Festivalurile cu mancaruri de-ti lasa gura apa, in Romania, in 2014! Care se intampla la Timisoara?

Smochine exotice de la malul Dunarii, porc sanatos ca somonul, racituri din Oltenia, virsli picanti gustati in curtea celui mai frumos castel medieval din tara, pastravi argintii in Bucovina, pita calda din Banat, bors pescaresc in Delta sau sarmale in Secuime.

Acestea sunt doar cateva dintre mancarurile pe care le propune spre degustare Calendarul Gastronomic al Romaniei, dat publicitatii de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Calendarul include cateva dintre cele mai „gustoase” festivaluri din Romania si a fost realizat cu sprijinul reprezentantelor teritoriale de promovare turistica.

Iata o selectie a celor mai tentante zece astfel de festivaluri:

Februarie/ Fasching, Festivalul clatitelor, Prejmer, jud. Brasov. Evenimentul, ajuns la cea de-a VIII-a editie anul acesta, se organizeaza inainte de intrarea in Postul Pastelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice. Este un festival inspirat de traditiile sasesti. Caravana reprezinta punctul central al petrecerii. Din alai fac parte acordeonisti, tobosari, trompetisti mascati si nelipsita caruta cu soba in care se pregatesc clatitele. Evenimentul se incheie cu balul mascat.

Mai/ Festivalul Porcului de Mangalita, Baia Mare. Este o manifestare unica la nivel national si international, pe parcursul careia vor fi promovate gustoasele produse traditionale rezultate din carnea porcului de Mangalita. Porcul de Mangalita are o istorie de peste 200 de ani. Carnea sa este aproape la fel de sanatoasa ca somonul.

Iunie/ Festivalul Virslilor, Castelul Corvinilor, Hunedoara. Miza evenimentului este promovarea carnaciorilor denumiti „virsli”, un sortiment preparat din carne de capra si de oaie, specific sudului Transilvaniei. Virsli sunt produsi de sute de ani dupa retete neschimbate, transmise de la bunici la nepoti. Virsli de Brad si cei de Salas sunt printre cei mai renumiti.

Iulie/ Festivalul „Cascavalul de Bradulet”, Bradulet, jud. Arges. Evenimentul se desfasoara timp de trei zile consecutiv, in trei sate ale comunei: Gales, Bradet si Bradulet. in fiecare zi a festivalului, satul care gazduieste manifestarea isi promoveaza propriile valori ce tin de identitatea culturala locala, printre care: cascavalul de casa, branza de burduf, telemeaua, cascaval din cas baschiu si multe altele.

August/ Festivalul Smochinelor, svinita, judetul Mehedinti. Scopul festivalului este de a promova produsele locale din smochine si cultura multietnica din Clisura Dunarii. Printre activitatile inscrise in program, se numara: prezentare si degustare de produse traditionale din smochine – dulceata, tuica, smochine proaspete, prajituri din smochine; culesul fructelor de smochin; parada portului popular; spectacole folclorice oferite de ansamblurile artistice din Clisura Dunarii si din Serbia.

August/ Festivalul Pastravului, Ciocanesti, judetul Suceava. Festivalul National al Pastravului cuprinde o serie de manifestari complexe precum concursuri de pescuit sportiv, concursuri gastronomice si un concurs de snoave si glume pescaresti, parada portului popular, spectacole folclorice si de divertisment, expozitii, degustari de vinuri, muzica de fanfara, baluri, mese campenesti si cine traditionale.

Septembrie/ Festivalul „Pita de Banat”, Timisoara. Tematica festivalului este una diversa: produse, accesorii si echipamente pentru morarit, panificatie, cofetarie si patiserie, produse si preparate traditionale si ecologice romanesti, preparate specifice din bucataria internationala, vin, ceai, cafea, bere, alte bauturi alcoolice si nealcoolice, preparate culinare gatite in aer liber la gratar, pe plita, la ceaun sau rotisor, produse de artizanat.

Septembrie/ Festivalul Tamaioasei, Pietroasele, judetul Buzau. Este cunoscut in toata tara datorita fetelor „numai bune de maritat” din zona care, imbracate in costume populare, zdrobesc strugurii cu picioarele, in vechiul lin de lemn, marcand astfel inceputul culesului. Se organizeaza un concurs taranesc pentru aprecierea vinurilor producatorilor din zona, o expozitie etnografica si de unelte vechi pentru vinificatie, dar si o expozitie gastronomica a pensiunilor din zona.

Octombrie/ Festivalul Raciturilor, Valea Bistritei, judetul Gorj. In apropiere de Hobita natala a lui Brancusi, are loc anual „Festivalul Raciturilor”. Chiar daca unii le zic piftii, altii aituri, sunt aceleasi minuni ale gastronomiei iar varianta gorjeneasca – combinatia de sarmale cu piftii, ardei iute, turta si tuica de prune (numai in judetele Gorj si Valcea sarmalele se mananca cu piftii) ofera delicii nebanuite papilelor gustative.

Octombrie/ Festivalul Borsului Pescaresc, Jurilovca, judetul Tulcea.  Localnicii, invitatii si turistii se vor aduna in jurul ceaunelor cu bors de peste langa malul apei, pentru a participa la toate actiunile de pregatire a acestei delicatese specifice zonei. Programul artistic sustinut de ansambluri traditionale si artisti locali, vizite ghidate la Cetatea Argamum si trasee catre punctele de interes turistic local vor asigura „garnitura” borsului de peste de la Jurilovca.


Vezi aici lista completa a festivalurilor!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.