Extinderea zonei de promenada din Timisoara, in dezbatere publica. Amenzi de pana la 2.500 de lei pentru cei care nu respecta noul regulament impus in centrul istoric

TIMISOARA. Extinderea zonei de promenada la Timisoara intra in dezbatere publica.

Totul dupa ce reprezentantii primariei au primit o solicitare in acest sens, in urma intocmirii unui proiect de hotarare, care insa a fost retras de pe ordinea de zi din sedinta de Consiliu Local ce a avut loc vineri, la Primaria Timisoara.

Alesii locali ar fi trebuit sa isi dea votul pe proiect, care prevede „conferirea statutului de zona de promenada unui arean din Municipiul Timisoara” si care urma sa cuprinda 25 de strazi si 5 piete publice din zona centrala. Iar odata cu introducerea acestor strazi in zona de promenada, mai multe reguli ar fi urmat sa fie impuse celor care vor sa desfasoare orice tip de activitate in acel spatiu. De asemenea, in proiectul ce a ajuns pe mesele consillierilor erau prevazute si amenzile pe care ar fi urmat sa le primeasca cei care ar desfasura respectivele activitati fara avize de la comisiile din primarie si care erau cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei.

„Proiectul nu aduce cine stie ce noutati la ceea ce noi avem deja reglementat, mai ales ca el adauga un numar important de strazi la zona definita ca fiind zona de promenada, strazi care intre timp au fost facute si ele pietonale. (…) Amenzile sunt in baza legii, nu putem noi sa venim sa inventam amenzi, daca legea nu ne permite. Nu scrie care e legea, dar nu sunt ilegale… haideti ca nu-mi pierd vremea, sunt prevazute ca intervale probabil. Pentru ca asa au considerat cei ce au elaborat, ca nu e cazul sa scrie”, a spus primarul Nicolae Robu.

Ba mai mult, edilul spune ca legile sunt facute cu litera si spirit, iar politistii locali trebuie sa discearna situatiile in care este sau nu necesara aplicarea unei amenzi.

„Legile au litera si spirit. Cei ce aplica legile trebuie sa inteleaga nu numai litera lor, ci si spiritul lor. Uneori au gresit politistii, ca nu au inteles spiritul legii si au aplicat mecanic niste prevederi, dar au avut baza legala sa intervina. Nu acum introducem noi baza legala de a se interveni. (…) Eu cred ca trebuie sa existe, intr-o societate civilizata, reglementari. Politistii trebuie sa aiba discernamant, trebuie sa inteleaga cand cineva chiar deranjeaza si cand ce se intampla este un fleac. Intr-o astfel de situatie trebuie sa ii atentioneze pe cei care desfasoara o actiune cu impact public fara aprobare, nu trebuie imediat sa treaca la amendarea lor”, a completat Robu.

In plus, edilul a precizat ca, daca este nevoie, ar putea chiar sa ii scoleasca pe politisti, pentru ca acestia sa inteleaga cand anume se impune amendarea cuiva.

Reprezentantii Primariei vor anunta, zilele viitoare, cand va avea loc dezbaterea publica pe marginea proiectului de horarare de consiliu local.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pe cand extinderea parcarilor? Sau acolo nu exista nici litera nici spirit al legii….Automobilistii platesc impozit pentru masina, in afara de cel pe care il platesc ceilalti cetateni…. Nu merita sa aiba si facilitati pentru acesti bani? Idei de primar retardat….

  2. Aveti amenzi fabuloase, in rest nimic!

  3. Cand vor putea politistii locali sa amendeze si biciclistii care gonesc in disperare pe zonele de promenada pietonale din dorinta obsesiva de a fi vazuti si remarcati, desi au pista rezervata lor mai sus, la 10m distanta. ( Vis-a-vis de Flora, de ex.) ???