Experimente, laboratoare, ateliere. Noaptea Cercetatorilor Europeni in Campusul Deschis al Universitatii Politehnica Timisoara. Intrarea e libera. Program si harta

TIMISOARA. Eveniment unic in Romania, la Timisoara. Noaptea Campusului Deschis va avea loc sambata, 28 septembrie, de la ora 18:00, ca parte a Noptii Cercetatorilor Europeni, in campusul Universitatii Politehnica Timisoara, si propune o serie de laboratoare, expozitii, instalatii de arta si ateliere cu acces gratuit.

Cele trei trasee propuse: Stiinta si Cercetare, Interactiune si Conectare, Arta – invita publicul larg sa exploreze intr-un mod inedit stiinta si arta, sa isi creeze propria harta in functie de preferintele si curiozitatile sale.

Noaptea Campusului Deschis prilejuieste un context in care curiosii pot explora universitatea nestingheriti, se pot plimba prin cladirile facultatilor, pot intra in laboratoare pentru a vedea echipamentele de ultima generatie in toate domeniile si vor primi explicatii.

Am pregatit peste 60 de microactivitati stiintifice, artistice si comunitare pe care publicul le poate parcurge in voie, dupa propriile interese si curiozitati. Pentru o seara, comunitatea locala se strange in campusul unei universitati si celebreaza stiinta.

Din lista de evenimente, recomandam o vizita la Muzeul Tehnic UPT, locul in care povestile Timisoarei prind viata. Aici puteti explora: povestile oamenilor si a 5 cartiere istorice din Timisoara, aplicatiile interactive de edutainment, mobile si de realitate mixta;  𝐏𝐡𝐲𝐬𝐢𝐜 𝐀𝐈 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧: o gradina virtuala dinamica cu plante si ciuperci virtuale (artisti: Anna Dumitriu & Alex May, in colaborare cu CAPABLE Project si BioArt Revolution); Centrul de prezentare interactiva a fenomenelor fizice ExperimentariumTM – unde puteti sa descoperiti fenomene fizice prin experimente care permit participantilor sa devina exploratori activi si multe altele„, spune Alexandru Luca, Director al Departamentului de Marketing Universitar UPT.

O alta atractie a serii va fi spatiul „Portalul Orasului Paralel”, realizat in incinta Facultatii de Constructii, in hala de testare a fundatiilor pentru scenografia spectacolului de teatru Orasul Paralel: Party in Elisabetin.

Portalul contine mai multe atractii imersive precum: Labirintul Oglinzilor, Padurea soaptelor, Fantana Timpului, Oceanul Continuitatii si Taramul Dorintelor care vor putea fi vizitate in timpul repetitiilor pentru spectacolul „Orasul Paralel: Party in Elisabetin” care se va juca pe 1 si 2 octombrie.

Anda Maier, arhitect si designer de iluminat, a pregatit „Luminis”, o instalatie temporara de iluminat care reconfigureaza sera din Campusul Politehnicii UPT intr-un spatiu transformat prin dinamica luminii si culorilor. Ziua, instalatia ofera un peisaj cromatic in continua schimbare, sugerand interactiunea dintre corpuri si lumina, iar noaptea, sera devine un lightbox, care emite nuante si umbre vibrante. Astfel, acest proiect reimagineaza sera nu doar ca un loc de cultivare biologica, ci si ca un ecosistem senzorial, in care lumina devine forta primara ce rezoneaza cu ritmurile naturale ale vietii.

Artistul Matei Bejenaru aduce in atentia publicului cercetatorii din institutiile locale. Personalitati care nu sunt celebre, desi au realizari remarcabile, si care ar trebui cunoscute si recunoscute vor fi prezentate printr-o serie de fotografii documentare in spatiile lor de munca si creatie stiintifica.

Expozitia „Sci-art your life! – Experimente de arta si stiinta la MV sci-art” transforma spatiul centrului intr-un epicentru al artei, stiintei si experimentului, oferind publicului o experienta interactiva si educativa. Expozitia prezinta lucrari care integreaza tehnologia ca mediu de exprimare artistica si stiintifica, provocand vizitatorii sa reflecteze asupra naturii existentei umane si asupra lumii inconjuratoare. Vizitatorii vor avea ocazia sa experimenteze realitatea virtuala folosind ochelarii VR Meta Oculus – o realitate alternativa creata la intersectia dintre imaginatie, desen si inginerie digitala. Aceste experiente imersive demonstreaza puterea tehnologiei de a extinde limitele perceptiei umane si de a ne transporta intr-o dimensiune noua, in care posibilitatile sunt nelimitate.

De asemenea, pot fi explorate structurile invizibile ale lumii ce ne inconjoara cu ajutorul microscopului. Acest exercitiu de observare a microorganismelor, a celulelor sau a tesuturilor, provoaca la descoperirea profunzimii lumii noastre, precum si straturile nevazute ce o cuprind. In acelasi timp, va exista oportunitatea de a explora cerul instelat cu ajutorul telescopului.

Sub sloganul Nu astepta raspunsurile, cauta intrebarile!, Noaptea Campusului Deschis reprezinta o invitatie la conectare, vulnerabilitate, implicare si deschidere. Harta evenimentului cuprinde toate spatiile si activitatile, pentru o mai buna orientare in timp si spatiu. Vizitatorii vor primi, de asemenea, la fata locului harta printata pentru a fi la curent in timp real cu atractiile serii si a putea alege activitatile la care doresc sa participe.

Mai multe detalii despre activitati si program AICI!
Event facebook AICI!

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.