TIMISOARA. Timisoara sarbatoreste „Noaptea cercetatorilor” cu experimente trasnite, ateliere si conferinte fascinante. Evenimentul are loc in mai multe locatii din oras: la Universitatea de Vest din Timisoara, in Campusul Nokia, la Experimentarium si la Observatorul Astronomic, in 28 septembrie.
Facultatea de Fizica a UVT le da sansa celor interesati sa vada cum se intampla cercetarea in „spatele scenei”, deschizandu-si portile laboratoarelor pentru public, de la ora 17.00. Tot la Facultatea de Fizica, cele mai bune desene si fotografii cu tematica stiintifica vor fi premiate in cadrul unui concurs destinat elevilor.
Experimentarium va fi, de la ora 19.00, gazda demonstratilor stiintifice spectaculoase cu lumina, energie si magnetism. Cum ii ajuta fizica pe fotbalisti sa inscrie goluri direct din corner? Cum putem face o bila de ping-pong sa leviteze deasupra apei, bazandu-ne pe efectul descoperit de savantul Henri Coanda? Cate becuri poate aprinde mersul pe bicicleta? Iata cateva intrebari la care participantii pot afla raspunsul prin demonstratii practice.
De la ora 21.00, timisorenii sunt invitati sa priveasca cerul, dar nu oricum, ci prin instrumentele specializate de la Observatorul Astronomic si de la cluburile astronomilor amatori „Antares” si „Altair”. Deschiderea oficiala a evenimentului are loc la Universitatea de Vest din Timisoara, in Amfiteatrul A01, de la ora 16.00.
De asemenea, va asteptam la “Noaptea Cercetatorilor Europeni”, gazduita de Nokia Campus Timisoara cu ateliere si standuri interactive, experimente de fizica, chimie, biologie, arheologie, roboti si dispozitive electronice uimitoare, drone, vehicule ghidate automat si multe altele. Iar la final, va asteapta o tombola si concursuri cu premii si multe surprize.
Tehnologia este peste tot in jurul nostru. De la primele lumini stradale pe baza electrica instalate in oras pana la a monitorizarea automata si apoi reglarea consumul de energie din casele viitorului. Mai mult, ea ne poate aduce in locuri foarte indepartate, punand la dispozitie educatori si in cele mai izolate localitati prin intermediul unor platforme virtuale sau sa permita trimiterea la distanta cu viteza unei imprimante 3D obiecte foarte complexe si fragile in mediul high-tech.
Daca doriti sa ii intalniti nu doar pe cercetatorii care fac aceste avansari posibile, ci si pe cei care pregatesc noua generatie de savanti, nu uitati sa ne faceti o vizita pe 28 septembrie, intre orele 17:00 – 22:00.
Noaptea Cercetatorilor Europeni face parte din seria de evenimente finantate de catre Comisia Europeana prin Programul Cadru de Cercetare si Inovare H2020, actiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA), si isi propune sa arate publicului ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare.
Prima ediţie a avut loc in 2005, iar de atunci si pana in prezent evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetatorilor ofera oamenilor de stiinta posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea stiintei si oamenii din spatele experimentelor inedite.
Proiectul se adreseaza mintilor curioase, de la entuziasti la sceptici, oferind o gama larga de activitati stiintifice si educationale. Editia din 2017 a atras peste 35.000 de vizitatori in Romania. Pe termen lung, evenimentul atrage noile generatii catre munca de cercetare si activare profesionala in acest domeniu, in interiorul Uniunii Europene, si creste respectul publicului larg fata de munca nevazuta a cercetatorilor.
Mai multe informatii AICI.