TIMIS. Un moment istoric se va desfasura saptamana viitoare, la Lugoj. La cererea episcopului de Lugoj, Alexandru Mesia, Sfantul Scaun Apostolic al Romei si-a dat acordul pentru inceperea procesului de beatificare a Fecioarei stigmatizate Rafila Galut, cea care a trait in primele decenii ale anilor 1900, la Bocsig, in comuna natala a primarului Nicolae Robu, din Arad.
„Dorim sa facem precizarea ca un proces de beatificare se desfasoara in doua faze: faza eparhiala si faza romana. Faza eparhiala va incepe la Lugoj, in ziua de 4 aprilie, orele 10, cu prima sesiune de deschidere si va continua in dupa-amiaza aceleiasi zile cu celebrarea Sfintei Liturghii Solemne in catedrala ‘Coborarea Sfantului Spirit’, de la ora 18.30. Tribunalul cauzei de beatificare a servei lui Dumnezeu, Rafila Galut, faza eparhiala este constituit din: actorul cauzei, postulator, vicepostulator, promotorul justitiei, notar pentru prima sesiune, notar actuar, delegat episcopal, comisia de experti în istorie si arhivistica. Dupa incheierea procesului in faza eparhiala, dosarul va fi trimis Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, la Roma pentru faza a doua, faza romana”, au anuntat reprezentantii Episcopiei Greco-Catolice Lugoj.
Rafila Galut s-a nascut in 8 februarie 1910, la Bocsig, in judetul Arad. Inca de mica, aceasta a dus o viata apropiata de biserica. In 1931 doreste sa devina calugarita in Congregatia Maicii Domnului de la Blaj dar, datorita sanatatii sale fragile, este sfatuita sa renunte. Chiar si asa, tanara fecioara isi traieste viata intr-o spiritualitate exemplara, iar tot din acest an, pe trupul ei incep sa apara stigmatele. Acestea au fost confirmate ca fiind autentice de mai multi preoti ai vremii. Odata cu aparitia stigmatelor tinerei fecioare, Icoana Maicii Domnului aflata in biserica catolica din Scaius a inceput sa lacrimeze.
Stigmatele sunt,de fapt, niste rani care sangereaza, amplasate, de cele mai multe ori, pe palme, pe picioare sau pe coaste. Tocmai de aceea mai sunt numite si Ranile Domnului.
Rapoartele despre stigmatele Rafilei consemneaza ca sangerarile nu apar la anumite intervale de timp, ci la date anuntate de Maica Domnului. Tot in aceste rapoarte, mai multi preoti descriu stigmatele precum si viziunile Rafilei: viziuni cu Maica Domnului care ii vorbea si viziunile cu Isus Hristos.
Rafila Galut moare in 1939, dupa ce, din 1936, stigmatele au sangerat tot la doua saptamani, cate 3 zile. Aceasta ramane insa in istoria vremii, iar printre calitatile recunoscute de contemporanii ei se numara evlavia, ascultarea, rabdarea, modestia, credinta, simplitatea, iubirea aproapelui, stigmate si viziuni, chiar daruri profetice.
Procesul de beatificare al Fecioarei se desfasoara la Lugoj, intrucat aici se afla Episcopia Greco-Catolica.
Citeste mai mult aici.