TIMISOARA. Primaria Timisoara defileaza cu un film de prezentare care nu pune in lumina capitala Banatului asa cum ar trebui. A spus-o si primarul Nicolae Robu, dar au spus-o si altii.
Edilul-sef a cerut refacerea filmuletului, chiar dupa ce realizatorii si-au primit banii. 3.500 de euro au ajuns in buzunarele acestora, pentru video-ul de 2 minute si jumatate, care ar fi trebuit sa scoata in evidenta oportunitatile oferite de un oras care se vrea capitala culturala a Europei.
In caz ca nu ati vazut filmuletul, care nu are nici nume, va recomandam sa-l priviti (il gasiti la finalul articolului)! Acesta infatiseaza o tanara care se plimba cu bicicleta prin oras, in unele locuri chiar pe trotuare, dar si prin Piata Victoriei, unde tot Primaria a impus restrictii de circulatie. Cu toate astea, municipalitatea se da “prietenoasa” cu biciclistii.
De altfel, primele cadre din filmulet prezinta cladiri de birouri din Timisoara si aeroportul, nicidecum obiective turistice. Apar insa si Fabrica de bere, dar si Bastionul Theresia, precum si cladirea Rectoratului Politehnicii. Filmul se incheie cu imagini dintr-un club.
„L-am vazut si eu si fara indoiala ca el trebuie completat cu un numar destul de mare de imagini care sa reflecte Timisoara in toata complexitatea sa. Spre exemplu, trebuie evidentiat faptul ca Timisoara este un puternic centru universitar, trebuie sa evidentieze faptul ca avem un muzeu, ca Timisoara este orasul Revolutiei, trebuie sa evidentieze mai bine decat o face activitatea culturala si artistica din Timisoara si sigur ca fara a iesi din extensia de 3 minute. Asta inseamna ca anumite secvente vor trebui scurtate din cele anterioare. Va fi editat din nou, se va face o varianta pe aceeasi gandire ca si aceasta, dar cu toate completarile si modificarile pe care le-am enumerat”, spunea primarul Nicolae Robu in luna septembrie a anului trecut.
Si viceprimarul Dan Diaconu ii da dreptate edilului-sef. Diaconu spunea ca melodia aleasa pe fundal nu se potriveste deloc cu Timisoara, dandu-i un iz mult prea oriental. El anunta atunci ca Orchestra Filarmonicii Banatul va pregati o melodie pentru varianta finala a filmului de prezentare.
Desi anuntau ca va fi refacut, au trecut mai bine de 9 luni de cand nu s-a intamplat nimic. Pe buna dreptate. Timisoara este un intreg santier si cameramanii nu prea ar avea ce cadre sa foloseasca in filmulet.
„Sigur ca filmul de prezentare a Timisoarei este o prioritate in ceea ce priveste elementele de identitate vizuala a orasului nostru. Numeroasele lucrari de infrastructura, dar si proiectele majore de reabilitare a diferitelor zone din oras ne obliga sa amanam realizarea filmului de prezentare a orasului”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Alina Pintilie, purtator de cuvant Primaria Timisoara.
Asadar, o varianta finala a filmului nu va exista pana cand Timisoara nu va iesi din santier. Reabilitarea zonei Cetate ar trebui finalizata in vara anului viitor, iar pasajul auto subteran de la Michelangelo ar trebui deschis in aceasta toamna. Ramane de vazut daca pe film vor aparea mai multe obiective turistice sau mare parte din realizarile primarului Nicolae Robu.
CITESTE SI:
Pareri
Pe cat de frumoase sunt pozele facute de A.H., pe atat de slab este filmuletul… incadrare proasta, efect cinematic inexistent…. Filmat prea cu zoom (macro), nu se vede nimic din peisaj.. Din tot filmuletul am ramas doar cu imaginea spitelor de la bicicleta…. Cladirile au aparut doar ca un flash, a trebuit sa pun pe pauza pentru a le studia (asta daca au reusit sa imi atraga atentia sin timpul acela scurt)…
Filmul nu prezinte destule informatii istorice , este mult prea rapid , nu surprinde aerul timisoarei , daca avem ceva cu care sa ne laudam sunt siturile arheologice locale , cladirile vechii nu blocurile de birouri ultra moderne ce eu ca locatar nici nu stiam ca exista.
sunt curios ce o sa filmeze in piata unirii daca o sa-l reface :))
Asa se intampla cand ii permiti unui fotograf de nunti sa prezinte un oras. Noroc cu „mireasa” de pe bicicleta, ca altceva nu stie. Florin Iepan era singura alegere, dupa mine, un regizor timisorean multipremiat sau Ioan Carmazan, un alt regizor timisean talentat, oameni cu experienta, care cunosc istoria acestui oras si chiar si-asa s-ar fi documentat si ar fi urmat un scenariu. Desigur, probabil ca onorariul lor era mult mai mare decat „pachetul nuptial” de 3500euro.