Senatorii din Comisia pentru invatamant au respins introducerea obligativitatii purtarii uniformei scolare in invatamantul primar si gimnazial.
In timpul dezbaterilor, senatorii au avut pareri impartite privind acest subiect, unii invocand faptul ca uniformele sunt necesare pentru cresterea prestigiului scolilor si a sentimentului de apartenenta la o comunitate, altii sustinand ca familiile elevilor saraci nu ar avea posibilitati materiale sa le cumpere.
Ce presupunea initiativa legislativa?
Initiativa legislativa reglementeaza introducerea unei tinute vestimentare reprezentative obligatorii pentru unitatile scolare din invatamantul primar si gimnazial. Potrivit proiectului, uniforma va fi stabilita, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, de catre consiliul de administratie impreuna cu consiliile consultative ale parintilor si elevilor.
In cursul discutiilor privind oportunitatea adoptarii unor astfel de prevederi, Andrei Kiraly, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a spus ca, personal, ar fi de acord cu o uniforma de gala, care sa fie purtata doar la anumite evenimente, si nu zi de zi.
Intrebat de presedintele comisiei, Mihail Hardau (PDL), care este punctul de vedere oficial al ministrului pe care il reprezinta, acesta a raspuns ca decizia trebuie sa fie luata la nivelul unitatilor scolare. „Oficial, eu consider ca am putea da o perioada de timp unitatilor scolare sa ia in discutie aceasta problema si sa decida daca doresc sau nu doresc si in ce forma doresc introducerea unei uniforme sau a unui semn distinctiv care sa arate ca elevul face parte dintr-o unitate scolara„, a aratat acesta.
El a mentionat ca, in principiu, nu este de acord cu „acest mod de a obliga pe cineva sa poarte o uniforma„
Pareri
Obligativitatea uniformelor este in totala contradictie cu Legea Educatiei Nationale care are niste articole foarte clare despre drepturile copiilor :
Art. 2. — (1) Legea are ca viziune promovarea unui învățământ orientat pe valori, creativitate, capacități cognitive, capacități volitive și capacități ACTIONALE, cunoștințe fundamentale și cunoștințe, competențe și abilități de utilitate directă, în profesie și în societate……..
(3) Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a INDIVIDUALITATII umane, în formarea PERSONALITATII AUTONOME și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea șI dezvoltarea PERSONALA, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii…………
Art.3
„c) principiul relevanței — în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare PERSONALA și social- economice;”……..
„n) principiul LIBERTATII DE GANDIRE și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice;”………
„u) PRINCIPIUL RESPECTARII DREPTULUI LA OPINIE AL ELEVULUI/ STUDENTULUI CA BENEFICIAR DIRECT AL SISTEMULUI DE INVATAMANT.”
Scoala este Inchisoare ?
“Poti sa fii de acord sau nu. Dar uniforma te aproprie mai mult de inchisoare (si eu as adauga si gardurile inalte din curtea scolii).Nu degeaba liceului meu (probabil si altora) i se spunea Bastilia “
Video: ‘School Is A Prison!’ – Dr Peter Gray Interviewed on Freedomain Radio
de pe causes “Impotriva uniformelor scolare”
Legea e clară și corectă. Fiecare are dreptul să-și aleagă vestimentația, culorile. În plus, un cadru didactic nu vine îmbrăcat la școală CINCI zile la rând cu aceleași haine. În plus, elevii aleargă, se umplede praf, transpiră. NU ESTE IGIENIC!!!