In plina criza economica mondiala, cand marile puteri europene fac eforturi disperate sa adune bani pentru a salva Grecia de la faliment, un timisorean intentioneaza sa apeleze la o casa de avocatura de renume international pentru a forta Germania sa-i transfere in cont peste un sfert de miliard de euro.
Suma este halucinanta si, la prima vedere, toata afacerea pare desprinsa dintr-un film de science-fiction turnat pe Wall-Street, insa actele originale detinute de reclamant par sa-i confere, in cazul in care va castiga batalia cu Ministerul de Finante german, aura unui personaj ce se pregateste sa devina milionar in euro peste noapte.
Instrumentul legal ce sta la baza acestei tentative istorice de executare silita a Finantelor germane, in cazul in care procesul va fi castigat in instantele europene, este un set de certificate de trezorerie emise pe teritoriul actualului stat german in perioada 1920 – 1933, in timpul Republicii de la Weimar, intre primul si al doilea Reich, care inca nu au fost rascumparate de emitent.
Aceste bonduri au valori cuprinse intre 100 si 1000 de goldmark, o dobanda de 7% pe an, iar valoarea totala a certificatelor detinute de timisorean, stabilita de un expert autorizat din Italia, este de nu mai putin de 364.000.000 de dolari. In calculul sumei finale au intrat atat contravaloarea celor 19.700 de goldmark, cat reprezinta cele 49 de certificate aflate in posesia timisoreanului, cat si dobanzile legale din cei peste 80 de ani trecuti de la emitere…
“Guvernatorul Mugur Isarescu m-a incurajat sa cer rascumpararea bondurilor din partea statului german!”
Primele cereri de rascumparare a certificatelor de la Timisoara adresate statului german dateaza de anul trecut, din luna mai, cand petentul a fost instiintat ca, inainte de a face solicitari de rascumparare, trebuie sa dea o declaratie notariala prin care sa ateste, pe proprie raspundere, ca nu are acte de provenineta si ca a intrat in posesia acestora pe cale legala.
“Bondurile sunt la purtator, de aceea nu se solicita actele de provenienta sau date despre primii cumparatori. in aceste conditii, legea prezuma ca unic proprietar pe detinatorul din momentul cererii de rascumparare. Nemtii stiu ca pe piata exista titluri de stat interbelice inca nerascumparate. Cele mai multe vin din Polonia si Rusia, de la nemti si evrei. in Romania nu sunt foarte multe”, ne-a lamurit proprietarul bondurilor germane, a carui identitate sau adresa nu pot fi divulgate din motive lesne de inteles.
“Toate cele 49 de certificate de trezorerie se afla in seiful unei banci, intr-o cutie de valori, pentru ca este cat se poate de riscant sa le transporti pe strada sau sa le tii acasa. Fiind titluri la purtator, pe care se indica doar numele emitentului si intinderea obligatiei de plata, fara a se face vreo referire la creditor, ti se poate da in cap de cei care cunosc filierele legale de obtinere a unor astfel de rascumparari. Tocmai de aceea le-am copiat pe toate si le prezint doar in format digital”, mai spune potentialul milionar.
Intrebat cum a ajuns in posesia unei astfel de averi potentiale, omul de afaceri timisorean ne-a povestit ca le-a achizitionat de la o persoana din Dudestii Vechi, mostenitorul unei familii de schwabi, care le-a descoperit intr-un cufar foarte vechi.
“Initial, mi-a dat 173 de bucati, insa nu toate erau bune. M-am interesat chiar si in Germania si, in acest fel, am aflat ca certificatele care sunt gaurite in zona timbrului sec sunt expirate si scoase din circulatie. Le-am evaluta bucata cu bucata, eu cu fiul meu, si astfel am ales 49 bune, cu valori de 100, 500 si 1000 de goldmark”, ne-a declarat proprietarul. Ulterior, inainte de a cere rascumpararea din partea autoritatilor germane, s-a deplasat la Bucuresti, unde a fost primit timp de cateva minute de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
“Stia de bondurile nemtesti. Mi-a spus ca pentru titlurile de stat romanesti vechi nu se implica, pentru ca sunt necesare prea multe procese, dar ne-a recomandat ca, noi, cei din Banat, sa cerem nemtilor rascumpararea bondurilor din perioada interbelica, emise in perioada cand se pregateau sa declanseze cel de-al II-lea razboi mondial, pentru ca inca sunt valabile”, mai spune proprietarul bondurilor. Totusi, ca o ultima masura de protectie, inainte de a demara actiunea de rascumparare, a solicitat o expertiza din partea unui specialist italian.
Consulatul German nu pune „diagnostice la distanta”
Conform expertizei intocmite in data de 31 aprile 2011 de catre specialistul in materie Marco Alunni, din Perugia, colaborator al Camerei de Comert Internationale a Italiei, valoarea celor 49 de titluri de stat germane, caracterizate ca fiind “free, good and clean”, este de 364.000.000 de dolari. Modalitatea de plata recomandata de expert, data fiind valoarea mare a tranzactiei, este “transferul electronic de fonduri in contul bancar desemnat de vanzator” si ca eventualele litigii vor fi solutionate de instantele din Elvetia.
“Acest expert s-a oferit sa ma sprijine in actiunea de revendicare a despagubirii, insa contra unui procent de 51% din valoarea finala a tranzactiei. Nici nu se putea pune problema, de aceea am renuntat”, a precizat timisoreanul. Pentru a afla modalitatea prin care astfel de deutschebond-uri care circula prin Romania pot fi rascumparate de statul german ne-am adresat Consulatului German din Timisoara. In scris, asa cum ni s-a recomandat de catre reprezentantii institutiei. “Raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi formulat de catre consulat in sistemul diagnosticare la distanta, fara a cunoaste cel putin emitentul concret al certificatelor de trezorerie”, ne-a raspuns diplomatic consulul Klaus-Christian Olasz…
Pareri
senzational! bonduri nerascumparare dintre cele doua razboaie mondiale?
haha, in acel timp costa in germania o paine cateva milioane
CAND RAMAI FARA HARTIE IGENICA IN CASA POTI LINISTIT FOLOSII ACESTE BONDURI
oare sa fie adevarat?