Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica Timișoara a organizat luni, 14 aprilie 2025, World Quantum Day, un eveniment dedicat promovării, conștientizării și înțelegerii publice a științei și tehnologiilor cuantice la nivel global.
World Quantum Day se celebrează la nivel global în fiecare 14 aprilie – o dată aleasă pentru a reflecta „4.14”, primele cifre ale constantei lui Planck (4,14×10⁻¹⁵ eV·s). În 2025, această zi capătă o importanță suplimentară, deoarece se încadrează în Anul Internațional al Științei și Tehnologiei Cuantice, desemnat de Națiunile Unite, marcând 100 de ani de descoperiri ale mecanicii cuantice. De-a lungul continentelor, institutele de cercetare cuantică, companiile și universitățile găzduiesc evenimente pentru a stârni interesul publicului și a evidenția evoluțiile de ultimă oră în domeniul tehnologiei cuantice.
Moderatorul evenimentului găzduit de Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a fost prof.univ.dr.ing. Mihai Udrescu, absolvent și cadru didactic al UPT, cel care a susținut prima teză de doctorat în domeniul calculatoarelor cuantice și care în prezent coordonează masteratul de Quantum Computing de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, rețeaua de comunicații cuantice a UPT și Centrul de training în comunicații și calcul cuantic.
Evenimentul a inclus prezentări susținute de cercetători de marcă din domeniul tehnologiilor cuantice, precum și de reprezentanți ai unor companii locale implicate activ în dezvoltarea și aplicarea acestor tehnologii emergente, dar și ale unor studenți, masteranzi și doctoranzi ai UPT.
În deschiderea acestuia, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare a UPT, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu, a urat bun-venit participanților la eveniment, a evidențiat importanța cunoașterii de către studenți a tehnologiei care se află în spatele calculatoarelor cuantice, a diferențelor dintre programarea clasică și cea în sistem cuantic, evocând și „războiul” care se duce pe plan mondial între companiile tehnologice în cursa „cine ajunge primul la un nano-metru”.
Dintre invitații speciali ai evenimentului, Ciprian Jichici, cadru didactic care predă informatica la Universitatea de Vest din Timișoara a prezentat un scurt istoric al evoluției fizicii și a calculului cuantic, subliniind faptul că, deși mai sunt foarte multe lucruri de făcut în domeniu, avansul în tehnologiile cuantice este accelerat.
Un alt invitat special al fost dr. Valentin Mureșan, de la Equal1, un prieten al Politehnicii și partener în dezvoltarea masteratului de Quantum Computing, care a subliniat aportul timișorenilor în proiectarea unora dintre cele mai performante procesoare la nivel mondial, atrăgând atenția și asupra faptului că procesoarele actuale se apropie de limită, iar următorul nivel este cel cuantic. Acesta este de părere că un sistem care să ruleze tehnologii cuantice au putea apărea în 5-10 ani.
Prezentări ale tehnologiilor și calculului cuantic au fost realizate de și de către studenți la ciclul de licență, masteranzi și doctoranzi ai Universității Politehnica Timișoara.
De altfel, UPT susține ca prin colaborarea între universitate, companii și autorități, Timișoara să dezvolte un ecosistem quantum care să atragă învestiții și creeze o masă critică de specialiști capabili să opereze cu aceste tehnologii, astfel încât orașul să devină un adevărat hub în domeniul cuantic.