TIMISOARA. După o lună în care a celebrat „Toamna culturii Japoneze la Universitatea Politehnica Timișoara”, Centrul de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia, supranumit „Jutsu”, un termen din limba japoneză care înglobează ambele concepte, și pe cel de artă, și pe acela de tehnică/tehnologie, a organizat miercuri, 29 noiembrie 2023, în cadrul expoziției de kimono-uri „Valuri de mătase, pliuri de hârtie”, o festivitate de închidere în care directoarea Centrului Jutsu, prof.dr. Camelia Nakagawara, a realizat o retrospectivă a tuturor activităților desfășurate în toamna aceasta, mulțumind tuturor celor care le-au sprijinit.
În 2 noiembrie 2023, ceremonia de inaugurare a Centrului Jutsu a fost onorată cu prezența chiar de catre Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, care și-a exprimat bucuria pentru această inițiativă și pentru interesul pe care îl vede la Universitatea Politehnica și în Timișoara pentru limba și cultura japoneză. Domnul ambasador a avut o întrevedere deosebit de constructivă cu rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, după care Excelenta Sa a dialogat cu studenți și cursanți ai atelierelor de limbă și cultură japoneză, într-o atmosferă caldă si deschisă. Centrul Jutsu de la UPT este recunoscător Ambasadei Japoniei pentru sprijinul acordat în realizarea acestui festival.
Proiectul „Toamna culturii japoneze la UPT”, deschis publicului larg, a câștigat finanțare de la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, din fondul pentru nevoi culturale de urgență, fiind astfel parte din programul oficial „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
Pe lângă cursurile de limbă și cultură japoneză, proiectul „Toamna Culturii Japoneze la UPT” a avut un program deosebit de bogat, o ocazie unică de a realiza o incursiune în lumea niponă, pentru a explora și înțelege, într-un mod autentic și creativ, această cultură:
Expozitia de kimono-uri și origami, „Valuri de Mătase, Pliuri de Hârtie”;
Demonstrație și atelier de origami cu participarea publicului;
Teatru Kamishibai: „Urashima Taro”;
„Japonia – Locuri și Peisaje” (o comparație între peisajul fascinant al stramtorii Naruto, dar și al oceanului cu muntele Fuji in fundal si reprezentarea acestora în stampe);
Proiecție de film anime: „Copiii Oceanului” (Kaijū no kodomo);
Prezentare, de către Ambasada Japoniei, a oportunităților de burse oferite studenților de către guvernul Japoniei;
Proiecție de film: „Eu mă descurc si singură” (Ora ora hitori de igumo);
Prezentare, la Muzeul Apei, a istoriei filmelor anime; Atelier de origami; Joc cu evantaie; Îmbrăcare în kimono (actiune realizata cu colaborarea colegilor de la Centrul Culturii Japoneze de la Universtitatea Babeș-Bolyai și Anime Culture Club din Cluj, cu sprijinul Ambasadei Japoniei);
Recital trilingv de poezie japoneză clasică „Și-ncă se mai aude” la Muzeul Apei, însoțită de o prezentare despre colecția de poezie Hyakunin Isshu și competiția uta-garuta;
„Japonia: ora de lectură”, o prezentare despre literatura japoneza;
În încheierea festivalului, miercuri seara, în 29 noiembrie 2023, a avut loc o a doua reprezentație teatrală a basmului japonez „Urashima Taro”, un basm similar cu „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” din folclorul românesc, care și el a fost prezentat publicului în vara aceasta într-o realizare teatrala de către Asociația Prin Banat, ca parte din programul Timișoara Capitală Culturală. Prezentarea variantei japoneze aduce așadar cele două versiuni într-un adevărat dialog cultural, spectatorii fiind uimiți să descopere asemănările cu basmul nostru. Cursanții mai curajoși de la atelierele de limbă și cultură japoneză ale Centrului Jutsu au fost actorii spectacolului sub formă de teatru improvizat, având astfel ocazia să-și demonstreze și cunoștințele de limbă japoneză.
Centrul Jutsu al Universității Politehnica Timișoara își propune să dezvolte conexiuni cu instituții japoneze atât academice, cât și din industrie, pentru a crea noi oportunități pentru comunitatea academică UPT, dar și pentru a deveni un hub pentru activități atât de natură artistică, cât și științifică, de la conferințe academice, schimburi de experiență sau competiții, la evenimente culturale inedite, generând un dialog interdisciplinar care să atingă orizonturi creative noi.
În luna ianuarie 2024 va demara o nouă serie de cursuri de limba și cultura japoneză, iar pe parcursul anului viitor vor fi organizate o serie de evenimente culturale, proiecții de filme, seri literare japoneze, competiții, speakeri invitați din Japonia, schimburi de profesori și studenți si multe altele. Centrul Jutsu promite să fie o veritabila punte creativă între UPT, Timișoara și Japonia.