TIMIS. La cinci ani de cand a inceput constructia primei autostrazi din vestul tarii, judetul Timis a ajuns sa aiba 66 km de drum de mare viteza, iar peste inca 2 ani va avea cei mai multi kilometri din tara.
Opiniatimisoarei.ro a realizat un top al judetelor „norocoase” sa aiba autostrazi pe teritoriul lor, dar si un top in functie de kilometri de autostrada aflati in lucru.
Concluzia? Timisul se poate considera printre judetele cele mai norocoase la capitolul autostrazi, evolutia din ultimii ani fiind peste asteptarile celor mai optimisti dintre banateni. Acest lucru a fost posibil datorita unei decizii inspirate din anii 90 de a muta proiectul autostrazii A1 la sud de Arad, prin Timisoara – Lugoj – Faget, fata de ruta clasica de iesire din tara, pe valea Muresului. Daca nu s-ar fi luat acea decizie, Timisoara nu ar fi avut prea curand o autostrada, cu atat mai mult cu cat banii pentru proiectele mari ce vin de la centru se lasa mereu asteptati. Nu si la capitolul autostrazi, unde lucrurile sunt deja batute in cuie si finantarea este asigurata de Uniunea Europeana.
In aceste conditii, perspectivele pentru urmatorii doi ani se arata si mai optimiste. Inceperea lucrarilor la segmentul lipsa din autostrada Timisoara – Lugoj creeaza premisele ca traficul local intre cele doua municipii ale judetului sa fie rezolvat in 2015, dar si legaturile cu zona de est sa se faca mult mai rapid.
Competitie intre judete
La sfarsitul lunii decembrie 2013, Romania avea 632 de kilometri de autostrada in folosinta, impartiti intre 5 autostrazi: A1, A2, A3, A4 si A6. Doar 13 din 41 judete au acces direct la autostrada, insa numarul lor nu va creste semnificativ in urmatorii ani, pe masura ce lucrarile se vor concentra doar pe coridoarele cele mai importante care fac legatura Romaniei cu Europa de Vest.
Competitia dintre judete a devenit o realitate, iar infrastructura este unul dintre domeniile care conteaza cel mai mult. Desi autostrazile nu au fost planificate si construite pentru a satisface doar nevoile locale, economia judetelor care au autostrazi pe rutele importante, beneficiaza de un impuls fantastic.
Topul judetelor cu autostrazi
In prezent, topul judetelor este condus detasat de Calarasi, al carui teritoriu este traversat de la vest la est de autostrada Soarelui A2. Judetul Constanta se afla pe locul doi, cu un total de 76,77 km, dintre care 55 km parte a autostrazii Soarelui si 21,77 km centura ocolitoare a municipiului.
Pe locul trei in top a aparut Timisul, dupa deschiderea a doua noi segmente la sfarsitul anului 2013. Este vorba de 27,9 km de autostrada intre Ortisoara si Izvin, 27,620 km intre Sanovita si Traian Vuia, precum si 10,518 km ai drumului de legatura cu Lugojul, care fac parte din autostrada A6.
Topul judetelor cu autostrazi in lucru
Daca luam in calcul si numarul de kilometri de autostrada aflati efectiv in constructie in 2014, lucrurile se schimba radical. Timisul este de departe cel mai activ din acest punct de vedere, cu 55 km noi de autostrada in lucru ce vor completa puzzle-ul A1 in zona de vest, legand Timisoara printr-o autostrada continua pana la Lugoj si Deva. Ramane de vazut in ce masura constructorii si autoritatile vor respecta termenele asumate, insa aceste santiere odata deschise au sanse mult mai mari de a da rezultate decat proiectele futuriste din birourile ministerelor.
Tot in 2014, activitate mare va fi si in Hunedoara, pe acelasi traseu al A1, unde se va lucra la tronsoanele 3 si 4 ale autostrazii Lugoj – Deva.
Si in Arad sunt asteptari mari de la 2014 pentru portiunea de la Arad la Nadlac. Lotul I, oprit in 2012 dupa arestarea lui Nelu Iordache, este realizat in proportie de 10%, in timp ce lotul 2 Pecica – Arad s-a intrerupt la 85%, odata cu falimentul austriecilor de la Alpine.
Lista judetelor in care se va lucra in 2014 se incheie cu Sibiu si Ilfov. La Sibiu, lotul 3 din autostrada Orastie – Sibiu ar putea fi gata la finalul anului, cu mari intarzieri datorate unor alunecari masive de teren si schimbarea proiectului pe acea portiune. in fine, in Bucuresti- lfov se lucreaza la 4 km din autostrada A3 ce asigura intrarea in oras.
Care sunt judetele „ghinioniste”?
Cele mai multe dintre judetele tarii nu au pe teritoriul lor nici un km de autostrada. Unele spera ca planurile autoritatilor sa se adevereasca in urmatorii ani, iar altele, aflate la marginea coridoarelor de transport, nici nu viseaza sa vada vreun kilometru de autostrada in urmatoarele decenii. Maramuresul, Botosaniul, Gorjul si Bistrita-Nasaud nici nu figureaza pe proiectele cele mai futuriste ale autoritatilor. Alte judete vor fi traversate doar in mica masura de autostrazi, asa ca acestea nu vor folosi prea mult traficului local.
Deschideri autostrazi Timis:
17 decembrie 2011 – se deschide traficului autostrada Timisoara – Arad
23 octombrie 2012 – se deschide tronsonul Giarmata – Izvin, cu 6 luni mai devreme
23 decembrie 2013 – se deschide tronsonul Lugoj – Traian Vuia si drumul de legatura cu Lugoj
Nota: La alcatuirea topului au fost luate in calcul cifre oficiale ale CNADNR precum si calcule aproximative ale nr. de kilometri pe teritoriul fiecarui judet in parte. Ne cerem scuze pentru eventuale neconcordante.
Pareri
Intr-un orizont previzibil de 2-3 ani, Alba va sari puternic pina la un total de 102 km dupa ce A10 Sebes – Turda va fi gata.
Nah, macar la capitolul asta nu mai putem spune ca suntem persecutati. Si daca, in perspectiva, vor mai aparea si Recas-frontiera sarba, si Lugoj-Caransebes >…, putem spune k tot judetul e acoperit.
Habar n-am cine-i la turism acum dar prosti ca oaia toti!
Pai Cazanele la Dunare sau Carasul nu-s obiective turistice, Delta Dunarii, Maramuresul, manastirile din Moldova?
Dar ei isi plimba hoiturile la mare sau la Predeal pe unde si-au construit vile, in rest platesc saracii vignieta si taxe iar km de autostrada costa de 10 ori mai mult decat in orice tara din lume!
(1) 17 decembrie 2011 – s-a deschis autostrada Timisoara – Arad dupa care s-a inchis ptr. reabilitare. Acum este in functiune.
(2) Accesul pe autostrada, din centru pana la nodul Giarmata + este la 16 km, drum judetean, in cel mai bun caz!
MAHHH TIMISORENI DE DOI LEI CUM NAIBA PUTETI SA VA LAUDATI AICI KA VOI AVETI AUTOSTRADA>>!?!?AUTOSTRADA TRECE P LANGA VOI LA 10 KM..!!!DK NU MAI MULT..PE CAND IN ARAD SUNT 4 COBORARI.!>!!DIRECT IN ORAS UNA LA 2 KM DE CENTRU.>!!CUM NAIBA VORBITI VOI D AUTOSTRADA…VOI AVETI DORINTA DE AUTOSTRADA..ARADUL DAA ARE AUTOSTRADA SI IESIREA CEA MAI IMPORTANATA DIN TARA LA NADLAC CARE ESTE IN JUDETUL ARAD..ATUNCI CUM NAIBA VA TOT LAUDATI ?!?KA VOI AVETI VOI ATI AVUT..PAAA..AEROPRTUL S VA MUTA USOOR IN ARAD..DP INVESTITIILE MAJORE SI MODERNIZARI PESTE TIMISOARA CU AUTOSTRADA CARE INTRA EFECTIV IN AEROPORTUL ARAD..LA 500 D METRI…!!ASA TIMISORENI NU MAI DEZINFORMATI..!!GATA TIMPUL VOSTRU A TRCUT PAA!
Faptul ca autostrada e la 10 km de oras e un lucru bun, deoarece da spatiu de extindere orasului. In viitor autostrada va trece prin Arad daca se extinde Aradul Nou si nu va fi foarte placut pentru localnici. La fel si cu aeroportul, faptul ca e mai departe de oras nu e un lucru rau. Cine ar vrea sa auda toata ziua avioane cum ii decoleaza si aterizeaza deasupra capului. Timisul are iesire spre 2 granite si spre Ungaria si spre Serbia si sunt posibilitati mari de dezvoltare acolo. Sa nu mai vorbim de diferenta dintre nivelul de trai si infrastructura dintre cele 2 judete. Daca ar fi asa de bine in Arad, nu toata lumea din Arad ar veni sa studieze si sa se angajeze in Timisoara, cum este cazul acuma.
articol, analiza de c–-. N-aveti decat sa mergeti voi cu masina pe autostrada dintr-o parte in alta a judetului. Orgolii judetene de 2 parale.
Va fi si Autostrada Stefan cel Mare: Botosani-Suceava-Bistrita-Dej-Cluj si Autostrada Nord-Vest: Satu-Mare – Baia-Mare – Dej numai sa se linisteasca rusii si sa inceapa integrarea Ucrainei in UE.