Firma care incaseaza de la Primaria Timisoara 240.000 de euro ca sa faca documentatia pentru Magistrala Verde ii ‘intreaba’ pe timisoreni online cum ar vrea sa arate in viitor Calea Sagului

TIMISOARA. Inca de acum un an, primarul Dominic Fritz anunta ca administratia sa are in plan sa schimbe infatisarea Caii Sagului, artera pe care sa o transforme in ‘Magistrala Verde’ a Timisoarei.

CITESTE SI: Alerta cu bomba la un liceu din Timisoara. 500 de elevi si profesori, evacuati. A fost a 7-a alarma falsa facuta de acelasi tanar in acest an. Video 

Pentru 240.000 de euro, a fost incredintata deja realizarea Studiului de Fezabilitate si a Proiectului Tehnic firmei FIP Consulting, abonata la contracte cu Primaria Timisoara. Aceasta mai realizeaza documentatii pentru modernizarea statiilor STPT de pe linia tramvaiului 1, pentru viitorul Pod Solventul, dar isi doreste si contractul pentru studiile privind radiala care sa lege Gara de Nord si Pasajul Solventul de viitoarea Centura Vest a Timisoarei.

Documentatia pentru Magistrala Verde trebuie finalizata pana in iulie anul viitor, iar pentru asta, reprezentantii societatii aduna informatii de la timisoreni. Au lansat un chestionar online, unde oamenilor li se solicita mai intai datele personale apoi sunt intrebati daca locuiesc in zona, pana in ce parte a orasului calatoresc de obicei din Sagului si in ce scop.

Apoi li se cere sa spuna cat de des vin autobuzele ori tramvaiele, daca sunt aglomerate ori curate, cat de multumiti de transportul in comun si cat il folosesc. Timisorenii mai sunt intrebati ce considera ca ar trebui sa fie prioritar in amenajarea magistralei (trotuare, benzi dedicate mijloacelor STPT, spatiile verzi, etc) si pot face si sugestii.

Pe baza acestor opinii vor fi propuse solutiile care sa imbunatateasca mobilitatea in zona. Ulterior, aceste solutii vor putea fi consultate de catre cetatenii care locuiesc in cartierele respective sau folosesc bulevardele pentru tranzit, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Completarea formularului realizat de FIP Consulting, firma responsabila de proiectarea acestui obiectiv, se poate face in perioada 22.11-05.12, aici: https://decidem.primariatm.ro/processes/magistralaverde.

Primaria are deja un plan legat de modelarea Caii Sagului in viitoarea Magistrala Verde, de 3 km, a orasului.

Conform acestuia, „se urmareste o transformare urbana durabila prin utilizarea solutiilor verzi si digitale prietenoase cu mediul, avand benzi dedicate transportului verde, piste de biciclete, rastele, spatii verzi, statii de reincarcare electrice rapide pentru masini, imbunatatirea sistemului de management al traficului, pentru o fluidizare a circulatiei atat la orele de varf, cat si in afara acestora„, dupa cum se arata in documentatia ce a insotit licitatia pentru gasirea firmei care sa intocmeasca documentatia.

Proiectul va cuprinde 3 segmente de interventie:
1. bulevardul 16 Decembrie, de la Piata Mocioni, cunoscuta drept Kuttl ori Sinaia (fara piata, aceasta urmand sa fie cuprinsa in alt proiect de reamenajare) pana la Piata Iuliu Maniu,
2. Calea Sagului, de la Piata Iuliu Maniu pana la intersectia cu bulevardele Liviu Rebreanu si Dambovita,
3. Calea Sagului, de la intersectia cu Rebreanu si Dambovita pana la Shopping City.

Viteza mai mare pentru autobuze

In ceea ce priveste carosabilul, una dintre cele doua benzi pe sens ar urma sa fie lata de cel putin 3,5 metri si trebuie studiat scenariul in care una dintre benzi sa fie dedicata exclusiv transportului public.
Viitoarele piste de biciclete vor trebui sa aiba o latime de 1,5 metri pe sens, iar trotuarele 2-3 metri. Pentru spatiile verzi e prevazuta o fasie cu latimea de 1,5 metri pe fiecare parte a bulevardelor.

Vor fi reamenajate parcarile intercalate cu aliniamentul de arbori si vor fi puse rastele pentru biciclete. Ar urma sa fie amenajate intersectiile cu strazile care dau in Calea Sagului si in 16 Decembrie, iar in cazul celor cu o banda, vor fi suprainaltate trecerile de pietoni si traversarile pentru biciclisti.

Sunt prevazute si marcaje cu pavaj tactil, contrast de culoare si avertizare sonora pentru persoanele cu dizabilitati, iar statiile STPT vor fi schimbate si dotate cu mijloace de informare moderne.

Va fi studiata si posibilitatea cresterii vitezei de deplasare pentru mijloacele de transport in comun.

Copacii, taiati si inlocuiti cu tei si artari

Cat priveste copacii ce strajuiesc acum cele doua bulevarde, administratia Fritz vrea sa-i taie si sa-i inlocuiasca.
Conform documentatiei pentru licitatie, de la Piata Iuliu Maniu si pana la intersectia cu Rebreanu/Dambovita acum sunt arbori Tamarix, despre care specialistii primariei spun ca nu sunt potriviti in zone cu curenti puternici, si din acest motiv s-au deformat. In locul lor se propune plantarea unor tei argintii.

Cat priveste copacii de pe Calea Sagului catre Shopping City, acum avem frasini imbatraniti ce ar putea fi schimbati cu artari argintii.

Mobilierul ce va fi montat de-a lungul celor doua bulevarde va oferi posibilitatea incarcarii solare a telefoanelor mobile ori a altor dispozitive.

Documentatia si proiectarea 10 luni, santierul pe Magistrala Verde 3 ani 

In 5 luni ar trebui sa fie gata documentatia, iar in alte 5 proiectarea, pentru ca alte 36 de luni sa fie dedicate asistentei tehnice pentru viitoarele lucrari de pe cele doua bulevarde. Santierul, dupa ce va fi gasit si un constructor, ar trebui sa dureze 3 ani.

Cand a dezvaluit planul pentru Magistrala Verde, primarul Dominic Fritz preciza ca isi pune nadejdea in bani din Planul National de Redresare si Rezilienta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Fara biciclete, fara trotinete, fara useristi, fara curisti!👍

  2. Firma care îi va indeplini lui Fritz fanteziile fetișiste de ecologist îi întreabă pe usr-iști cum vor să arate Calea Șagului cu o coadă de mașini de la Shoping City din Șagului până la Piața Mocioni !🤣🤣🤣

  3. SA FIE FARA OLTENI SI PESEDISTI ANALFABETI .

  4. Ca sa ce ? Sa taie toti pomii , atata au stiut si stiu astia de la primarie…..Poate nu se face nimic , pana la anu studiu , apoi proiect si iata ca vin alegerile , banii se dau.pe studii si proiecte… lucrarea nu se mai face

  5. „Au lansat un chestionar online, unde oamenilor li se solicita mai intai datele personale”

    ciudat. si la capitala la sectorul 1 a lansat clotilda un formular prin care mai întâi culege datele oamenilor apoi cică le da 1000 lei. mai ceva ca pesedistii cu făina și uleiul

  6. A pai duceti-va in internetu’ mamii voastre de progresisti. Vorbe goale – saracia omului si cai verzi pe pereti ! Asta este viata on line ! On line-ul o sa va dea de mincare si o sa construiasca in locul vostru aplicatia Metaverse. Toata lumea este specialista in on line … Nu mai stia nimeni cum se toarna un metru cub de beton, sau 100 mp de asfalt. Lasati Calea Sagului in pace. Lasati Timisoara in pace si duceti-va unde o intzarcat dracu curcubeu !

  7. Vor sa facă Caii Sagului ce au făcut Pietei Libertății?… Ar trebui opriți pina nu e prea tirziu

  8. Acest asa zis primar DOMINIC FRITZ se pare ca a facut varice la piciorul de lemn.Ce intrebari sant alea din asa zisul chestionar?Numărul și strada (sau un reper/cartier/zonă) unde locuiţi?Care este ultima școală absolvită?Care este ocupația dumneavoastră?Venitul net al familiei dvs. în ultima lună (lei) Ce au toate intrebarile cu asa zisa Magistrala Verde Șagului?

  9. Profesionisti de 2 lei. Oare nu vrea aceasta firma ca tot timisorenii sa le faca si proiectul, sa se ocupe si de aprobari si autorizatii, iar ei doar sa incaseze 240.000 eur ?

  10. Se strică, neică, linku!

  11. Prin chestionarul on-line și solicitarea datelor personale vor sa eludeze legea care spune ca au nevoie de 3 consultări !publice! fata-n-fata cu cei afectați de acest proiect idiot.
    240000 euro pe un studiu de fezabilitate, !!Atenție!!! NU pe proiectul final, este ABERANT de scump.
    Pai, Timișoara, !Atenție! Timișoara, prin aceasta administrație, solicita de la guvern bani pentru utilități (a se vedea incalzire pe perioada iernii), dar are bani pentru studii de !fezabilitate! pentru proiecte fanteziste și nenecesare în acest moment.
    Ba, fraudori, hoti si criminali nenorociți, rejectati de oriunde ați fost și de oriunde ați venit, terminați dracului prima oara ce ați spart ca ați blocat tot orașul de mor oamenii în salvări ca nu reușesc sa ajungă la timp. Veți fi luați la omor și, știți ce? O meritați, ordinarilor.
    Dragi timișoreni, dacă acceptați în continuare furtutile acestei administrații, din păcate va meritați soarta. Spargeti-le capetele și alungati-i din oraș pana mai aveți oraș.

  12. Super modernizare ,bani aruncati pe consultante si in final O COADA IMENSA LA PASARELA de aceia cred ca mai bine va ganditi sa mai asteptati pana ce vor aparea masinile zburatoare…..!!!Serios vorbind cel mai bine ar fi sa asteptati cu risipa de bani pana ce se va da in folosinta CENTURA ORASULUI atunci lucruriie se vor schimba radical intrucat Tirurile vor iesi din oras si atunci veti putea pe bune sa vedeti ce este de facut……???? Mie mi se pare ca lucrurile sant hotarate deja iar consultarea are alt scop si oricun este praf in ochi lumi chiar si motivatia ca Tamarixul nu corespunde si este plantat doar pana pe Resitei a fost gandit tocmai pentru o talie mai mica sa scoata in relief constructiile mai degraba nu ati avut stiinta de ai intretine si a facetaierile specifice asta este rezultatul cand lucrezi cu firme fara calificarea necesara,dar ca plantati tei la 2 m de locuinte santeti cu totul in afara, pai astia cresc 20 m inaltime mai frate despre ce vorbim iar radrcinilae lor vor distruge orce asfalt sau pavaj in timp.ASTEPTATI PANA SE VA DESCHIDE DRUMUL DE CENTURA NU RISIPITI BANI ……!!!!