TIMISOARA. Fantana lui Nicolae Robu prinde la Timisoara. La cateva luni de la amplasarea primei fantani cu sifon in cartierul Soarelui, iata ca dozatorul caruia primarul Robu i-a facut publicitate gratuita anul trecut a ajuns si in alte cartiere.
Acum si timisorenii care locuiesc in Complexul Studentesc sau in cartierele Dacia, Sagului, Girocului si in zona Balcescu pot lua sifon sau apa plata de la fantani. Dar contra-cost.
Va reamintim ca primarul Nicolae Robu inaugura, ca un bun agent de marketing, in aprilie 2013, un automat de apa cu sifon pus de o firma in Parcul Padurice din Soarelui, exact langa fantana forata de pe vremea fostului primar Gheorghe Ciuhandu. Initial, timisorenii aveau sa ia apa sau sifon gratuit, fara sa introduca vreun leu in automat, insa dupa ceva vreme au fost nevoiti sa plateasca. Asta desi aveau langa o fantana care curgea non-stop. La un moment dat, primarul preciza ca daca afacerea se dovedeste a fi una buna, Primaria ar putea cumpara astfel de aparate, care costa peste 6.000 de euro bucata.
Iata ca la cateva luni de la acel moment, astfel de fantani au aparut si in alte zone din oras. Firma care le detine plateste Primariei Timisoara taxa pe domeniul public: 2 sau 3 lei pe metru patrat pe zi, in functie de loc, daca este central sau nu.
„Astfel de aparate au fost puse in 7 locuri: pe Aleea Ripensia, strada Mures, str. Teiului colt cu Burebista, str. Dacilor, strada Maresal Constantin Prezan colt cu Versului, Calea Sagului colt cu Rebreanu si strada Ioan Muresan. Comisia de ordine publica a avizat amplasamentele cu taxa de ocupare a domeniului public la solicitarea firmei. Avizul pentru toate locatiile este valabil pana la 31 decembrie 2013”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, Alina Pintilie, directorul Directiei de Comunicare din cadrul Primariei Timisoara. Un alt automat a fost pus in Gara de Nord, insa acolo chiria este incasata de CFR.
Timisorenii care vor sa ia apa de la cele 8 fantani trebuie sa introduca in dispozitiv 50 de bani pentru 2 litri de sifon sau apa plata. Multi oameni sunt nemultumiti insa ca fantana nu are si sticle de plastic, fiind nevoiti sa mearga cu sticlele de acasa. „Pai puteau sa puna si PET-uri aici, cum e la dozatoarele de lapte. Asa ce rezolv? Ma car cu sticla de acasa si mai si pun bani sa iau apa. Am fantana la 2 pasi, pe strada cealalta. Mai bine ma duc acolo, macar e apa forata si nu platesc nimic”, ne-a spus un timisorean.
Altii se plang ca, de multe ori, sticla nu se umple decat trei sfert. „E buna, nu zic ca nu-i buna, da’ ar avea succes si mai mare daca ar avea si sticle. Imi place sifonul, dar daca vii de la lucru si iti este in drum fantana mai trebuie sa te duci pana acasa sa iei sticla. Puteai sa puna si sticla cu 50 de bani si faceau mai bine. Oricum, de multe ori sticla se umple doar 3 sfert. Si mai zice ca-ti da 2 litri”, s-a plans o femeie.
La un simplu calcul, firma care a inchiriat domeniul public pentru dozatoare nu plateste municipalitatii mai mult de 500 de lei pe an.
Pareri
Ar fi foarte bine daca s-ar monta dispozitive in care sa se poata introduce si bancnote – majoritatea oamenilor vin sa ia cantitati mai mari de 2 litri de apa si se intampla deseori sa nu aiba unde sa schimbe bancnotele in monede.
La fantana publica primesti sticla ?
Din cate inteleg eu , este chiar contra principiului acelui aparat sa se puna plastic pe piata.
Este pe el un afis care explica clar ca scopul aparatului este limitarea plasticului pe piata.
Poate conteaza pentru iubitori de mediu…..
cetateanul nemultumit = roman adevarat. cum sa umble cu sticla de acasa ? trebuie sa moara mentalitatea asta
Hai sa fim seriosi 50 bani 2 litri este mocaciune, iar chestia ca mai da cateodata trisfert de sticla, asta este se intampla si la case mai mari.
Ideea este ca apa plata si sifonul sunt filtrate. Bravo firmei care a venit cu aceasta idee.
Cu stima.
Filtrează snobii de cei normali. Un snob va da întodeauna 50bani pentru apa plată a lu’ Robu decât să ia gratis de la 2 metri distanţă.
1 kg de CO2 costă 9 lei (cu tot cu încărcare). La fîntînile cu sifon, considerînd apa gratis, 1 kg de CO2 e min. 50 de lei, luînd ca referinţă 5g CO2/litru.
sti tu o sursa de apa gratis ?
curentul , chiria , filtrele , intretinerea crezi ca sunt gratis ?
Corect…
Daca tot se amplaseaza fintini cu sifon si apa plata (contra cost)pe c. buziasului mai in capat la iesire ar fi de mare ajutor mai ales ca s-au construit zone cu vile si nu ar mai trebui sa mergem pina la supermarketuri sa cumparam…..am avut fintina forata dar s-a desfiintat .
Finta forata s-a desfintat,lucru incercat in mai toate zonele,tocmai sa aduca robul sifonul,trebuie si omul sa vina cu ceva daca Ciuhandu a forat fintini.
Firma cu profitul, primaria zero redeventa pentru apa captata de la fantana publica, platind in plus si curentul necesar (vara consuma destul pentru ca si raceste apa). „Curata afacere” , nu?
IL FELICIT pe domnul primar pentru aceasta initiativa. Acuma e posibil sa se afle in spate si alte interese dar totusi consider ca este in beneficiul meu ca cetatean si chiar iau de multe ori sifon de la acel automat. problema este ca intradevar nu intotdeuna sticlele se si umplu dar sper ca se va rezolva aceasta problema. Toata stima Domnului Profesor Robu
pai eu am pretentia sa primesc bon fiscal daca tot dau bani pentru sifon!
asta e hotie pe fata.
pretul este foarte exagerat 6000 de euro. am gasit producatorul chinez al acestor masini si se vinde la 2000 de dolari bucata.
Imi poti oferii detalii.. (link-ul) ?
Mulțumesc