Fiecare roman adult bea 89 de litri de bere pe an, a calculat Asociatia Berarii Romaniei

http://www.opiniatimisoarei.ro/wp-admin/post.php?post=170313&action=edit&message=10#Consumul de bere in Romania a inregistrat, in primul trimestru al anului in curs, o scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa bautorii de bere de pe plaiurile mioritice continua sa se mentina pe locul VII in Europa in topul „betiilor”, cu un consum mediu anual de 89 de litri, aproape de Germania (107 litri) sau Cehia (144 de litri).

Conform unui studiu realizat de Asociatia „Berarii Romaniei”, prezentat azi si la Timisoara, scaderea consumului de bere se datoreaza zapezilor abundente din ianuarie si februarie, care au facut ca oamenii sa renunte la bere, dar exista toate sansele ca acest decalaj sa fie recuperat pana la sfarsitul anului.

Perioada de criza si-a pus amprenta, cum era de asteptat, si asupra industriei berii din Romania. Daca, in 2008, se consumau 20,2 milioane hectolitri de bere, in 2011 s-a ajuns la numai 17 milioane hectolitri de bere. De asemenea, si numarul locurilor de munca a scazut de la 96.000 la 76.000”, a precizat directorul general al Asociatiei „Berarii Romaniei”, Constantin Bratu, aflat la Timisoara.

Totusi, desi au traversat o perioada foarte grea, producatorii de bere au ramas importanti contributori la bugetul de stat al Romaniei, cu 651 milioane de euro virate, in 2010, la bugetul de stat, in timp ce investitiile totale se ridica la 1,2 miliarde de euro.

Valoarea taxelor virate la buget este influentata de faptul ca evaziunea fiscala in industria berii este zero, adica nu exista piata neagra”, a mai adaugat Constantin Bratu, care a mai pus accent pe faptul ca 99% din berea consumata de romanie este din productie interna. „Pe teritoriul Romaniei exista 20 de fabrici de bere si pot sa va spun ca 4,4% din berea consumata in Europa este produsa in tara noastra”.

In conditiile in care tot mai multi romani afla, pe zi ce trece, ca un consum moderat de bere reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a pietrelor la rinichi, a osteoporozei, a ulcerului, dar si a diabetului de tip II, in prezent, conform studiului „Berarilor Romaniei”, nu mai putin de 58% dintre romanii adulti prefera berea in locul altor bauturi alcoolice.

Dintre acestia, 51,3% beau bere la pet, 30,2% – la sticla, 14,8% – la cutie si doar 3,7% la draught. in final, pentru a desfiinta mitul care face legatura dintre consumul de bere si marimea burtii, Constantin Bratu a dezvaluit ca berea are un continut caloric redus, de doar 43 kcal la 100 de ml. “Bautorii de bere cu burta trebuie sa caute explicatia in alta parte, in lipsa de miscare sau o profesie sedentara”, a atras atentia reprezentantul “Berarilor Romaniei”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. eu beau 89 de litri intr-o luna! slab studiu