Fara modestie! Elena Udrea: Sunt femeia care a generat cea mai mare atentie din partea presei

Vicepresedintele PDL Elena Udrea scrie pe blog ca sansele unei femei de a atinge functii politice fara sustinerea din partea unor barbati sunt destul de mici, dar cea care va reusi va fi o deschizatoare de drumuri.

Elena Udrea precizeaza ca, pornind de la afirmatia presedintelui Basescu referitoare la aparitia in PDL a unei Margaret Thatcher si faptul ca pe 15 octombrie au loc alegerile Organizatiei de Femei, ar fi prilejul potrivit unei discutii „in general despre rolul femeii in politica”.

Astfel de dezbateri pun, in general, in evidenta ambele extreme: stereotipurile care guverneaza societatea cu privire la rolurile pe care femeile pot/au voie sa si le asume si reactia specific feminista a impunerii in orice conditii a femeilor la varful societatii. in ceea ce priveste politica, sunt poate femeia care a generat cea mai mare atentie din partea presei si a trebuit sa ma confrunt, de-a lungul timpului, cu situatii aproape neverosimile. Unele pozitive, cele mai multe negative. stiu, deci, cam care sunt comentariile pe care barbatii le fac atunci cand se raporteaza la femeile-politician„, scrie ea.

Udrea precizeaza ca, in afara accederii intr-o functie prin vot, in rest, „e decisa de apartenenta la un grup politic si functioneaza mereu principiul recomandarii”.

Adevarul este ca, intr-un partid, se poate promova dupa doua criterii: sustinerea pe baza de numar (apartenenta la un grup politic important) si sustinerea de catre o persoana de la varf. Iar acestea sunt singurele conditii: fie ca esti barbat, fie ca esti femeie; fie ca esti competent, fie ca nu. Or, statistic, barbatii implicati in politica sunt mult mai multi decat femeile. Tot statistic, functiile de conducere ale partidelor sunt in majoritate ocupate de barbati, iar nu de femei. Pe cale logica, sansele ca o femeie sa atinga functii politice importante, fara sa fie sustinute de barbati, sunt destul de mici„, apreciaza prim-vicepresedintele PDL.

La fel cum adevarat este si faptul ca, daca un barbat si o femeie urmeaza aceeasi traiectorie politica, femeia va fi infinit mai mult blamata de legaturile pe care le stabileste decat barbatul. Femeia va suporta, de multe ori, atacuri, injurii si calomnii. si, culmea!, in aceasta ultima privinta, femeile discrimineaza chiar mai mult decat barbatii. Pentru asta, amintesc mereu ce spunea Madeleine Albright: O femeie, dupa ce a ajuns intr-o anumita functie, arunca scara pe care a ajuns acolo, pentru ca nicio alta femeie sa nu poata urca pe ea„, mai adauga ministrul.

In opinia Elenei Udrea, in Romania s-au facut progrese in ultimii 20 de ani cu privire la nivelul functiilor la care acced femeile in politica. „Nu exista insa femei care sa fie sau sa fi fost sef de partid parlamentar (nu introduc PIN si PC in aceasta categorie pentru ca nu au ajuns prin forte proprii in Legislativ), prim-ministru sau, de ce nu?, presedintele tarii. Exista, deci, un plafon maximal prestabilit pe care-l putem atinge„, remarca ea.

Daca speram la mai mult, intram sigur in conflict cu un barbat care-si doreste respectiva functie. si, cum ei sunt mai multi, acesta are castig de cauza. De aceea, multi spun ca o femeie nu poate castiga Presedintia, pentru ca barbatii nu voteaza femei. Tot de aceea, o femeie nu poate deveni prim-ministru sau presedinte de partid, pentru ca barbatilor politici nu le place sa fie condusi de femei. Iarasi stereotipuri sociale„, este de parere Elena Udrea.

Vicepresedintele PDL considera ca lupta femeilor se da, pana la urma, cu stereotipurile. „Acestea se nasc si sunt intretinute de obisnuinta si ritual. Singura varianta in care lucrurile pot evolua tin de ruperea regulii general valabile. Iar asta, in Romania, se poate face in doua feluri: fie prin numar, fie prin exceptie. Prin numar, si nu sunt neaparat adepta acestei variante, inseamna sa impunem normativ un procent de femei (atat la nivel de partid, cat si la nivelul institutiilor publice). Caz in care avem de-a face cu o renuntare, cel putin temporara si partiala, la principiul meritocratiei (care nu se aplica insa nici macar in cazul barbatilor). E o discriminare pozitiva„, precizeaza ea.

Prin exceptie, daca o femeie, intr-un moment, va accede la una dintre cele trei functii mai sus enumerate: Prim-ministru, Presedinte sau sef de partid important. Acea femeie ar fi o deschizatoare de drumuri, cineva care arata ca „da, se poate!” (un slogan politic celebru, construit special pe principiul anti-discriminarii). Cred ca asta ar incuraja implicarea femeilor in politica„, este de parere Elena Udrea.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete


    Pareri

  1. La cat furi si prostiile pe care le faci pe spatele poporului roman, ar fi fost chiar culmea sa nu te BAGE nimeni in seama, eu as fi facut-o in alta parte dar nu unde-ti provoaca placeri. Sper sa vina si vremea cand o sa platesti toate astea atat tu cat si colegii tai.