TIMISOARA. Muzeul de Arta din Timisoara va fi din aceasta saptamana gazda unei expozitii de sculptura care aduce in fata iubitorilor de frumos operele artistei poloneze Magdalena Abakanowicz.
Expozitia este intitulata „Presence, essence, identity” si va avea vernisajul joi, de la ora 18.00.
Expozitia de la Muzeul de Arta Timisoara propune o imagine de ansamblu din creatia artistei, incluzand lucrari din diferite etape ale carierei, cum ar fi Hurma, un ansamblu de figuri umane fara cap, reprezentand martorii impietriti ai istoriei. Alte teme fundamentale din creatia Magdalenei Abakanowicz sunt libertatea si pierderea acesteia, moartea si invierea, identitatile umane. Cele peste 100 de sculpturi ce vor putea fi vazute la Muzeul de Arta Timisoara ofera o intelegere a temelor majore din opera artistei.
Magdalena Abakanowicz este o artista poloneza de notorietate internationala. Este foarte apreciata pentru experimentele neobisnuite ale creatiilor sale artistice, sculpturi gigantice din fibra textila, generic intitulate Abakans. E vorba de structuri fluide, tesute din materiale organice, înnoind sensurile sculpturii, transformând suprafata plana a unei tapiserii într-o forma dinamic organizata si care provoaca experiente vizuale si tactile complexe.
Magdalena Abakanowicz a explorat relatia omului cu natura, a cautat sa înteleaga lucrurile si omul între lucruri. Reprezentarile ei sculpturale dezavueaza arta conventionala, iar interogatiile proprii dau seama asupra experientelor umane.
Sculpturile care vor fi expuse la Muzeul de Arta provin din colectia Fundatiei Magdalena Abakanowicz, dar si din colectii private din Romania si Polonia.
Magdalena Abakanowicz s-a nascut in anul 1930, in localitarea Falenty, Polonia. A trait si a lucrat la Varsovia pana in anul 2017, cand s-a stins din viata. A castigat medalia de aur la cea de-a 7-a Bienala Internationala de Arta din São Paulo in 1956 si a reprezentat Polonia la Bienala de la Venetia din 1980. Lucrarile artistei au fost expuse in peste o suta de muzee si spatii expozitionale importante precum: Muzeul Frans Hals din Haarlem (1968), Muzeul Național din Stockholm (1970), Galeria de Arta Whitechapel din Londra (1975), Muzeul de Arta Contemporana din Chicago (1982), Muzeul Das Städel din Frankfurt (1989), Hiroshima City Museum of Contemporary Art (1991), Metropolitan Museum of Art din New York (1999), Galerie Nationale du Jeu de Paume din Paris (1999), Museum Beelden aan Zee din Haga (2003). Retrospective mai recente au fost realizate la Muzeul de Arte Plastice din Budapesta (2005), Muzeul de Arta din Trondheim (2008), Muzeul Reina Sofia din Madrid (2008), Muzeul Kunst Palast din Düsseldorf (2008).
Lucrarile ei fac parte din colecția permanenta a unor mari muzee din lume, ca de exemplu: MoMA din New York, Galeria Nationala de Arta din Australia, Muzeul de Arta Moderna din Busan, Muzeul Orasului Hiroshima, Centrul Pompidou din Paris, Tate Modern din Londra, Metropolitan Museum din New York, Muzeul Hirshhorn si Gradina de Sculptura din Washington, D.C., Walker Art Center Minneapolis, Muzeul Național din Varsovia si Muzeul din Wroclaw.
Expozitia de la Timisoara este organizata de Muzeul de Arta Timisoara impreuna cu Fundatia Interart TRIADE din Timisoara si Fundația Magdalena Abakanowicz din Varsovia.