDENT
Ceea ce nu reusesc sa faca romanii, reusesc in schimb vecinii maghiari. In aprilie, acestia s-au apucat de constructia tronsonului de 23 km ce va lega Mako de granita cu Romania, acesta fiind ultima sectiune lipsa din autostrada M43 Szeged – Nadlac.
Pana acum lucrarile au avansat destul de consistent, fiind vorba de aceeasi zona de pusta usor de abordat de catre ingineri. Autoritatile de la Budapesta estimeaza ca tronsonul va fi dat in folosinta la mijlocul lunii noiembrie 2014. La realizarea autostrazii lor, ungurii le dau de lucru si romanilor, pentru ca aduc trenuri intregi de pietris de la balastierele din judetul Arad. In timp ce Romania se zbate sa-si defineasca prioritatile nationale, cazute prada jocurilor de culise de la Bucuresti, legatura cu lumea civilizata ne-o asigura…tot Ungaria!
Foto: Radu Trifan
CITESTE SI: FOTOREPORTAJ: Lucrarile la autostrada Lugoj – Faget sunt aproape gata! Vezi cum arata intreg tronsonul!
Pareri
De remarcat absenta stratului de beton de sub stratul urias de asfalt… Probabil de aia costa atat de mult, se fac atat de greu si tin atat de putin! Da’ cine sunt eu sa critic fauna noastra politica…
vreti parerea mea …praffff …ne trebuie un Vlad Tepes pentru autoritatile mafiote care au facut jaf de la a la z in tara asta + un Cuza Voda sa dea legi calumea nu legi favorabile furturilor .