Excursii la izvoarele Begai, cicloturism, Mic dejun la Margina, turism ecumenic. Consiliul Judetean pregateste strategia prin care vrea sa aduca turistii sa descopere comorile Timisului in 2023, anul in care Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii

TIMISOARA. Este nevoie de o strategie in domeniul turistic, o gandire coerenta pentru dezvoltarea acestui domeniu, mai ales ca Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii in anul 2023.

Merg foarte bine programe precum Mic dejun la Margina, insa nu este suficient. Presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica este constient ca avem multe obiective turistice in judet, dar care nu sunt exploatate la adevarata lor valoare.

Liderul CJ Timis crede ca este nevoie si de implicarea sectorului privat in domeniul turismului, insa semnalul trebuie dat de administratia publica.

”<Mic dejun la Margina> a fost un program foarte bine primit si avem nevoie de astfel de initiative si din domeniul privat. Noi incercam sa stimulam aceasta initiativa privata, insa vedem ca, daca nu se da un semnal din spatiul public, adica din administratia publica, ca exista o coerenta, o gandire, o strategie, atunci privatii nu indraznesc sa gandeasca creativ sau sa vina cu initiative serioase.

Avem multe puncte de atractie, insa nevalorificate la potentiala valoare. Avem izvoarele Begai in zona de est a judetului, zona montana din partea de est care e nevalorificata corespunzator, avem Delta Banatului, rezervatia de la Satchinez, avem conacul Mocioni pe care acum il reabilitam. Ne implicam sa cream cateva puncte de atractie pentru turisti, apoi sa le conectam intr-o strategie coerenta la nivelul judetului Timis, insa trebuie sa fim in stransa legatura cu primariile din judet, fiindca ele stiu cel mai bine ce se poate promova la nivel local. Pana acum nu a existat o gandire de ansamblu, care sa aduca la aceeasi masa toti acesti actori din zona publica si privata si sa construim o strategie coerenta pe turism. Asta vom face in perioada urmatoare cu conectarea punctelor de interes turistic”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica, presedintele CJ Timis.

Unul dintre punctele de atractie din judet ar putea fi istoricele lacasuri de cult unicat. Avem o zestre bogata de biserici vechi, din lemn, dar si biserici renovate sau in curs de renovare care ar putea atrage turisti.

Mai sunt bisericile monument istoric. Aproape fiecare localitate are o astfel de comoara si, in parteneriat cu Episcopia Romano-Catolica, care are foarte multe monumente istorice, dar si cu Mitropolia Banatului, putem sa gandim si un circuit turistic ecumenic, care sa creeze puncte de atractie. Sunt deja multe monumente istorice aflate in renovare cum este Biserica Romano Catolica Sf. Vendelin de la Dudestii Noi si intregul ansamblu arhitectural de acolo care este in reabilitare, e aproape finalizata lucrarea, avem un proiect cu finantare europeana care poate fi un punct de atractie modern. Dar mai sunt si alte biserici din judet, bisericile de lemn din estul judetului, de la Tomesti, de la Romanesti, care pot fi valorificate din punct de vedere turistic si, in colaborare cu colegii din Arad, cu Maria Radna, se poate crea un circuit turistic ecumenic foarte frumos”, spune Alin Nica.

Nu trebuie uitat nici cicloturismul care prinde avant in ultima perioada.

Legat de turism mai avem o componenta pe care dorim sa o dezvoltam si recent am facut pasi concreti in aceasta directie, cicloturismul, am vazut cat de atractiva a fost si este pista de biciclete de pe malul Begai pentru timisoreni si nu numai si dorim sa extindem aceasta retea. Am avut o conferinta cu participare europeana, la care am discutat despre asta”, a mai precizat Alin Nica.

Pista de biciclete care leaga Timisoara de Serbia, EuroVelo 13, Eco Timis, trasee care unesc lacuri si paduri, sate si orase, cetati si manastiri – acestea reprezinta oferta de cicloturism pe care Timisul o pune in valoare prin intermediul primei Harti de cicloturism.

CITESTE SI: Prima Harta de Cicloturism a judetului Timis. Totul despre 15 trasee care te plimba prin locuri pitoresti, nu departe de Timisoara

Aceasta ii invita pe iubitorii mersului pe doua roti si ai naturii deopotriva sa descopere locuri spectaculoase din judet.

Harta a fost realizata in colaborare cu reprezentanti ai cluburilor regionale de profil (Club Sportiv Gratzu, Liman Bike Race si Asociatia Velocitas) si cuprinde, deocamdata, 15 trasee desfasurate pe tot teritoriul judetului.

Harta cu cele 15 trasee disponibile si in format digital pe aplicatia Discover Timis  va fi imbunatatita si actualizata permanent in urmatorii ani, in contextul in care Consiliul Judetean Timis lucreaza deja si pregateste o strategie de dezvoltare a rutelor de cicloturism in judet si parte dintre traseele mentionate mai sus se afla in proiectele si planul unor proiecte de dezvoltare turistica actuale.

Ne-am dorit ca traseele propuse prin intermediul acestei harti sa cuprinda cât mai multe obiective turistice si sa ofere calatorilor si turistilor ocazia de a descoperi Timisul si prin intermediul acestei forme de turism despre care, la recenta conferinta EuroVelo & Cycling Tourism Conference 2021 s-a afirmat ca „este sectorul ce poate prelua conducerea in sprijinirea redresarii turismului post-pandemie”, au transmis in noiembrie reprezentantii Consiliului Judetean Timis.

Harta va fi distribuita in format fizic prin intermediul centrelor de informare turistica din Timisoara si din judet, al cluburilor de cicloturism si al industriei ospitalitatii locale.

Vezi AICI primele 15 trasee de cicloturism, alege unul, iar la primavara ia-ti prietenii si bicicleta si bucura-te de o experienta frumoasa pe doua roti, in care sa descoperi locuri de poveste din Timis!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Multe dintre bisericile catolice din satele bănățene stau să pice. Poate în Dudeștii Noi se reabilitează, văd că și la Tomnatic sunt schele ridicate, dar în multe localități nu există interes (fonduri sigur s-ar găsi).

  2. eu stiam ca in 2023 Timisoara e capitala culturala, nu judetul Timis… sau? E fain ca se promoveaza bogatiile din judet, insa turistii care vor veni anul viitor (aproape ca imi vine sa rad cand ma gandesc la numarul de turisti) vor veni pentru Timisoara….

  3. Ce turism? E dezastru in zona montana din Poiana Rusca. In colaborare cu autoritatile taie baietii destepti padurile in nestire. De fapt pe nimeni nu intereseaza turismul ci vor doar sa mai cheltuie niste bani.