TIMISOARA. Colectarea separata a deseurilor trebuie sa inceapa din casele fiecaruia dintre noi, iar daca acest lucru nu se va intampla, vom fi penalizati cu o factura dubla pentru serviciul de salubritate.
Acesta este doar una dintre masurile pe care le poate lua RETIM in cazul amestecam deseurile in pubele.
Inainte de sosirea echipelor de colectare RETIM, agentii de teren ai companiei vor verifica continutul recipientelor. Daca in interior vor fi gasite amestecate deseuri menajere si reciclabile, se va decide ca se poate colecta continutul pubelei, insa pe ea se aplica eticheta rosie, cu data la care a fost facuta verificarea. Astfel proprietarul acesteia va fi notificat ca va trebui sa plateasca dublu pentru serviciul de salubritate, iar echipele de colectare vor sti ca trebuie sa ridice aceste deseuri sau sa nu le preia pe cele care au lipite eticheta rosie „VERIFICAT SI NERIDICAT” pentru ca in ele s-au gasit deseuri nepermise.
Totusi, masura este aplicata pe termen limitat.
„In acest caz, deseurile vor fi colectate si se va factura dublul tarifului obisnuit pentru luna in care se constata nereguli„, transmit reprezentantii RETIM.
Clientul sanctionat va achita factura majorata prin aceleasi metode: prin intermediul aplicatiei Contul Meu de pe site-ul RETIM – www.retim.ro/contul-meu sau al sistemelor de plata rapida. Detalii despre metodele de plata pot fi gasite tot pe site-ul oficial al companiei.
Pentru a evita factura majorata sau cazul in care pubela ramane pe loc, timisenii sunt sfatuiti sa respecte regulile de colectare separata si sa consulte ghidurile de colectare publicate pe site-ul RETIM sau cel al ADID Timis.
Pareri
Majoritatea habar n-au ce înseamnă menajer deci mai întâi o informație sub formă de pliant ar fi benefic pînă să se dubleze facturile , mă gândesc la interpretări diferite .
In viitor ar fii normal ca daca esti instintat ca ai aruncat gresit(aici ma refer la prima greseala doar sa fii atentionat) sa TI SE SI SPUNA CE ANUME AI ARUNCAT GRESIT, nu doar ca ai aruncat necorespunzator pt ca te pui pe ganduri si tot nu iti dai seama! Asa mi se pare civilizat, nu imediat amenda. Mai bine ne gandim sa reciclam si sa salvam planeta, decat sa jupuim pe toti de bani, unii fiind chiar de buna credinta si nu sunt siguri unde sa arunce si iau amenda necinstit, pt ca la urma urmei toti murim, indiferet cati bani avem
Ordinul 112/2007 privind aprobarea Contractului cadru de prestarea a serviciului de salubrizare a localităților
Art.8
Operatorul are următoarele obligatii:
g) sa asigure continuitatea serviciului….
i) sa plateasca penalizări în cuantum de 3% pe zi din valoarea facturii curente pt:
h) neridicarea deșeurilor la data si intervalul orar stabilite prin contract
Masura de dublare a facturii este ILEGALA ! O desfinteaza in instanta si un avocat incepator.
Ii astept in Soarelui pe Oglinzilor 4, sa mai rareasca din pubelele goale, cele gri care put ca naiba si nu are ce arunca locatarii in ele. Ocupa din spatiul public si asa insalubru de nu matura Retim dupa tiganii gunoieri. Femeile de serviciu nu vor sa fie cocosate de sistem. Prea se lauda Retim cu sisteme ecologice, pe foamete cu olteni si moldoveni.
Să se ducă undeva cu eticheta lor roșie! Mai nou trebuie să o facem noi pe gunoierii să selectam perfect tot! Să reducă și tariful dacă facem noi atâta din treaba lor!
In codru cu tine .Ti~`e greu pana si gunoiul sa_l selectezi? Multi idioti pe aici
Și firmele care nu au pubelă galbena ( vezi firmă de pe Ion Roată Nr 6) care depune reciclabile direct pe jos ce facem cu ele?
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2021, producătorii și deținătorii de deșeuri au obligația a colecta separat deșeurile și să nu le amestece cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite, iar operatorii de colectare au obligația de a verifica respectarea acestei prevederi.
Articolul 16
(1) Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri, în cazul în care acest lucru este necesar, pentru respectarea prevederilor art. 15 și pentru facilitarea sau îmbunătățirea pregătirii pentru reutilizare, reciclării și altor operațiuni de valorificare, au obligația să colecteze deșeurile separat și să nu le amestece cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite.
(2) Operatorii economici care colectează și/sau transportă deșeuri au obligația de a le verifica vizual dacă sunt separate corespunzător și de a le prelua separat și a nu le amesteca în timpul transportului cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite.(…)
Legea serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006 menționează obligativitatea introducerii unui tarif de până la 2 ori mai mare pentru separarea incorectă a deșeurilor.
Articolul 28^14, alin. (5) Autoritatea deliberativă a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, după caz, adunarea generală a asociației de dezvoltare intercomunitară are obligația să aprobe, în aplicarea dispozițiilor art. 17 alin. (5) lit. i) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021, cu modificările și completările ulterioare, un tarif pentru separarea incorectă a deșeurilor municipale la un nivel de până la 2 ori mai mare decât nivelul rezultat din tarifele cumulate pentru gestionarea deșeurilor municipale.
@Mirela T – conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2021, producătorii și deținătorii de deșeuri au obligația a colecta separat deșeurile și să nu le amestece cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite, iar operatorii de colectare au obligația de a verifica respectarea acestei prevederi.
Articolul 16
(1) Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri, în cazul în care acest lucru este necesar, pentru respectarea prevederilor art. 15 și pentru facilitarea sau îmbunătățirea pregătirii pentru reutilizare, reciclării și altor operațiuni de valorificare, au obligația să colecteze deșeurile separat și să nu le amestece cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite.
(2) Operatorii economici care colectează și/sau transportă deșeuri au obligația de a le verifica vizual dacă sunt separate corespunzător și de a le prelua separat și a nu le amesteca în timpul transportului cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite.(…)
REGULAMENT de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare din județul Timiș prezintă regulile de colectare separată și deșeurile care nu trebuie să fie introduse în recipientele de colectare.
Art. 75
e) să asigure colectarea separată, pe categoriile reglementate și în condițiile în care au fost instruiți să o facă, în recipiente de colectare distinct inscripționate și amplasate în spații special amenajate, a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară;
k) să nu introducă în recipientele de colectare deșeuri din alte categorii decât cele pentru care sunt prevăzuți și marcați recipienții, din categoria celor periculoase cu regim special (periculoase, toxice, explozive), animaliere, provenite din construcții, din toaletarea pomilor sau curățarea și întreținerea spațiilor verzi ori provenite din diverse procese tehnologice care fac obiectul unor tratamente speciale, autorizate de direcțiile sanitare veterinare sau de autoritățile de mediu
În baza Contractului de concesiune încheiat între ADID Timiș și RETIM Ecologic Service S.A., operatorul are dreptul de a refuza ridicarea recipientelor care conțin deșeuri necorespunzătoare.
ART. 81
(1) În cazul colectării „din uşă în uşă” de la gospodării individuale şi al colectării de la utilizatori non-casnici, Operatorul poate refuza să preia deșeurile din acele recipiente care, în urma inspecţiei vizuale, sunt considerate neconforme cu criteriile de acceptare ale instalaţiei căreia îi sunt destinate respectivele deșeuri, situaţie în care va întocmi un proces-verbal de constatare a stării de fapt.
Contractul pe care l-ați încheiat cu RETIM menționează posiblitatea operatorului de a refuza să preia deșeurile considerate neconforme.
CAP. III Drepturile şi obligaţiile operatorului, ART. 7: Operatorul poate refuza să preia deşeurile din acele recipiente care, în urma inspecţiei vizuale, sunt considerate neconforme cu criteriile de acceptare ale instalaţiei căreia îi sunt destinate respectivele deşeuri, conform instrucțiunilor de colectare separată a deșeurilor prezentate în anexa 2, întocmind un proces-verbal de constatare în prezența a cel puțin un martor sau dovedind cu orice alte probe această stare de fapt.
Au niste figuri gunoieri acestia, recent m-am mutat la casa si odata cu mutarea la casa bineinteles am avut multe electrocasnice si dulapuri cumparate care au venit la pachet cu mult carton foli etc. Desi avusesem contract de vreo 3 luni timp in care nefind acasa nu scoteam gunoi in momentul cand am inceput sa pun mai multe cartoane au venit cu figuri si soferul cat si gunoieri ca de ce scot atat gunoi, le-am spus ca nu ma mut in fiecare luna ci probabil odata in viata, dar tupeul care il au este incredibil, poate ar fi benefic sa avem o alternativa la retim.
Lumea incepe incet incet sa se sature de acesti paraziti care dupa ce ca iau o gramada de bani prin contracte cu statul, mai si pun cetatenii la lucru voluntar ca pe vremea comunismului. Oricum asta doar o mostra pentru ce aberatii vor mai vota aiuritii din parlamentul european, dupa care se mira ca extremismul e in crestere si increderea in institutiile europene scade.
Treaba cu verificatul deja am vazut-o in urma cu o saptamana. Ceva noutati aveti? Foarte bine RETIM, eventual si niste amenzi ar fi binevenite, ca de bunavoie se pare ca nu vrem sa ne civilizam.
probabil că vroiau spagă ca să vă ridice gunoiul