Desi Romania este o tara cu imens potential agricol si producem porumb, grau si rosii, iata ca datele oficiale arata ca, paradoxal, exportam banane, citrice si chiar cafea, mai mult decat produsele traditionale.
Am putea fi unul dintre cei mai mari producatori agricoli la nivel european, insa am ajuns sa exportam legume si fructe pentru ca apoi sa le importam la un pret dublu sau chiar triplu.
In plus, statisticile arata ca nu dam la export doar rosii, castraveti sau porumb, produse specifice pentru clima tarii noastre. In ultimii ani, pe lista alimentelor exportate si-au facut loc bananele, curmalele si chiar cafeaua. Paradoxul abia aici incepe: cantitatea vanduta este in unele cazuri de doua ori mai mare decat cea de morcovi sau de tomate.
De exemplu, in primele 10 luni, din 2010, am exportat 2.050 de tone de banane in valoare totala de 1,3 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. In acelasi timp, cantitatea de tomate vanduta in strainatate a totalizat doar 208 tone, adica de noua ori mai putin, iar cea de pepeni – 1.264 de tone, doar jumatate din cea de banane.
Ce e drept, la capitolele „smochine” si „curmale” stam putin mai „prost” decat la banane: am vandut „doar” 64 de tone.
Cum se poate asa ceva? Pe piata romaneasca sunt diverse firme care importa banane din tari producatoare precum Ecuador si apoi le exporta la un pret mai mare. Exista insa si cazuri in care romanii nostri get-beget produc anumite soiuri de banane sau chiar kiwi.
Pana acum, specialistii romani au reusit sa cultive un anumit sortiment de banane numit „Banana Nordului”. Nu seamana deloc cu bananele obisnuite, are samburi, insa gustul este identic.
Mai cultivam si castraveti africani si chiar anghinare. Iar cartoful dulce adus din Africa de Sud s-a adaptat la clima de la noi.
Cate kilograme de fructe consuma romanii
Chiar si asa, romanii nu exceleaza la consumul intern de fructe proaspete. Astfel, daca in Uniunea Europeana consumul anual de fructe proaspete este de 95 de kilograme pe cap de locuitor, noi mancam cu 10 kilograme mai putin. Iar o parte din acest neajuns este cauzat de importurile masive si de fluctuatiile foarte mari de pret.
In ceea ce priveste consumul intern de banane, mancam in jur de 40-45 de banane anual, adica 8-9 kilograme.
Nici la capitolul citrice nu stam mai prost: am exportat 2.253 de tone, mai mult decat dublu fata de cele 908 de tone de morcovi si sfecla rosie. Si de aproape cinci ori mai mult decat cele 478 de tone de varza si conopida exportate.
Piata fructelor proaspete este estimata la circa 100 de milioane de euro, insa evaziunea atinge cote alarmante. Chiar ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca aceasta este estimata la 250 de milioane de euro anual.
Romania a mai exportat si nuci de cocos, nuci de Brazilia si de caju. Mai precis 180 de tone in valoare totala de 667.000 de euro.
Si cafeaua face parte din lista de export. In intervalul ianuarie-octombrie 2010, am vandut 1.391 de tone de cafea, in valoare de 5,7 milioane de euro.