Fascinanta istorie a frumoasei sali a Senatului Universitatii Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Palatul Lloyd din Timisoara, o lucrare a arhitectului Leopold Baumhorn, este unul dintre cele mai reprezentative imobile din Piata Victoriei. A fost construit intre anii 1910-1912, din fondurile Societatii Lloyd, infiintata de angrosistii de grane din Banat, in 1866.

Palatul era de fapt un complex hotelier, cuprinzand si sedii ale unor firme comerciale si bancare. in 1945 ajunge in proprietatea Camerei de Comert si Industrie, care il mostenise dupa desfiintarea societatii. Din 1951 apartine Universitatii Politehnica Timisoara, iar astazi, aici este Rectoratul institutiei.

Frumoasa Sala a Senatului Politehnicii Timisoara, din Palatul Lloyd, ascunde o istorie deosebita. In ziua de 19 februarie 1919, o comisie americana a sosit in Timisoara pentru a evalua situatia dupa destramarea imperiului Austro-Ungar. Avand in vedere situatia complicata din Banat, unde traiau numeroase etnii, americanii aveau destule temeri. Ei trimiteau regulat rapoarte guvernelor lor pentru a avea o imagine clara si impartiala a situatiei, dar s-au intalnit in Palatul Lloyd cu reprezentantii tuturor nationalitatilor banatene.

„Era una din salile mari din oras la acea vreme si s-a folosit de cateva ori pentru evenimente in care era nevoie de spatiu. Evenimentul care a marcat istoria Timisoarei s-a intamplat la 19 februarie 1919, cand de la Conferinta de Pace de la Paris a sosit la Timisoara o comisie condusa de generalul american Goodwin, cu scopul de analiza situatia din oras, de a discuta cu etniile pentru a vedea ce dorinte au. Nationalitatile s-au exprimat dupa interesele si sentimente patriotice. Rezultatul a fost ca o parte din Banat a ajuns in Romania, pentru ca populatia romana, germana si evreiasca a fost de parere sa trecem la Romania. Sarbii isi doreau sa treaca la Iugoslavia nou formata, ungurii, desigur, au votat cu Ungaria. Cu aceasta concluzie, delegatia americana a plecat la Paris. A contat probabil la hotararea de la Conferinta de Pace”, spune profesorul Ivan Bogdanov, presedintele Fundatiei Politehnica, pasionat de istorie.

In timpul primului Razboi Mondial, la Palatul Lloyd s-a aflat cartierul generalului al armatelor germane aflate sub comanda generalului August von Mackensen, iar din 2 decembrie 1918 cel al trupelor franceze. In apartamentele din Palatul Lloyd, care astazi sunt destinate Rectoratului, au fost locuinte elegante. Asa cum au fost in toate casele raport de pe Corso, construite pentru a fi inchiriate. Pentru ca era o locatie centrala, iar apartamentele erau incapatoare, in aceasta cladire, la etaj, in sediul rectorului de astazi, au locuit si capeteniile germane, in frunte cu Mackensen, cand ei au intrat aici, cat si cele frantuzesti, cu generalul Berthelot.

In timpul comunismului, Sala Senatului a fost transformata in sala de curs, insa dupa Revolutia din 1989 aceasta si-a recapatat stralucirea de altadata. Actuala sala a senatului Universitatii a fost repartizata activitatilor de invatamant, a fost divizata cu pereti falsi in doua compartimente si s-au organizat sali de curs. Dupa Revolutie, surpriza a fost ca nimeni nu a revendicat aceasta cladire, in consecinta a ramas in proprietatea Politehnicii. Conducerea universitatii a considerat ca trebuie adusa la starea pe care a avut-o candva. S-a reusit. Astazi, ne mandrim cu aceasta sala. Este refacuta in forma Secession sau Art Nouveau. S-au desfacut peretii, s-au refacut vitraliile, care sunt foarte frumoase. Politehnistii obisnesc sa spuna ca e cea mai frumoasa sala din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Partea asta … a fost construit intre anii 1910-1912, din fondurile Societatii Lloyd, …. merita sa fie detaliata!