TIMISOARA. „Autoportret”, „Pieta”, „Maternitate” sau „Regele nebun” sunt doar cateva dintre operele semnate de Corneliu Baba pe care iubitori de arta le pot vedea in Bastionul Theresia din Timisoara.
Expozitia Corneliu Baba a fost deschisa in mansarda B2 a Bastionului Theresia din Timisoara si cuprinde atat picturi ale artistului, cat si schite cu portrete unor personalitati ale culturii romanesti. Printre cei ale caror portrete le-a schitat Corneliu Baba se afla Tudor Arghezi, George Enescu, Mihail Sadoveanu sau Maria Tanase.
Expozitia a fost realizata si cu sprijinul Mariei Albani, mostenitoarea lui Corneliu Baba, si cea care a scos pe piata un prim volum despre viata maestrului. Curatorul expozitiei a si vorbit despre modul in care lucra marele artist.
„In 1986 eram redactor la Uniunea Artistilor Plastici, la sectorul Artis, care era departamentul care se ocupa de publicitate. Se tipareau albume cu artisti contemporani, pictori, sculptori, tabara de la Magura. Conducerea Uniunii a mai trecut in activitatea ei inca un program care se numea Mapa, 12 desene de atelier. Mie mi-au revenit doua mape, cea a sculptorului Ion Irimescu, care la vremea aceea era presedintele Uniunii, si mapa Corneliu Baba. M-am prezentat la maestru acasa, i-am povestit despre ce este vorba, a fost de acord. Mi-a zis sa il las sa imi aleaga mai multe desene pentru ca apoi sa alegem ce se potriveste tiparului. Tiparul la vremea aceea se facea cu doua culori. Printre altele, m-a rugat sa ii aduc si niste trageri de tipar pentru ca ii placea tonalitatea pe care o avea cate o tragere din asta. Chiar in expozitie este o lucrare care se numeste Maternitate din 1980, care este dintr-un calendar. Nu i-a palcut cum era tiparita, si a repictat-o. Asa facea si cu aceste trageri„, a spus Maria Albani.
Pe langa portrete si schite, vizitatorii vor putea admira si tablouri cu teme istorice sau religioase, unele dintre acestea fiind prezentate in acest an si la o expozitie in China.
„Este o expozitie in premiera pentru Timisoara si pentru Muzeul National al Banatului, o expozitie deosebita. Sunt 120 de lucrari, atat picturi cat si schite ale lui Corneliu Baba, o expozitie care merita vizitata pentru ca va sta destul de mult timp, o expozitie pe care cu greu am reusit sa o aducem, ocazie cu care le multumesc doamnei Maria Albani si Consiliului Judetean pentru incredere„, a spus Claudiu Ilas, manager al Muzeului National al Banatului.
Expozitia Corneliu Baba va putea fi vizitata pana la 31 ianuarie.
Pictorul Corneliu Baba s-a nascut la Craiova, in 18 noiembrie 1906, ca al treilea fiu al lui Gheorghe Baba, pictor de biserici, si al Mathildei Ciortus, ambii parinti refugiati din Banat, provincie aflata la acea data sub dominatia Imperiului Austro-Ungar.
In anul 1926 s-a mutat la Bucuresti pentru a se inscrie la Academia de Arte Frumoase si la Facultatea de Litere si Filosofie. In 1930 este absolvent al Facultatii de Litere, dupa care se muta pentru 4 ani la Timisoara. In 1934, dupa prima sa expozitie, la Baile Herculane, Corneliu Baba pleaca din Banat la Iasi, unde se inscrie la cursurile Academiei de Arte Frumoase, la clasa profesorului Nicolae Tonitza. La Iasi avea sa ramana in urmatorii 16 ani.
In 1958, a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor. In urmatoarea decada, Corneliu Baba si tablourile sale vor calatori in toata lumea, participand la expozitii la Helsinki, Viena si New Delhi, culminand cu o expoziție personala avuta la Bruxelles in 1964.
In 1962, guvernul roman ii va acorda lui Corneliu Baba titlul de Artist al poporului, pentru ca 9 ani mai tarziu sa primeasca decoratia Steaua Rosie.
Ultima expozitie a artistului a fost organizata in 1997, acelasi an in care avea sa isi publice si memoriile, prin volumul „Notele unui artist din Europa de est”.
Corneliu Baba s-a stins din viata la data de 28 decembrie 1997, la Bucuresti, la varsta de 91 de ani.