Expozitie itineranta dedicata Zilei Nationale, organizata de Muzeului Banatului din Timisoara la Trieste

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului Timisoara va prezenta la Trieste, expozitia „Voluntarii Marii Uniri. Ardeleni, banateni, criseni, maramureseni si bucovineni in armata romana in anii Primului Razboi Mondial”, care va fi deschisa in orasul italian pe data de 1 Decembrie si este dedicata Zilei Marii Uniri. Expozitia va fi vernisata in cadrul Muzeului Razboiului pentru Pace „Diego de Henriquez”din Trieste, pe 29 noiembrie. Evenimentul face parte din seria actiunilor realizate de Consulatului General al Romaniei la Trieste, dedicate sarbatoririi zilei de 1 Decembrie.

Expozitia itineranta „Voluntarii Marii Uniri. Ardeleni, banateni, criseni, maramureseni si bucovineni in armata romana in anii Primului Razboi Mondial” isi propune sa prezinte experienta militarilor de nationalitate romana in cadrul armatei austro-ungare, implicata pe diferite fronturi din mai multe zone europene.

Marele Razboi, Primul Razboi Mondial sau Razboiul care a pus capat pacii, cum a fost denumit de-a lungul anilor, a constituit unul din cele mai importante evenimente ale secolului trecut. Declansarea sa a determinat o puternica manifestare a nationalismului care a dus la ura si fanatism. Pentru marirea efectivelor armatelor s-a prelungit durata serviciului militar obligatoriu si au fost mobilizati toti cei apti sa poarte arme. Economia s-a profilat in functie de necesitatile militare, au aparut arme noi, unele din ele cu mare putere de distrugere. Pe masura ce razboiul s-a prelungit, resursele s-au imputinat afectand atat starea psihica a combatantilor, cat si populatia de la orase si sate. Treptat, unul din fenomenele caracteristice care s-a manifestat in randurile militarilor armatei austro-ungare care apartineau nationalitatilor a fost cel al noncombatului, a trecerii la inamic si optiunea pentru voluntariat, pentru a lupta impotriva fostilor camarazi.

Expozitia realizata de Muzeul National al Banatului surprinde toate aceste realitati istorice. Cele 15 panouri care au fost realizate de muzeografii banateni suprind, in imagini, evenimente, ceremonii, protagonisti atat in plan individual cat si in plan colectiv, documente din arhive, harti grafice si materiale aparute in publicatii periodice. Sunt zece teme cuprinse in cadrul expozitiei-eveniment: Romanii in armata austro-ungara in anii Primului Razboi Mondial; Impactul intrarii Romaniei in razboi asupra romanilor inrolati in unitatile militare austro-ungare; Primul Corp al voluntarilor romani din Rusia; Festivitatile organizate la Iasi cu prilejul sosirii in Romania a primului esalon de voluntari; Voluntarii pe frontul de la Marasesti; Legiunea romana din Italia; Legiunea transilvaneana din Franta; Corpul voluntarilor din Siberia (1918-1920); Voluntari romani in armata americana si canadiana. Participarea lor la luptele de pe frontul francez; Voluntarii Marii Uniri in memoria contemporanilor si a urmasilor.

In cadrul expozitiei vor fi expuse Drapelul de la Darnita, manifeste emise de puterile Antantei si adresate militarilor armatei austro-ungare; un steag tricolor romanesc utilizat in cadrul manifestatiilor nationale de la Timisoara in 1918; fotografii din 3 august 1919 care ilustreaza sosirea trupelor romane in Timisoara; asignate emise la Timisoara in anul 1919; trunchiul de copac adus de pe frontul Primului Razboi Mondial, mai exact de pe platoul Doberdo aflat la 40 de km de Trieste, de catre Regimentul 61 Infanterie Timisoara al armatei Austro -Ungare; arme albe utilizate in anii Primului Razboi Mondial; o plosca ceramica pentru apa, realizata la aniversarea a 10 ani de la Marea Unire.

La deschiderea evenimentului vor participa Cosmin Victor Lotreanu, Consulul General al Romaniei la Trieste, . Antonella Cosenzi, curatoarea Muzeului Razboiului pentru Pace „Diego de Henriquez”din Trieste si directorul Muzeului National al Banatului, Claudiu Ilas. Expozitia itineranta va putea fi vizitata incepand cu 30.11.2017 si va ramane in Italia pana pe data de 07.01.2018.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.