Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara isi onoreaza profesorii

TIMISOARA. Continuand o traditie instituita in Universitatea Politehnica Timisoara, de a onora profesorii cu realizari deosebite, Facultatea de Constructii organizeaza vineri, 12 iulie 2019, incepand cu ora 12, in cadrul sedintei Consiliului facultatii, o festivitate de conferire a titlului onorific de Profesor Emerit unor cadre didactice care s-au remarcat printr-o bogata activitate tehnica in domeniul constructiilor, respectiv instalatiilor si o remarcabila activitate didactica si de cercetare.

Prof.dr.ing. Valeriu-Augustin Stoian a initiat in tainele ingineriei peste 40 de generatii de absolventi, unii dintre ei actuali membri ai corpului didactic al Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara. Pe parcursul carierei didactice a desfasurat o activitate remarcabila, predand opt discipline diferite din domeniul constructiilor in limbile romana si engleza. A contribuit la introducerea de discipline noi, cum ar fi Higrotermica si acustica cladirilor, Fizica constructiilor, Building Phisics si la crearea programului de master Reabilitarea constructiilor. A parcurs toate treptele ierarhiei universitare, devenind conducator de doctorat in domeniul Inginerie Civila in 1993. Este una dintre personalitatile recunoscute in tara si in strainatate pentru activitatea de cercetare din domeniul constructiilor din beton armat si mai recent in domeniul eficientei energetice a cladirilor. A coordonat peste 200 de contracte de cercetare stiintifica si/sau proiectare, expertizare, consultanta derulate preponderent prin UPT. S-a remarcat ca membru activ in numeroase asociatii profesionale de prestigiu din tara si strainatate. Domnul profesor Valeriu-Augustin Stoian are 20 de publicatii didactice (cursuri, culegeri, indrumatoare), peste 200 de lucrari stiintifice publicate in reviste nationale si internationale, 57 de lucrari stiintifice indexate in Web of Science, 46 de lucrari indexate Scopus, este coordonator sau coautor la elaborarea normelor tehnice in domeniul constructiilor din beton si este membru in numeroase asociatii profesionale de presigiu, din tara si din strainatate. Ca urmare a bunului prestigiu de care se bucura, este fellow of Institution of Structural Engineers (UK). Domnul profesor Stoian Valeriu a fost secretar stiintific al Facultatii de Constructii (1992-1996) si prodecan al acesteia (2000-2004) respectiv membru in biroul de conducere al acesteia. A detinut functia de director al departamentului CCI in perioada 2004 – 2016, trei legislaturi consecutive. In paralel cu functiile mentionate anterior a acreditat si dezvoltat Centrul de Cercetare pentru Materiale si Structuri (MAST), fiind primul director al acestuia.

Prof.dr.ing. Ioan Sarbu este absolvent al Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, promotia 1975, iar din 1978 a devenit cadru didactic al facultatii pe care a absolvit-o, unde a parcurs toate treptele ierarhiei universitare, devenind profesor universitar in 1998 si conducator de doctorat in domeniul Inginerie civila si instalatii din 2004. Domnul profesor Ioan Sarbu are si o activitate de cercetare remarcabila, recunoscuta la nivel national si international, incluzand peste 100 de granturi si contracte de cercetare (peste 40 ca director de proiect). A infiintat si acreditat Centrul de Cercetare in Instalatii si a autorizat/reautorizat Laboratorul de instalatii ca laborator de gradul I, cu competenta nationala. A participat, in calitate de coordonator sau coautor, la elaborarea de standarde si normative in domeniul proiectarii, executiei si exploatarii instalatiilor termice, precum si al performantei energetice a cladirilor. Rezultatele cercetarii stiintifice s-au concretizat prin publicarea a 23 de carti/capitole, 11 manuale universitare, peste 350 de articole, din care peste 130 publicate in reviste indexate ISI, circa 50 de articole in proceeding-urileconferintelor internationale, 6 brevete de inventie, 15 certificate de inovatie si peste 30 de programe ordinatoare originale.Ca o recunoastere a performantelor profesionale, Federatia Europeana a Asociatiilor Nationale ale Inginerilor i-a conferit titlul de „Eur.Ing.”. Domnul profesor Ioan Sarbu a fost sef al Catedrei de Instalatii (2000 – 2017), sef al Laboratorului de Instalatii gradul I, cu competenta nationala, membru al Senatului UPT (2004 – 2008; 2015 – 2017).


Prof.dr.ing. Ioan Borza, este absolvent al Universitatii Politehnica Timisoara, Facultatea de Constructii, promotia 1976, iar din 1980 este cadru didactic al UPT. in aceasta calitate a parcurs toate treptele ierarhiei universitare, devenind profesor universitar in anul 1998 si conducator de doctorat in domeniul Inginerie civila si instalatii din 2004. Domnul profesor Ioan Borza a avut si o bogata activitate de cercetare, care include peste 75 de granturi si contracte de cercetare (29 ca director de proiect), peste 40 de expertize tehnice si peste 120 de certificate de performanta energetica a cladirilor. Rezultatele cercetarii stiintifice s-au concretizat prin publicarea a sase carti, 12 manuale universitare, peste 270 de articole, din care circa 40 publicate in reviste de specialitate, peste 170 de articole in proceeding-urilemanifestarilor cu participare internationala, 6 brevete de inventie si 19 certificate de inovatie. A fost sef al Colectivului de Instalatii pentru Constructii(1990 – 1996), prodecan al Facultatii de Constructii (2004 – 2012; 2014 – 2016), director al Centrului de Cercetare in Instalatii (2011 – 2017), membru al Senatului UPT (2012 – 2014), membru fondator al Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (1990). Domnul profesor Ioan Borza a contribuit la permanenta modernizare a invatamantului, participand la proiectarea unor standuri de cercetare si de lucrari practice prin autodotare in laboratoarele UPT, cat si la dotarea si modernizarea spatiilor de invatamant.

Pentru toate aceste aspecte, Senatul Universitatii Politehnica Timisoara a hotarat acordarea titlului onorific de Profesor Emerit tuturor celor trei distinsi membri ai corpului profesoral al UPT.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.