TIMISOARA. Sportul si cultura primesc un binemeritat loc in centrul Timisoarei, din 29 august pana in 1 septembrie, intr-un festival unic, sub semnul Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii.
CITESTE SI: Vesti bune pentru tinerii care vor o casa noua. In ce stadiu sunt blocurile ANL de langa Timisoara. Foto
Evenimentul ii va angrena pe locuitorii orasului in activitati care implica miscare, dar si activitati artistice. in fata timisorenilor vor veni personalitati sportive a caror viata este legata de cultura si personalitati artistice practicante sau iubitoare de sport. Festivalul este alcatuit din competitii si activitatile rezervate copiilor si amatorilor, expozitii, dezbateri si proiectii de filme dedicate sportului, care au loc in Piata Libertatii, Piata Sfantu Gheorghe si pe strada Praporgescu.
Voluntarii interesati sa dea o mana de ajutor se pot inscrie online pe pagina de facebook a evenimentului Sport 21.
„Componenta sportiva este parte din programul cultural Timisoara 2021 pentru ca oamenii isi doresc acest lucru; sportul face parte din cultura Timisoarei si s-a manifestat atat in rezultatele din teren, cat si prin spectacolul tribunelor. in Timisoara, incepe sa fie un mod de viata pentru tot mai multi. Ne dorim ca Sport 21, aflat acum la prima editie, sa continue si in anii urmatori, si chiar dupa 2021, anul Capitalei Culturale”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii.
Piata Libertatii se va transforma intr-o arena a demonstratiilor si a competitiilor sportive de streetball, freestyle football, rugby, handbal, baschet si multe altele. Va fi liber la dunk-uri sambata, 31 august si duminica, 1 septembrie, intr-o competitie la care echipele interesate se pot inscrie pana miercuri, 28 august, la ora 16:00, completand un formular disponibil online pe pagina de Facebook a festivalului.
Piata Sfantu Gheorghe se va anima cu seri dedicate dezbaterilor si proiectiilor de film, in care performanta va fi subiectul principal. Timisorenii vor avea ocazia sa se intalneasca si sa discute cu alpinistul Horia Colibasanu si cu temerarul Toma Coconea.
La dezbaterea despre Cultura Peluzelor vor lua parte scriitorii Goran Mrakić (Poli Timisoara) si Dinu Gutu (Dinamo), iar Alexandru Ciocan, comentator Eurosport al Turului Frantei, ciclistul timisorean Mihai Babaita si Ana Munteanu, de la Verde pentru Biciclete.
Seara de vineri se incheie pe doua roti cu o Tura Nocturna.
Festivalul se adreseaza si iubitorilor boxului, care se vor intalni cu pugilistul Flavius Biea, si regizorul Alexandru Mavrodineanu, inaintea proiectiei unuia dintre cele mai premiate filme romanesti de gen, sambata seara.
In plus, cei mai buni fotografi sportivi din Romania vor expune in aer liber fotografii, in cadrul unei expozitii care va putea fi admirata de-a lungul celor patru zile ale evenimentului pe Strada Praporgescu.
Artisti din Romania, Serbia, Austria si Bulgaria se vor intrece la volei pe plaja, tenis de camp, tenis de masa, scrima, ciclism, fotbal, atletism, streetball, stafeta, pentru un campionat organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara.
Duminica seara, festivalul se incheie cu un spectacol de dans, muzica, lumini si video-mapping, gandit ca o incursiune in istoria sportului din zona de Vest a tarii si nu numai.
Sport 21 este realizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii si cofinantat de Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.