TIMISOARA. Timisorenii vor putea vizita statia de epurare a apei de la Timisoara, de Ziua Mondiala a Apei.
Cei interesati vor primi un ghid care le va explica tot procesul tehnologic, iar timisorenii care sosesc in grupuri organizate vor trebui sa isi faca programare.
In 22 martie, Statia de tratare Bega din cartierul Plopi, de pe str. Rudolf Walter nr. 1, va avea portile deschise intre orele 9.00 si 14.00, pentru toti cei doritori sa vada indeaproape de unde vine apa de la robinet.
Vizitatorii vor beneficia, in aceasta zi speciala, de un tur ghidat, cu personal de specialitate, tur care dureaza aproximativ 45 de minute. Plecarile se fac la fiecare 15 minute, de la intrarea principala. Pe langa traseul tehnologic, vizitatorii vor parcurge si „traseul artistic”, putand admira si fotografia lucrarile de arta stradala realizate anul trecut, de artisti internationali, in cadrul festivalului Fisart.
Grupurile organizate, in special cele de la scoli, sunt rugate sa se programeze din timp, la telefon 0256 201 370 sau prin e-mail, [email protected], cu precizarea orei dorite, a numarului de persoane din grup si a datelor de contact ale insotitorilor.
La statia de tratare Bega se poate ajunge cu mijloacele de tranport public: tramvaiele 1, 5, 2, 10 (statia str. Iosif Vulcan/Parcul Uzinei), autobuzele 21 si 22 si expresul 8 (statia Uzina de apa).
Statia de epurare a apelor uzate, proiectata si construita de inginerul Stan Vidrighin, a fost pusa in functiune in 26 octombrie 1912. In prezent, aceasta cuprinde o linie noua de epurare, dotata cu tehnologii performante, care asigura o calitate a apei care ajunge la robineti conforma cu standardele europene.
Pentru modernizare s-au folosit circa 45 de milioane de euro, bani europeni. Capacitatea statiei de epurare de preluare a apelor uzate este de 3.000 de litri pe secunda si poate deservi 440.000 de locuitori.