TIMISOARA. 57 de milioane de lei datorii catre firmele de constructii. Aceasta este suma pe care au adunat-o scolile din Timis din 2009 incoace, in urma constructiilor sau a reparatiilor executate si neachitate. Consecintele sunt extrem de grave.
„Datoriile au inceput sa creasca din 2009. Atunci, mai multe lucrari au fost contractate, fara a fi platite arieratele care existau la vremea respectiva. Asa am ajuns acum sa existe datorii de 57 de milioane de lei in Timis pentru lucrari efectuate la scoli”, ne spune Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct in Timis.
Ministerul Educatiei a alocat, in fiecare an, diferite sume de bani pentru plata arieratelor, dar niciodata suficienti pentru acoperirea tuturor datoriilor. In 2011, suma trimisa Inspectoratului Scolar, pentru stingerea datoriilor catre contructori a fost de aproximativ 5 milioane de euro.
Din suma de 57 de milioane de lei datorie, 47 de milioane reprezinta arierate pentru constructia campusului scolar din Jimbolia. In ultimii ani, niciun ban nu a fost alocat campusului scolar.
Diferenta de 10 milioane de lei o reprezinta datoriile pe care cele 17 unitati de invatamant, unde au fost executate lucrari de reabilitare si constructii, le au fata de firme.
Iata cateva exemple si consecintele ce pot aparea!
Gradinita, construita din temelii la Masloc, a costat peste 2 milioane de lei. Lucrarea a fost terminata in 2010. De atunci, constructorul a fost amanat constant pentru ca nu existau bani pentru acoperirea datoriei.
In decembrie 2011, MEC a alocat 800.000 de lei pentru gradinita Masloc. Dar cum pana in octombrie 2012, niciun ban nu a mai fost virat in conturile firmei care a construit gradinita, scandalul nu a intarziat sa apara. Constructorul a amenintat cu inchiderea cladirii, evacuarea copiilor etc. pana primeste restul datoriei.
Dupa discutii cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis, prichindeii invata inca in acest loc, dar totul se poate schimba in cateva secunde.
„Lucrarea este terminata inca din 2010. Ii intelegem si pe constructori, dar nu avem ce sa facem. Am inteles ca 25 de milioane de lei au fost alocati, la nivel national de Ministerul Educatiei, pentru plata arieratelor. Sper sa se gaseasca de acolo suma necesara pentru coperirea datoriilor stringente si in Timis”, spune Francisc Halasz. In acest moment, datoria se ridica la peste un milion de lei, iar penalizarile sunt de aproximativ 200.000 de lei.
Consecintele neachitarii datoriilor
O alta situatie disperata este cea din Checea. Pentru datoria, in valoare de 600.000 de lei, primaria a ajuns in instanta cu firma de constructii. Nu s-a rezolvat nimic. Datoria a ramas, iar compania inca mai asteapta sa-si primeasca banii. Pentru a se asigura ca nu ramane fara investiti, la un moment dat, constructorul a cerut blocarea conturilor centrului bugetar, cat pe ce fie blocate salariilor profesorilor. Conflictul dintre cele doua parti a fost aplanat de Inspectoratul Scolar. Datoria, insa, a ramas.
La Manastur, gradinita este in proportie de 80% finalizata de patru ani, dar constructorul n-a vazut un ban. Lucrarile au fost sistate, afirma Halasz.
„Consecintele pentru neplata arieratelor sunt foarte grave. Avem datorii mari. In mai multe locuri exista procese intre constructor si autoritatile locale. Blocarea conturilor de salarii este o situatie foarte grava, iar in cazul constructiilor pornite de la zero de catre firmele de contructii, cladirile pot fi inchise si elevii nu mai au unde invata”, explica inspectorul scolar general adjunct.
17 lucrari exista in Timis, incepute si nefinalizate, unde lucrarile n-au fost platite. Este vorba fie de constructii noi, fie de reabilitari capitale.