Filarmonica din Timisoara ramane fara sediu, iar orasul pierde Gradina de Vara si Sala Capitol! Trec la RADEF

In urma cu 3 ani Comisia de cultura a Camerei Deputatilor a modificat Legea cinematografiei astfel incat salile si gradinile cinematografice, impreuna cu terenurile aferente acestora si care se afla in proprietatea privata a statului si in administrarea RADEF, trec in proprietatea publica a autoritatilor administrativ teritoriale locale.

In urma cu cateva zile, mai exact in 25 mai Guvernul Romaniei a emis o Ordonanta de Urgenta numarul 47 prin care sunt luate din nou de la primarii aceste sali si se redau in administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor RomaniaFilm (RADEF).

Gradina de Vara Timisoara, inainte de renovare si dupa

„Avand in vedere faptul ca majoritatea autoritatilor administratiei publice locale nu au intreprins masurile legale si procedurale pentru preluarea cinematografelor in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale locale (…), luand in considerare faptul ca nepreluarea acestor imobile face ca situatia lor administrativa si juridica incerta sa produca prejudicii si consecinte negative imediate in ceea ce priveste asigurarea integritatii si exploatarii cinematografelor, in interes public, (…) in scopul asigurarii administrarii si exploatarii patrimoniului national cinematografic in conditii de deplina eficienta si operativitate, pentru a evita degradarea avansata a imobilelor, salile si gradinile de spectacol cinematografic, impreuna cu terenurile aferente acestora libere de sarcini, trec din proprietatea privata a statului in proprietatea publica a statului si in administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor „Romaniafilm””,  se arata in actul normativ.

Masura afecteaza toate cinematografele din Timis si nu e vazuta cu ochi buni nici de autoritatile locale, nici de reprezentantii Filarmonicii Banatul.

Ioan Garboni, directorul Filarmonicii, acuza Guvernul ca a dat Gradina de Vara si Sala Capitol unei regii care atata timp cat a avut in administrare cinematografele si gradinile de vara nu a investit un leu pentru a le renova, in timp ce el, din 2008 si pana azi, din sponsorizari si bani de la bugetul local a reusit sa modernizeze de la zero o sala Capitol aflata in paragina.

Chirie pentru Filarmonica

Cel mai mare risc dupa aprobarea Ordonantei de Urgenta este ca Filarmonica Banatul, institutie ce a reabilitat complet sala Capitol sa fie nevoita sa plateasca catre RADEF o suma pentru folosirea acestui spatiu. „Grav este faptul ca aceste cinematografe nu au fost construite de RADEF, ci de comunitatea locala in prima jumatate a secolului 20. RADEF care este o institutie falimentara va trebui sa gestioneze toate aceste imobile cu un motiv foarte simplu: sa ia bani din chirii. Din chirii poti trai foarte bine, si nu trebuie sa distribui filme, sau sa faci concurenta cinematografelor multiplex. Ne intoarcem spre ceva ce oricum nu functiona. Este clar ca sunt interese imobiliare aici de a pune mana pe niste spatii ultracentrale”, acuza Garboni.

Se lasa cu proteste in strada

Garboni este convins ca daca ordonanta ramane valabila si se va pune in aplicare, societatea civila va lua atitudine ca in cazul Mitropolitului Banatului: adica oamenii vor iesi in strada cu sutele pentru a protesta impotriva acestei decizii. „Toata ziua vorbim despre descentralizare, insa in fiecare zi devenim tot mai centralizati. Am avut discutii si cu parlamentarii de Timis, cu primarul Timisoarei, cu primarul Aradului, domnul Falca, cu presedintele Consiliului Judetean si toti sunt socati. Presiunile vor fi extraordinar de mari din partea comunitatii. Daca se va ajunge sa fim chiriasi se va creea o situatie similara cu cea care este acum cu Mitropolitul Banatului. Sunt foarte multe institutii, scoli, facultati, publicul care este foarte numeros si care eu cred ca vor iesi pentru a apara un imobil care apartine comunitatii banatene si nu unei regii falimentare din Bucuresti”, mai spune Garboni.

Mall Cultural la Capitol si Gradina de vara la standarde UE

Proiectul de mall cultural ce urma sa porneasca in acest an va ramane cel putin in stand by. Asta pentru ca atat primaria, cat si Filarmonica au avut un plan maret, acela de a face din Gradina de Vara un adevarat Mall cultural.

Ideea Filarmonicii este aceea de a construi pe spatiul actual al gradinii, un Mall cultural cu 2 etaje cu o parcare subterana de aproximativ 800 autovehicole si o arena tip amfiteatru grec cu o capacitate de aproximativ 3000 spectatori. Pe partea exterioara se doreste amenajarea a 50 de mici magazine culturale unde se vor vinde: tablouri, artizanat, CD-uri cu muzica harti si vederi cu Timisoara, chiar bilete ale unor agentii de turism, librarii cu profile diverse, anticariate, ziare si reviste, note, accesorii si instrumente muzicale. „Am avut o discutie lunga si interesanta cu doamna Udrea si i-am explicat ca doresc sa fac in jurul Filarmonicii un centru de promovare a turismului cultural. Acum o voi informa de ce s-a intamplat. Nu cred ca vom mai putea face nimic”, concluzioneaza Garboni.

Primarul Gheorghe Ciuhandu face apel la toti parlamentarii de Timis, mai precis la deputati, care ar trebui sa respinga o ordonanta de urgenta initiata de Guvern.

„Aceasta institutie de stat de factura comunista, care a lasat cinematografele sa se darame, nu vrea sa ne lase niste proprietati aflate in zone foarte bune, majoritatea zone centrale, foarte bune de exploatat. L-am sesizat si pe domnul Boc cand a mai fost la Timisoara, i-am sesizat si pe parlamentari de aceasta situatie de neinteles ca RADEF nu respecta Legea 303. (…) Senatul a respins Ordonanta 47, iar Camera Deputatilor este camera decizionala, dar trebuie sa respinga acum, pentru ca Parlamentul intra in vacanta. Fac un apel la parlamentarii de Timis, la deputati, sa respinga aceasta mizerie”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.

Edilul-sef spune ca pe lista anexata Ordonantei de Urgenta apar 10 cinematografe din Timisoara, printre care si Cinema Capitol, care a fost data capitalei Banatului printr-o lege speciala in 2007. In plus, pe lista nu se mai afla si Cinema Timis.

„Sala Capitol a fost construita de primarie in 1929, care a fost nationalizata de comunisti in 1956. Noi am condamnat comunismul si acum ne intoarcem la el. Sala Capitol am preluat-o in 2007, deci culpa e de 2 ori. Noi am tot trimis adrese la RADEF, dar nu am primit raspuns. Am initiat 2 actiuni in contencios. Una are termen in 10 iunie, iar alta in 23 iunie”, a mai spus Ciuhandu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Articolul prezinta lucrurile foarte sentimental… Cei care au urmarit emisiunea „Spatiul Deciziilor” de ieri seara pe TVR3 au putut vedea si cealalta fata a medaliei, oferita de conducerea RADEF. Spre exemplu faptul ca din peste 160 de cinematografe pe care RADEF le-a dat primariilor, doar 1 (unul singur) a mai ramas in functiune !! Asadar primariile au fost cit se poate de dezinteresate de perpetuarea actului cinematografic. Plus ca, ceva ce nu s-a punctat in emisiune este faptul ca 160 cinematografe disparate, neapartinatoare unei retele, ar fi avut o capacitate de negociere quasi-inexistenta cu marii distribuitori de filme. Pe cind un detinator de sali raspindite in toata tara (RADEF) poate trata altfel cu respectivii distribuitori. Si tot ceva ce nu s-a spus aseara, salile RADEF din orasele fara mall-uri (multiplexuri) au succes total la public, vezi cazul cinema Patria-Craiova, unde e moarte de om la bilete. Lumea timisoreana nu trebuie isterizata, caci Filarmonica nu va ramine fara sediu.

  2. si cu Cinema Timis ce se-ntampla daca nu l-a luat RADEF-ul inapoi? Ii va ramane primariei? Sa vedem daca primaria va reconditiona sala sau o va da pe mana celui care detine clubul de sub cinematograf, ca sa-l transforme-n club de noapte