TIMISOARA. Miercuri, 15 decembrie 2021, a avut loc, in sistem online, conferinta de inchidere a proiectului AVEA (Asigura-ti Viitorul prin Educatie si Antreprenoriat), cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, in valoare totala de 7.858.769,70 lei, implementat de Universitatea Politehnica Timisoara, in calitate de coordonator si beneficiar, alaturi de Asociatia Danke, in calitate de partener.
Plecand de la ideea ca dezvoltarea echilibrata a unui oras sau a unei regiuni presupune atat existenta unor companii mari, cat si a unor firme mici, Universitatea Politehnica Timisoara, care are relatii foarte bune de colaborare cu marile companii din zona, se implica si in sustinerea intreprinzatorilor mici, prin introducerea in programa de studiu a educatiei antreprenoriale cu accent pe dezvoltarea de spin-off-uri si start-up-uri academice, dar si prin asigurarea suportului in realizarea unui plan de afaceri si in demararea propriu-zisa a afacerii de catre studentii doritori din grupul tinta.
Pentru a-i stimula pe studenti sa se implice, in lunile si mai aprilie ale acestui an au fost organizate concursuri in cadrul carora au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri, astfel: 3000 lei premiul I, 2000 lei premiul II si 1500 lei premiul III. S-au organizat 20 concursuri cu premii in valoare totala de 130.000 lei.
In luna noiembrie 2021 a avut loc concursul „STOP THINKING, START ACTING! (start-up academic)” in cadrul caruia studentii participanti au prezentat planul de afaceri al firmei infiintate (start-up-ul academic). Conditia impusa de organizatori a fost ca principalul obiect de activitate al firmei infiintate de student/studenti sa fie in stransa legatura cu lucrarea de licenta, fiind considerat un rezultat al cercetarii. Au fost acordate 5 premii, fiecare in valoare de 15.640 lei.
Prin implementarea proiectului AVEA, Universitatea Politehnica Timisoara si Asociatia Danke au reusit sa indeplineasca si sa depaseasca obiectivele stabilite la scrierea proiectului, astfel:
– asigurarea suportului pentru participarea la cursuri de competente antreprenoriale de (Bazele Antreprenoriatului, Antreprenoriat inovativ, Eco-antreprenoriat, Antreprenoriat digital, Antreprenoriat creativ) a 682 studenti;
– realizarea si implementarea programului postuniversitar de formare si dezvoltare profesionala continua in vederea dezvoltarii de competente in domeniul antreprenoriatului inovativ, program prin care 80 cadre didactice din UPT au fost certificate si apoi s-au implicat in formarea studentilor din grupul tinta;
– elaborarea si integrarea in planul de invatamant al beneficiarului a patru noi oferte educationale corelate cu necesitatile actuale ale pietei muncii;
– 222 elevi pregatiti pentru participarea la bacalaureat si consiliati pentru urmarea studiilor superioare;
– studentii din mediul rural si cei netraditionali au beneficiat de bursa de 300 lei/luna pe o perioada de 12 luni;
– organizarea de workshop-uri de schimb de experienta si bune practici cu partener transnational cu privire la dezvoltarea firmelor de tipul spin-off si start-up academic in universitatile tehnice.
– organizarea de workshop-uri pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru studenti si cadre didactice.
– sprijinirea a 330 de studenti si a unui numar de 84 de elevi cu burse pentru participarea la activitaţile proiectului.
Ce oportunitati au in continuare studentii beneficiari ai proiectului? Tot Universitatea Politehnica Timisoara Timisoara are in derulare mai multe proiecte pe zona antreprenoriatului, prin care studentii sunt incurajati sa-si deschida start-up-uri, beneficiind de finantare de pana la 100.000 de euro.