EXCLUSIV! Transalpina Banatului, aproape de inaugurare! FOTO REPORTAJ pe soseaua spectaculoasa care va reinvia turismul in Muntii Semenic

CARAS-SEVERIN. Noua sosea asfaltata care traverseaza cel mai faimos munte al Banatului de la est la vest, poate fi cheia revigorarii turismului in toata zona. Modernizarea drumului DJ 582 Valiug – Slatina Timis a inceput in urma cu cu 5 ani si trebuia sa fie gata la inceputul acestui an. Neoficial, „Transalpina Banatului„, sau mai bine zis ‘Trans-Semenicul‘, a fost deja inaugurata de soferi.

Practic,  cei 36 de km de drum recent modernizat ce leaga Valiugul de localitatea Slatina-Timis completeaza legatura de la Resita la Caransebes,  iar muntele Semenic poate fi traversat dintr-o parte in alta. Despre  reconstructia acestui drum s-a vorbit ani de zile, fiind foarte dorit de localnici, dar mai ales de cei care au ales sa investeasca in turismul din zona, pentru ca scoate locul din izolare si reprezinta o alternativa mai scurta pentru turistii care vin din alte parti ale tarii sa vada minunile naturale ale Banatului Montan.

Mai mult, noua varianta de a ajunge pe varf ar putea fi mai atractiva chiar si pentru timisoreni sau pentru locuitorii din zona Lugojului, fiind mai rapida si mai la indemana decat vechiul drum prin Resita. In plus, parcurgerea intregului drum Trans-Semenic poate deveni o atractie turistica in sine, asa cum s-a intamplat cu TransAlpina.

Opiniatimisoarei.ro a testat „Trans-Semenicul„,  iar prima impresie a fost una excelenta: 60 km de serpentine, aer tare de munte si peisaje superbe, fac ca acest drum sa rivalizeze cu mult mai cunoscutele TransFagarasan sau TransAlpina. Partea buna este ca si  vechiul drum de acces dintre Resita si Valiug a fost in mare parte reabilitat, singura zona mai dificila ramanand cea de la iesirea din Resita.

Desi mai lipsesc multe elemente pentru ca noul drum sa fie considerat finalizat, am putut parcurge fara dificultati intreaga distanta. Cu exceptia a cateva zeci de metri de pietris, unde constructorii au intalnit probleme cu terasamentul, drumul este asfaltat complet, iar parapetii sunt montati pe circa jumatate din traseu.

Pentru soferi condusul este o adevarata placere, iar odata ajunsi in varf, peisajele va vor rasplati pe deplin. Intr-o zi senina, de aici se pot admira fara probleme Muntii Retezat.

Cum ajungeti pe Transalpina Banatului?

Pentru a intra pe „Trans-Semenic” se poate merge fie pe varianta veche, de la Resita la Valiug, fie pe varianta noua, pornind la drumul national DN6. Venind dinspre Caransebes, in localitatea Slatina Timis virati la dreapta catre centrul localitatii si de acolo continuati drept inainte, pe langa caminul cultural. Fiti atenti la faptul ca nu exista inca indicatoare care sa arate ca acest drum duce pe Semenic, asa ca, pentru a fi siguri ca nu va rataciti, cereti indicatii de la localnici.

Inainte de modernizare, drumul era unul forestier, foarte greu accesibil

Noua varianta va permite turistilor din alte zone ale tarii sa ajunga pe Semenic mult mai repede. Spre exemplu, de la Deva se poatea ajunge in doua ore, fata de trei cat dura pana acum, cu o scurtare a distantei de 50 km. Turistii care vin din sudul tarii economisesc cel putin o ora de drum, scurtat cu 80 km fata de varianta prin Caransebes. De la Turnu Severin se ajunge acum in circa doua ore.

Proiectul de „Modernizare a DJ 582 Valiug – Slatina Timis”, al carei beneficiar este Consiliul Judetean Caras-Severin, are o valoare totala de 90.862.429,25 lei (circa 20,5 milioane euro), din care peste 86% este finantat de Uniunea Europeana prin programul operational Regio. Presedintele CJ Caras Severin Sorin Frunzaverde facea in luna aprilie o vizita de lucru pe Transalpina Banateana si a fost asigurat de constructori ca, desi in intarziere din pricina iernii, lucrarile se vor incheia complet in aceasta vara.

Foto: Radu Trifan

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. am fost saptamana trecuta pe acest drum. intradevar este asfaltat dar inca se mai pot face multe pe acel tronson. sunt 4 portiuni unde drumul nu este asfaltat deloc, noroc ca au maxim 200 de metri, in rest e ok

  2. „In intarzieri din cauza iernii ” ? Constructori p*lii. Parazitii astia isi fac estimarile fara sa considere ploi, zapada si alte fenomene naturale pt zona sau toti se uita la harta Arabiei Saudite cand fac planificari?
    Intrebarea e : penalizari platesc ? Ma gandesc ca nenea Frunzaverde e deja pe masa DNA-ului la cate smecherii invarte. Sa vedem daca si de pe noul drum a ciupit ceva 🙂
    Calitatea drumului ramane de vazut, in special daca scurteaza traseul Sud-Nord fiindca asta va aduce un numar mare de masini in zona.
    Orice drum nou sau reabilitat e bine-venit in Romania dar calitatea lucrarii, conditiile contractuale, alocarea corecta a fondurilor publice (finantarea UE vine tot din taxele puse oamenilor si firmelor) sunt criterii importante si in cazul acestei sosele sunt criterii care inca n-au fost verificate. Nu in acest articol oricum. E nevoie in Romania ca articolele sa ofere si o parte de investigatie in aceste proiecte fiindca altfel ajungem sa facem reclama unor politicieni corupti in proiecte care costa mai mult decat e normal si contracte acordate preferential.
    Nu ajunge sa batem din palme ca niste copii de gradinita pentru cadouri facute pe banii si timpul nostru. Trebuie sa invatam sa privim critic si sa oferim apreciere lucrurilor facute cu profesionism si de calitate.
    Altfel ramanem la guvernarea „paine si circ” de pana acum.

  3. Din pacate si „noua” sosea a fost facuta tipic romaneste. Multe ziduri de sprijin sunt dupa nici un an deteriorate.Multe dintre gurile de colectare a apei sunt si ele distruse, cimentul turnat in santuri s-a umflat si s-a spart in multe locuri. Toate acestea dupa numai 1 an de la turnarea lor, s-a furat ca in codru….
    Sper ca cei responsabili pentru inaugurare sa vada aceste defecte si sa ridice problema constructorului.

  4. AM PARCURS ACEASTA SOSEA IN VARA 2014. ESTE EXCEPTIONAL !

  5. Mult zgomot pentru nimic sau furtuna in oala de noapte… Un flintic de sosea de 36 de km in 5 ani jumate ( ca cincinalul lui Ceasca …!!!). Vai de penisul nostru. Ne scremem ca niste constipati ca sa facem , ce altii fac in cateva luni ( dar fara sa fure banii alocati lucrarii ).