‘Exista pericolul ca aparatul sa cedeze’. 4000 de analize CT, pentru pacientii cu COVID, in numai trei luni, la Spitalul Victor Babes din Timisoara

TIMISOARA. Crestere de aproape 1000 la suta la investigatiile imagistice la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.

CITESTE SI: Tu de care esti cel mai aproape? Au fost gasite spatii pentru toate cele 17 centre de vaccinare anti COVID de la Timisoara, multe in sediile unor companii 

Analizele realizate cu ajutorul Computerului Tomograf (CT) reprezinta una dintre metodele de evaluare a gradului de infectie cu SARS CoV 2. Rezultatul scanarilor CT, coroborat cu rezultatul analizelor de sange, arata daca pacientul se indreapta spre o evolutie moderata sau severa a bolii. Practic, in cazul acestor pacienti investigatia imagistica evidentiaza leziunile pulmonare de tip COVID-19.

In ultimele trei luni ale anului trecut, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara a realizat peste 4000 de investigatii imagistice pacientilor infectati cu noul coronavirus, peste 70 la suta dintre acestea fiind facute celor care s-au prezentat la triajul epidemiologic. Prin comparatie, in 2019, in perioada similara (ultimele trei luni ale anului), inaintea debutului pandemiei, in unitatea sanitara au fost facute aproximativ 400 de investigatii imagistice cu ajutorul computerului tomograf.

Inca de la inceputul pandemiei, odata cu stabilirea protocoalelor medicale si a investigatiilor clinice si imagistice in cazul pacientilor COVID-19, am inceput, la spitalul Victor Babes, sa folosim pe scara larga Computerul Tomograf. Numarul pacientilor investigati a crescut de la luna la luna. Ultimele 3 luni ale lui 2020 au insemnat un aflux foarte mare de pacienti si un volum de munca imens pentru realizarea scanarilor bolnavilor infectati cu noul coronavirus si asta pentru ca nu putini sunt cei care dezvolta pneumonii si au un grad ridicat de afectare pulmonara. Am stabilit un program zilnic de 12 ore in care se fac investigatii imagistice. 10 ore sunt dedicate exclusiv evaluarii pacientilor COVID 19. De asemenea, am asigurat functionarea compartimentului de radiologie si in week-end-uri”, spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

De altfel, nu putini sunt pacientii aflati in spital care au nevoie de mai multe evaluari imagistice pe timpul internarii si de aceea a fost adaptat protocolul de scanare in sensul folosirii analizei CT cu doza redusa de radiatii (CT low dose), prin care se reduce cu aproape saptezeci la suta cantitatea de radiatii la care sunt expusi acestia in timpul examinarii. Mai mult, cresterea numarului de investigatii imagistice este direct proportionala cu cresterea numarului pacientilor evaluati in triajul epidemiologic.

Mai avem nevoie de un Computer Tomograf in spital. Exista pericolul ca, din cauza utilizarii intensive, zilnice, aparatul sa nu mai faca fata. Din pacate, nu avem in acest moment un back-up. Daca intervine o defectiune, dureaza cateva zile pana cand ar putea sa vina o echipa de depanare, timp in care nu vom putea face investigatii imagistice CT. Mai mult, la aparatul din spital sunt adusi si pacienti din alte unitati sanitare. Achizitia a inca unui Computer Tomograf ar preintampina o situatie ce poate deveni grava”, spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

Computerul Tomograf de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara a fost dat in folosinta in anul 2018.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca nu respectati cu sfintenie programul de revizie, iar revizia nu de face respectand procedurile aparatul se va defecta si vina va apartine.Cand ii vorba de intretinere nu exista scuze si amanari, trebuia sa faceti din timp demersuri ptr inca un aparat. Dar cu activisti de partid in functii de conducere lucrurile de regula se defasoara aiurea.

  2. si care este problema ? l-ati adus de acasa? trebuia sa-l tineti nefolosit in depozit? puneti mana si munciti Bagaboantelor . dar cat ciubuc s-a facut cu el nu spuneti? din banii aia platiti si service-ul

  3. O noua vedeta covid se profileaza a fi si aceasta directoare medicala, no name pana nu mult timp in urma. Si ce stire bomba …drobul de sare ! Chelu multumit !

  4. Se lucreaza 12 ore pe zi si deasemenea in weekend. Adica in 7 zile se fac analize cat mai de mult in 14 zile. O data la cateva luni aparatul va sta cateva zile in reparatii. Mie mi se pare ca toata lumea castiga, mai putin eventualii pacienti care au o urgenta fix in ziua in care aparatul e in reparatii. O buna colaborare cu firma care face reviziile si reparatiile poate scurta durata pauzei la minim, evident contra cost. (Imi dau cu parerea aici pentru ca am lucrat in domeniu).

  5. Pai pana acum ati cam frecat menta, investigatiile se faceau la privat, pe bani…acum va vaitati pe la toate colturile.

  6. E un preambul la alt contract bănos de colaborare ptr Clinica lui Musta, nu?! Va da multa șpagă doctorul devenit milionar din testarea Covid!? Stai sa vezi apoi cu vaccinarea, alte afacere a lui Musta pe bani publici. Acest Hagi Tudose ar trebui făcut Ministrul Afacerilor😄