FAGET. Nebunie la Festivalul international al rachiei si gastronomiei banatene de la Faget!

De prune, de mere, de pere ori struguri, mai tare sau mai slaba, de la campie ori de deal,  din cazan mai mic ori mai mare, ”intoarsa” o data sau de doua ori, cu ”margele” sau fara. Vorbim de minunata rachie banateana care a fost vedeta langa ceaunele cu gulas, tocanita si sarmale, la Faget, unde s-a tinut a 4-a editie a ”Festivalului international al rachiei si gastronomiei banatene”.

Evenimentul, organizat de primarie, a avut loc in 26 octombrie, in piata din Faget. Sute de fageteni si locuitori din comunele invecinate, aflati la traditionala piata de vineri, s-au inghesuit la sarbatoare. Pentru ca la bucate alese, se cere si muzica pe masura, pe scena amenajata in piata au urcat ansambluri folclorice si indragiti solisti de muzica populara: Ansamblul folcloric Fageteana, alaturi de care vor evoluat interpretii de muzica populara Ana Munteanu, Mircea Cartisorean, Adrian Stanca, Mihaela Petrovici, Dan Necsa, Otilia Radu, Floare Hojda Tomoioaga, dar si alte nume ale folclorului banatean.

Tocanite din Gyula in Tara Fagetului

In paralel cu spectacolul de pe scena s-a desfasurat festinul gastronomic si cel al degustarii rachiei.  Au fost prezenti participanti din zona Fagetului (Manastiur, Tomesti sau Padurani), dar si din Serbia (Zrenanjin, Uzdin) sau Ungaria (Gyula).  Gulasul, tocanita de ciuperci ori cea cu pulpa de vita, iahnia de fasole cu ciolan afumat  au facut deliciul celor adunati la eveniment. Mare trecere au avut si cele 1.000 de sarmale pregatite pentru sarbatoare. Daca nevestele gustau din mancaruri, barbatii au incercat rachia si palinca. Si au avut misiune grea…asta deoarece a fost musai sa deguste mai multe paharele, spre ”nemultumirea” din priviri a consoartelor, ca sa dea un verdict. Juriul, alcatuit din  autoritati locale, oameni de cultura si reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Ungaria si Serbia, a stabilit ierarhiile si a decernat diplomele castigatorilor la sectiunile rachie si gastronomie. ”Romanii” din Gyula

(Ungaria) au plecat acasa cu mai multe premii intai: cea mai buna afinata, palinca de pere, tuica de prune,  tocanita de ciuperci si cea de vita. Reprezentantii Tarii Fagetului au primit diplome pentru cea mi buna palinca de prune, tuica de loaza iar la Zrenanjin a plecat cu distinctia pentru cea mai buna tuica de mere. Bucataresele fagetence au fost premiate pentru cel mai grozav gulas. Primarul Fagetului Marcel Avram le-a promis localnicilor o sarbatoare si mai mare la editia de anul viitor, intr-o piata noua, pe care se va apuca sa o renoveze.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In goana dupa capital electoral politicienii multor localitati din Romania au creat aceste asa-zise festivaluri care in mare parte nu sunt decat niste actiuni de campanie electorala in care primarii si consilierii puterii locale apar in fatza comunitatii, mai mult, din banii bugetului local extrem de sarac sau din banii sponsorilor dati LA NEGRU, dau pomeni electorale gen sarmale si gulasuri si platesc artisti profesionisti care nu-si declara veniturile la fisc cu mii de euro. Este o practica facuta fara nicio rezerva de catre reprezentantii tuturor partidelor. Multe dintre aceste manifestari nu au nici macar un W.C. public participantii facandu-si nevoile la cativa metri de locul unde-si mananca pomenile. Cu toate ca banii comunitatilor locale sunt incasati de la toti cetatenii primarii apar pe scena cateodata alaturi de politicienii din parlament nicio organizatie nereclamand ca pe banii tuturor se face campanie electorala. In afara promiscuitatii fizice reale in care se desfasoara aceste manifestari, la multe dintre acestea avem de aface si cu o promiscuitate morala a puterii comunale, regionale si nationale si asta nu depinde de puterea politica, inscriindu-se cu totii „intr-o mare glorie” in sistemul astfel creat de catre cei care trag foloasele legale si ilegale din natura „ocupatiei” de asa-zis politician, profitand de o adevarata subcultura din mediul rural.

  2. Parerea mea e ca articolul are valoare ZERO ! De ce nu am citit pe site cu o saptamana inainte sau macar cu o zi inainte ca se va organiza acest festival? De ce ati scris dupa? Sa dati dovada ca sunteti neinformati, dupa cum nici pe noi nu ne informati la timp! Asta e parerea mea. Poate imi blocati si mie IP la comentarii ca si ziua de vest, pe care i-am criticat tot asa si acum nu mai am acces la comentarii. Oricum, valoarea articolului este inutila dupa desfasurarea unui asemenea eveniment.

  3. Sunt uimit (de fapt inmarmurit) de realitatea surprinsa in fotografiile articolului. Mi-am reamintit ce diferente enorme sunt intre oameni, regiuni, paturi sociale etc. Comentatorul George de mai sus are dreptate. As completa doar cu faptul ca politicienii la care se refera sunt principalii vinovati pentru ceea ce vedem in astfel de imagini (nu doar primarul ci toti cei care se invart in mediul numit politica). Una dintre imagini arata o femeie care sta pe un taburet alaturi de un ceaun mare care sta pe un trepied metalic cu foc sub el. Acea imagine ar trebui cumva atasata fiecarui politician roman. Trist. : (