TIMIS. Somerii din satele timisene, inclusiv fermierii ocupati in agricultura de subzistenta, au posibilitatea de a se califica intr-o meserie si integra pe piata muncii prin intermediul unui program cu finantare europeana.
Proiectul “Stimularea culturii antreprenoriale si calificari cheie in mediul rural”, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, a fost lansat, astazi, si la Timisoara, dupa ce, in ultimele luni, a fost validat in alte 15 judete din regiunile Vest, Centru si Nord-Vest.
“Proiectul este unul strategic, iar prin implementarea lui se urmareste instruirea a 933 de persoane, din care minim 480 vor fi femei, pentru calificare in meseriile care se cer in acest moment pe piata muncii, printre care bucatar, brutar, zidar, lucrator in alimentatie, operator calculator, administrator pensiuni turistice si altele, dar si consilierea a 2500 de persoane pentru reinsertie pe piata muncii”, a anuntat managerul de proiect, Simona Cojocarescu, care a precizat ca peste jumatate din locurile alocate acestui proiect sunt rezervate femeilor.
Totodata, se urmareste imbunatatirea nivelului managerial al 288 de persoane, in vederea demararii unor activitati independente in domeniul energiei verzi.
Proiectul se intinde pe o perioada de 36 de luni, iar la finalul actiunii se va urmari ca minim 27 de afaceri sa fie initiate de catre absolventii acestor cursuri si minim 130 de persoane sa fie incadrate in munca.
In prima faza a proiectului se vor realiza sase studii de teren, cate doua pentru fiecare regiune, privind situatia actuala a somajului si a persoanelor ocupate in agricultura de subzistenta in zonele rurale din regiunile tinta, inclusiv previziuni privind posibilitatile de ocupare in mediul rural in domeniul energiei verzi.
Se vor organiza 64 de seminarii informative in 64 de comune (cate 16 din fiecare regiune) considerate reprezentative in ceea ce priveste numarul de locuitori si ponderea grupului tinta. Selectia comunelor se va face in baza concluziilor celor doua studii.
Pentru diseminarea informatiilor aferente acestui proiect, in fiecare judet va fi infiintat un Centru de consiliere si de initiere antreprenoriala, unde persoanele interesate se pot adresa pentru inscrierea in program.