Firme din Oradea si Iasi vor sa proiecteze lucrarile de reabilitare a Castelului Huniade, care sa puna in valoare cea mai veche cladire din Timisoara

TIMISOARA. Licitatia merge mai departe, intr-un nou pas pe calea restaurarii Castelului Huniade din Timisoara, ridicat intre anii 1308 si 1315 de Carol Robert de Anjou si reconstruit intre 1443 si 1447 de catre Iancu de Hunedoara, aflat de multa vreme intr-o avansata stare de degradare.

CITESTE SI: Locul racoros vara, unde gasim temperaturi mai coborate si cu peste 10 grade fata de Timisoara, in aceste zile. Drumetie incantatoare. Video 

CITESTE SI: Primaria Timisoara ar putea rezilia contractul cu constructorul de la Pasajul Solventul. Bate vantul pe santierul care trebuie sa se incheie intr-un an si jumatate. Foto 

O firma din Iasi si o asociere condusa de una din Oradea s-au inscris pentru realizarea proiectarii lucrarilor care sa duca la punerea in valoare a celei mai vechi cladiri din zestrea Timisoarei.

Este vorba de IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA din Iasi si o asociere condusa de firma NOVARTIS din Oradea. Valoarea estimata a contractului de proiectare se ridica la 1.497.000 lei fara TVA, adica putin peste 350.000 de euro.

Cele doua oferte depuse pana la termenul limita al licitatiei au intrat in evaluare tehnica la Consiliul Judetean Timis.

Va reamintim, in februarie, dupa mai bine de un an de taraganari la Bucuresti, a venit in sfarsit documentatia de la Institutul National al Patrimoniului. Consiliul Judetean Timis a aprobat la finele lunii februarie aceasta documentatie de la INP, avizata de catre Comisia Tehnico-Economica a Ministerului Culturii.

Potrivit studiilor facute de cei de la Institutul National al Patrimoniului, valoarea totala a investitiei in reabilitarea Castelului Huniade se ridica la 185.233.745 lei cu TVA, adica peste 37 de milioane de euro.
5 luni ar trebui sa dureze proiectarea si 3 ani lucrarile propriu-zise.

Conform documentatiei postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, asa cum s-a aratat si in expertiza tehnica, constructia este avariata si degradata in principal din cauza tasarilor diferentiate, dar si din pricina actiunilor seismice.

Este nevoie de solutii de interventii care sa urmareasca cresterea capacitatii de rezistenta si deformatie a elementelor verticale si oriontale si de consolidare.
La nivelul fundatiilor au fost propuse injectari si consolidari prin realizarea de centuri noi de beton armat si a unui radier local.

O componenta importanta a consolidarii e valorificarea din punct de vedere structural a umpluturilor din peretii multistrat prin injectarea cu solutii pe baza de ciment roman.

E nevoie de lucrari pentru realizarea unor lifturi interioare cu structura metalica, de consolidarea unor elemente cu luarea in calcul a noilor incarcari functionale, intrucat anumite spatii vor deveni sali de expozitie, depozite, etc.

In pod sunt prevazute amenajarea unei biblioteci si a unui spatiu multifunctional.

In aripa de Vest trebuie gandite spatii tehnice pentru realizarea unei instalatii de climatizare.

Trebuie inlocuite caramizile rupte ori fisurate, facute reparatii prin injectari, matari si camasuieli locale ale fisurilor din arce, bolti, pereti, la decopertarea tencuielilor. In unele zone injectarile trebuie facute cu solutii pe baza de ciment ori var, in special unde sunt picturi.

Va fi studiata realizarea unui canal perimetral de aerisire la nivelul pardoselii de la interiorul constructiei. Sunt necesare si lucrari pentru asanarea umiditatii in constructie, hidroizolatii, refacerea instalatiilor de apa si canalizare.

Cat priveste fatadele, e nevoie de indepartarea vegetatiei parazitare, reparatii, restaurare, inlocuit soclul cu materiale care sa permita zidariei sa respire, iar in cele din urma, cladirea sa fie vopsita in culori compatibile cu cele ale constructiei initiale.

Trebuie refacuta instalatia electrica, apoi realizata o instalatie de degivrare jgheaburi si burlane, refacut iluminatul exterior arhitectural, implementarea unui sistem de stingere a incendiilor, supraveghere video.

In continuare va fi studiata posibilitatea acoperirii cu sticla a curtii interioare pentru ca locul sa poata fi folosit pentru expozitii permanente ori conferinte.

Documentatia de avizare a lucrarilor de interventii (DALI), predata de catre Institutul National al Patrimoniului catre Consiliul Judetean Timis, cuprinde urmatoarele studii si expertize:
-Sudiu topografic;
-Studiu istorico-arheologic;
-Studiu istoric;
-Studiu istoric-arhitectural;
-Expertiza biologica;
-Expertiza fizico-chimica;
-Studiu privind piatra,mortare si alti factori biologici;
-Expertiza componente metal;
-Expertiza litice fatade;
-Pictura murala si elemente arhitecturale din lemn;
-Studiu arhitectural interventii interioare;
-Studiu de parament

Pe terenul de 12.552 mp din plin centrul Timisoarei, unde se afla Castelul Huniade, avand o suprafata construita de aproape 10.000 mp, in baza acestor documentatii, trebuie realizate urmatoarele lucrari:

-modificare pe o zona limitata a fundatiilor realizate cu ocazia lucrarilor anterioare de
interventie structurala din corpul N-V;
– injectarea cu suspensii auto-intaritoare a terenului de fundare de sub toti peretii structurali pe
ambele fete ale acestora;
– realizarea unui sistem de centuri de beton armat la nivelul fundatiilor existente;
– radier de beton armat pe zona culoarelor dinspre curtea interioara;
– injectarea umpluturii (emplectonului) din zidariile istorice existente;
– consolidare a peretilor de zidarie existenti;
– consolidarea planseelor din bolti de zidarie;
– consolidarea planseelor de lemn;
– realizarea unui sistem de centuri noi de beton armat la nivelul podului;
– realizarea unui planseu nou de beton armat usor de 10 cm grosime medie (cu agregate usoare),
cu tabla cutata, rezemat pe grinzi metalice noi montate la nivelul corzilor sarpantei;
– realizarea unei saibe metalice la nivelul grinzii metalice tirant a cadrelor metalice;
– inchideri si deschideri de goluri in peretii structurali;
– lifturi interioare cu structura metalica;
– consolidarea anumitor elemente orizontale;
– remodelare a consolidarilor realizate la nivelul planseului peste parter;
– realizarea unui planseu nou la nivelul corzilor sarpantei, in pod;
– compartimentari noi in pod, cu structura metalica;
– reparatii prin injectari, matari si camasuieli locale;
– inlocuirea buiandrugilor de lemn existenti cu buiandrugi noi de beton armat;
– consolidare sau inlocuire a elementelor structurale de lemn degradate ale sarpantei, inclusiv
ignifugarea si biocidarea acestora;
– repararea invelitorii constructiei, inclusiv refacerea sistemului de jgheaburi si burlane;
– reparare sau refacere a trotuarului perimetral;
– repararea, restaurarea si refacerea fatadelor;
– lucrari de arhitectura (interioare si exterioare);
– instalatii sanitare;
– instalatii electrice;
– instalatii termice, ventilare-climatizare (HVAC);
– instalatii avertizare incendiu;
– instalatii curenti slabi (antiefractie, TVCI, control acces);
– instalatii date-voce;

Dat fiind faptul ca valoarea investitiei este foarte mare, de aproape 40 de milioane de euro, proiectantul va lua in considerare impartirea in cel putin 3 etape distincte a lucrarilor, functie de sursele de finantare identificate (fonduri europene, guvernamentale sau din bugetul propriu).

Sef de proiect complex trebuie sa fie un arhitect atestat de Ministerul Culturii, iar toti ceilalti specialisti trebuie la randul lor sa aiba atestate avizate pentru structuri istorice.

***

Va reamintim, lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care ar trebui sa gazduiasca Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Primii bani, pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati atunci de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati uriase de zid.

Pentru aceasta a fost nevoie si de innoirea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate partial lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele muzeului.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari pentru prima documentatie de la Institutul National al Patrimoniului. Zis si facut primul pas, iar INP a demarat licitatia. Contractul a fost iscalit in mai 2020, iar documentatia a fost predata abia in februarie 2022.

Odata realizata prima consolidare, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca cel vechi n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii acestei cladiri simbol din Timisoara se ridica pe atunci la 8 milioane de euro.

Acum, INP a estimat la aproape 40 de milioane de euro reabilitarea completa a Castelului Huniade care, atunci cand va fi gata, va gazdui unul dintre cele mai moderne muzee nationale de istorie.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare.

A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Uraaa…uraaaa, traiasca dnu N

  2. Sa ii dea Domnu multa sanatate la Huniad asta! Ca castel de nu facea domnu Huniad, noi astea de la Consiliu Judetean nu aveam sa ne facem si noi multe castelee din astea mai mici.

    Ca noi asa ne-am obisnuit sa traim…din fondurile de renovare a castelui lu domnu Huniad.

  3. Oribil ceea ce se propune cu sticla aceea, cu lifturi. Dar parca vad ca in spirit romanesc, ii vor pune niste geamuri termopan si ii vor face o anvelopare cu polistiren si rigips vorpsit galben, si s-a rezolvat problema. Oribil. Mai bine lasati-l asa si daca pica, sa pice. Decat sa va bateti joc de el, mai bine sa pice, fiindca nu meritam nimic frumos.