Fara duplexuri in uscatorii la etajul 10, cu acoperisul in forma de triunghi isoscel si obligatoriu cu lift. Prima propunere a noului arhitect sef al orasului: Modificarea regulamentului pentru construirea mansardelor, la Timisoara

TIMISOARA. Se schimba regulile pentru construirea mansardelor la blocurile de 10 etaje din Timisoara. Noul arhitect sef a avizat un proiect de hotarare care este intocmit inca din luna ianuarie si dat publicitatii pe site-ul primariei abia in luna iunie, care urmeaza sa fie votat in urmatoarea sedinta de Consiliu Local, marti, 7 septembrie.

CITESTE SI: Trotuarele din centru pe care s-a turnat asfalt la Timisoara trebuie refacute. Directia de Cultura si Patrimoniu cere modificarea lor

Reprezentantii primariei sunt nemultumiti de faptul ca mansardele construite deja ‘sunt de o calitate arhitecturala si functionala indoielnica‘, astfel ca au propus schimbarea lor.

In regulamentul modificat pentru mansardarea blocurilor este prevazut faptul ca „se excude realizarea de apartamente de tip DUPLEX din spatiile cu destinatia uscatorii„, dar si faptul ca „iluminarea se va face cu ferestre de mansarda, ferestrele verticale pot fi prevazute doar daca sunt retrase de la fatada blocului cu minim 1,8 metri si nu depasesc planul acoperisului si se interzic lucarnele„.

Conform proiectului, acoperisurile mansardelor trebuie sa fie construite in forma de triunghi isoscel si nu au voie sa aiba forma de poligon cu laturi multiple sau franturi de panta. De asemenea, invelitoarea trebuie sa fie realizata din tigla rosie sau materiale similare si „se interzice utilizarea imitatiilor de materiale„.

In plus, conform regulamentului pentru mansardarea blocurilor, „pentru cazurile in care in mansarda se vor crea noi unitati locative, se va asigura in mod obligatoriu acces pentru persoanele cu dizabilitati – lift„.

Consilierii locali vor trebui sa isi dea votul in privinta adoptarii noilor prevederi pentru construirea mansardelor in Timisoara in urmatoarea sedinta de plen, care va avea loc in 7 septembrie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Aceasta este doar o lovitura de imagine foarte ieftina. Aceste „mansarde” trebuie interzise total. In ultimii 10 ani am avut in Timisoara peste 20 de incendii si distrugeri totale ale acestor mansarde datorita structurii indoielnice a acestora. Din pacate actuala administratie este si corupta si incompetenta pentru a produce binele comunitatii pe care il asteptam toti. USR o mare mizerie!

  2. De ce nu ne spui cine a aprobat acele „mansarde” care sunt o mizeie si gata de luat foc? Ca doar n-o fi cei de la USR! Porcariile astea s-au construit in ultimii 25 de ani in draci. Pe un spatiu alnimanui pentru ca Asociatiile fiind sarace le dadeau constructorilor acel spatiu pentru te miri ce ( adica pe nimic): sa le introduca conductele de gaz, sa le izoleze ( cu materiale de kkt) blocul, sa le schimbe usile si geamurile etc.

    • Iti spun eu cine le-a aprobat: aceeasi mafie de la urbanism care acuma este subordonata total consilierului personal al lui Fritz pe nume Rudolf Graf. Urbanismul functioneaza la fel ca si inainte (adica prost), s-a schimbat numai stapanul (acuma este USR) si spaga a fost crescuta. Restul e cancan…

  3. La blocurile de 4 niveluri, Hrușciovka, ar trebui interzise, pentru că au stricat aspectul estetic al cartierelor. Aceste blocuri, presupun că nu au fost prevăzute pentru mansardare. Apoi toate construcțiile noi cu mai mult de 3 niveluri, ar trebui prin lege prevăzute obligatoriu cu lift. Odată că am reușit performanța de a le face mai urâte decât erau inițial pe vremea comuniștilor, împopoțonandu-le și în al doilea rand oferă un standard de viață mai scăzut neavând lift la mansarda. Aceasta lipsa de ordine în oraș și pentru un minim de confort, va duce la „ghetoizarea” orașului. Valabil și pentru construcțiile noi, unele având spatii mai mici decât cele din hrușciovci nu doar decât minimul legal.

  4. Locurile de parcare in jurul blocurilor sunt si asa insuficiente. Mansardele sa primeasca autorizatie de construire doar daca se creeaza pe costurile dezvoltatorilor si locuri de parcare aferente respectivelor apartamente!

  5. Sa-si bage isoscelul in cur!

  6. Interziceti si culoarea neagra la cladiri sau acoperisuri. Am vazut de curand tigla neagra, cladiri negre-la Iulius Mall. Alea ajung la 80 de grade vara. Emana caldura de nu poti sta la 50 de m in jurul lor. Ce sa mai zic de cat ii costa aerul conditionat.

    • Si, ma rog frumos, daca sunt in alta culoare (roz-bombon, sau argintiu-metalizat, de pilda) avem vreo sansa sa fie racoare vara in oras? Daca se reflecta caldura si se duce inapoi, in spatiul cosmic?
      Ca sa nu mai zic ca principalilor utilizatori de tigla neagra n-aveti tupeu sa le ziceti nimic de emisii si aspect. Nu de alta, dar respectivii si-au asortat culoarea acoperisului la… ten.

  7. Foarte bine!

  8. Pentru orice constructie noua, sa se asigure minim doua locuri de parcare pe apartament pentru primii 50mp. si inca unu pentru fiecare 50mp in plus.

    Asa au rezolvat in NY cu locurile de parcare