Una dintre cele mai opulente vile de lux de la periferia Timisoarei a devenit, in ultimele luni, un adevarat reper al crizei financiare si al tepelor fara numar din domeniul imobiliar. Situata in localitatea Chisoda, pe strada Nicolae Firu, nr. 81, casa care, la un moment dat, a fost la un pas de a fi achizitionata de catre patronul clubului Poli Timisoara, Marian Iancu, s-a transformat in ruina de lux a unui afacerist care, mai mult ca sigur, a “reusit” sa dea faliment.
Starea in care se afla imobilul sugereaza, efectiv, trecerea rapace a unei hoarde de vandali sau explozia unei bombe cu hidrogen. Persoane necunoscute au devastat vila in asemenea hal, incat e greu sa mai gasesti un obiect intreg sau macar o bucata de metal care mai poata fi valorificate. Cum a fost posibil ca un imobil de lux sa fie adus la cota unei constructii devastate dintr-o zona parjolita de razboi este o intrebare la care, deocamdata, nu au raspuns nici macar reprezentantii institutiilor de ordine si siguranta publica. “La noi nu este inregistrata nici o plangere pentru distrugere sau furt calificat in ceea ce priveste acea vila din Chisoda. Din discutiile noastre neoficiale cu vecinii, este posibil ca devastarea sa fi fost incuviintata chiar de catre proprietar”, ne-a spus „off the record“ unul dintre agentii de la Politia Giroc.
Vila devastata de oamenii camatarilor din lumea interlopa?
Locuitorii de pe strada Nicolae Firu se uita uluiti, in fiecare zi, la imobilul devastat si nu le vine sa creada nici acum, la cateva luni bune de la actiunea de distrugere, ca a fost posibil ca un proprietar sa fie de acord cu asa ceva.
“Casa apartine unui afacerist pe nume Florin Iacob, din cate am inteles. Nu este vorba despre impresarul de jucatori, ci despre un alt individ cu acest nume, care, pe vremuri, a participat la o serie de privatizari dubioase a unor fabrici din Timis. Impreuna cu alti asociati cumpara fabrici, cu care girau imprumuturi bancare. Aceasta vila a construit-o prin 2005 – 2006 si, datorita aparaturii si automatizarilor de ultima generatie, cred ca era una dintre cele mai moderne case din Timisoara. In spate era o piscina imensa si o sala de forta, iar dotarile interioare erau ca in filme. Spre exemplu, in living room era instalata o plasma de aproape doi metri, care era mascata in podea si iesea la iveala doar in momentul in care era activata. Aceasta era doar o parte din recuzita electronica deosebit de moderna instalata in casa”, ne-a declarat unul dintre vecinii casei de pe strada Nicolae Firu nr. 81, care, din motive lesne de inteles, ne-a rugat sa-i protejam identitatea. Conform spuselor sale, devastarea casei a durat aproape o saptamana, iar la actiune au participat mai multi constructori, care au demontat tot ce se putea lua si incarca intr-o masina, inclusiv pavajul din curte si portile de garaj.
“Au incercat sa desprinda pana si placile de mozaic din piscina!”, spune vecinul, care suspecteaza ca in jurul acestui incident imobiliar s-ar afla cativa indivizi influenti din lumea interlopa. De fapt, aceasta varianta este sustinuta de mai multi “baieti de baieti” care-si duc veacul in zona Girocului. “Stiu ca acest Iacob imprumutase o suma mare de la camatari, pe care nu a mai reusit sa o dea inapoi. Dobanda era imensa si, in fiecare luna, se punea dobanda la dobanda. Era calarit non-stop sa dea banii. Afacerile imobiliare nu-i mai mergeau din cauza crizei, iar momentul in care putea sa vanda casa cu 800.000 de euro l-a pierdut. Stiu ca Marian Iancu era interesat de aceasta vila prin 2008, ar fi oferit aceasta suma, dar Iacob a tinut la pret, voia un milion. La vremea respectiva, cand piata imobiliara era supraevaluata, casa si terenul, la care se adaugau utilitatile si anexele, poate sa fi valorat vreo 700.000 – 800.000 de euro. Nu mai mult. Nu stiu ce s-a mai intamplat. Este posibil ca vila sa fi fost devalizata de camatari, care in acest fel si-au recuperat o parte din bani, sau Iacob sa se fi pregatit pentru executia bancara si vanzarea casei la licitatie. Luase un credit de vreo 350.000 de euro, cred, pe care-l girase cu imobilul”, ne-a relatat A.O., unul dintre baietii duri ai Timisoarei.
BCR nu a fost prejudiciata in acest caz
Desi cei ce cunosc amanunte din povestea ruinei de lux din Chisoda sustin ca imobilul era ipotecat in favoarea BCR, ca urmare a unui credit in valoare de cateva sute de mii de euro, directorul judetean retail al bancii in discutie, Anca Flueras, spune ca vila nu apare in evidentele institutiei. “In evidentele noastre nu apare nici constructia, nici numele proprietarului in postura de client. Daca a existat vreodata un credit garantat cu imobilul in discutie, este posibil ca banca sa fi vandut creanta catre o firma de recuperari debite si, prin urmare, acest contract sa fi disparut din evidente”, ne-a lamurit Anca Flueras.
In opinia sa, este putin probabil ca valoarea creditului sa fi fost de cateva sute de mii de euro, cata vreme, la contractarea unui credit, conform standardelor expertilor ANEVAR, se iau in considerare doar peretii constructiei, acoperisul si terenul, fara imbunatatirile ce vizeaza confortul citadin. Adica doar valorile care nu pot fi modificate in dauna institutiei de creditare. Proprietarul imobilului, Florin Iacob, nu a putut fi contactat pentru a ne spune ce s-a intamplat cu casa in care a locuit cativa ani…