Liderii PNL Timiș critică administrația Fritz pentru modul în care a gestionat problema Colterm. Liberalii spun primarul Dominic Fritz și subalternul său Ruben Lațcău au falimentat societatea Primăriei și au îngropat administrația locală în datorii după ce au reușit performanța să lase timișorenii fără căldură.
“Încă de la începutul mandatului i-am oferit sprijinul lui Dominic Fritz în problema Colterm. Știam că vor fi probleme mari și l-am avertizat pentru că nu avea experiență în administrație, iar poveștile cu Lațcău care se trezește noaptea la 3 și vorbește despre Colterm erau doar vise. Între timp, visele s-au transformat în coșmar. Timișorenii au plătit o amendă record și apoi au rămas fără căldură. Societatea Primăriei este în pragul falimentului și există voci care se întreabă dacă nu asta s-a urmărit de la bun început. Eu nu cred acest lucru și consider că există instituții specializate care trebuie să se ocupe de aceste aspecte, dar nu reușesc să înțeleg de ce Fritz și Lațcău se încăpățânează să meargă pe un drum care în mod evident duce la dezastru”, declară președintele CJT, Alin Nica.
“Recent am văzut că Primăria Oradea va încălzi un cartier întreg cu apă geotermală și mi-am adus aminte ca aceasta era una dintre soluțiile pe care i le-am oferit lui Dominic Fritz pentru Colterm. În urmă cu trei ani i-am prezentat patru variante de investiții pe termen mediu și lung, care ar fi putut ajuta la salvarea și eficientizarea activității Colterm. Acestea erau și sunt în continuare perfect realizabile și nu necesită neapărat mari investițiții. Prima presupune realizarea unei facilități pentru producerea de energie electrică pe baza energiei geotermale, iar produsul secundar obținut, adică apa termală, să fie transferat Colterm pentru realizarea energiei termice. Investiția este integral realizabilă din bani privați, primăria nu trebuie să cheltuie nimic. Ei fac bani din realizarea energiei. Al doilea proiect major este realizarea unei instalații de cogenerare, dar pe hidrogen, acum există pe cărbune. Produsul secundar este energia termică. Al treilea proiect se referă la realizarea unui biodigestor, care să accelereze deșeurile biodegradabile. S-ar putea face pe PNRR, mai există fonduri și pe POIM. Al patrulea proiect presupune utilizarea energiei termice reziduală apărută în urma cogenerării de la Colterm”, a mai spus președintele PNL Timiș, Alin Nica.
Din punctul său de vedere, “există situații complicate în administrație dar noi suntem aleși de cetățeni ca să găsim soluții eficiente și să rezolvăm rapid toate problemele. Important este să gândești soluții pentru oameni și apoi să ai suficientă experiență și inteligență să găsești și susținerea legală. Din câte văd eu la Timișoara nu se aplică acest principiu. Ori e neștiință, ori nu le pasă de timișoreni”.