TIMISOARA. La jumatatea lunii octombrie a anului trecut, Planwerk Arhitectura si Urbanism, firma despre care presa locala a descoperit ca s-ar fi „autoplagiat” in SF-ul intocmit pentru zona Traian din Timisoara, studiu in care ar fi copiat dintr-o documentatie mai veche pe care arhitectii au facut-o pentru un obiectiv din Cluj-Napoca, a finalizat Studiul de Fezabilitate de 300.000 de euro.
Tot atunci au fost prezentate si imaginile care ar trebui sa infatiseze felul in care arhitectii au desenat viziunea administratiei Fritz pentru „Regenerarea Urbana a Pietei Traian si a altor 15 strazi adiacente”, care, pentru atunci cand va fi pusa in practica, a fost estimata la 34 de milioane de euro.
Conform planurilor, o parte din cartier va trece printr-un proces de pietonalizare, similar cu cel din cartierul Cetate (zona Piata Unirii si strazile din jur). Traficul de tranzit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna si cel dinspre Badea Cartan pe str. Piata Petru Rares – Ecaterina Teodoroiu.
De asemenea, Piata Traian si Piata Romanilor (langa Catedrala Millenium) devin partial pietonale. Proiectul mai prevede amenajarea a 3 parcuri, 2 locuri de joaca si o piata de cartier.
Zonele incluse intr-o viitoare investitie: Bd. 3 August 1919 (partial), Piata Academician Corneliu Miklosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piata Romanilor, Piata Traian, str. Dacilor, str. stefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (partial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (partial), str. Zavoi, Piata Petru Rares.
Proiectul a fost supus aprobarii Consiliului Local si a trecut intr-o noua etapa.
Primaria Timisoara a lansat in decembrie anul trecut licitatia pentru gasirea unei firme care sa faca o noua documentatie, cea de urbanism.
Administratia Fritz punea la bataie inca 1.584.175 lei fara TVA, adica aproape 400.000 de euro cu TVA, pentru elaborarea Planului Urbanistic pentru Zone Construite Protejate „Zona Fabric“ si a Regulamentului Local de Urbanism.
„Pornind de la o analiza urbana multicriteriala se vor identifica cladirile cu valente estetice, istorice sau constructive valoroase, astfel incat aceasta baza d einformatii sa serveasca ulterior si structurilor publice relevante pentru clasarea si protejarea fondului construit. Se vor defini reglementari care vor crea si asigura spatii verzi de buna calitate in zona in confirmitate cu HCL 289/21.06.2022 privind actualizarea si prelungirea Strategiei dezvoltarii spatiilor verzi ale municipiului Timisoara„, care a fost anulata in instanta de catre Asociatia Peisagistilor, dupa cum se arata in documentatia postata in Sistemul de Achizitii Publice.
„Tot prin acest PUZ, se urmareste stabilirea/evidentierea statutului juridic si a circulatiei terenurilor, dar si instituirea unor reguli urbanistice coerente, se vor identifica zonele care pot beneficia de studii de recuperare istorica, explorand posibilitati de refunctionalizare a unor spatii„, se mai arata in caietul de sarcini al licitatiei, in care se prevede ca trebuie sa se tina cont de studiul deja intocmit de Regenerare urbana – zona Piata Traian.
La termenul limita s-au inscris in cursa pentru contract o asociere, SUBCONTROL, avand 9 subcontractanti, si Atelierul Decumanus din Timisoara.
Ofertele au intrat in evaluare tehnica la Primaria Timisoara. Castigatorul licitatiei va avea la dispozitie aproape 3 ani ca sa intocmeasca documentatia de urbanism pentru zona Traian.
Pareri
#revolutiabuneiguvernari explicata printr-un exemplu: Primaria Timisoara a cumparat deja ‘desene’ de 300.000 de euro
Proiectul asta e un exemplu de bune practici si arata ca se poate lucra profesionist si in Romania. Bravo echipei lui Dominic!
Inca o gaselnita a acestei administratii de a spolia bugetul orasului in schimbul unor desene pe baza carora sa realizeze amenajari cu costuri substantiale care nu rezolva cu nimic problemele din zona respectiva. Oricum zona respectiva nu are nicio atractivitate la fel cum este cazul centrului unde sunt spatii economice disponibile. S-a mai incercat acest lucru si pe vremea administratiei Ciuhandu si a esuat lamentabil. Dar logica este de ce sa nu cheltuiesti o gramada de bani pe idei fantasmagorice daca castigi ceva din asta in loc sa se realizeze lucruri utile in folosul cetatenilor. Capitalismul de stat nu a functionat niciunde dar se pare ca unii tot incearca sa il reinvie pe modelul tatucilor de la Moscova si Beijing, unde actualul primar are legaturi de rudenie. In schimb capitalul privat creaza afaceri atractive in jurul orasului, cu servicii si acces exemplar.
Cred cs era/este / ar fi mult mai actuala „tratarea situatiei pasajului subteran din fata Operei ( numit si bazin semiolimpic ptr. broaste, sobolani, … ).
A fost o rusine sa vezi turisti din Germania – fosti Timisoreni, plecati cu ani in urma – fotografiindu-se pe scarile de coborare. Ca si WC- urile ecologice din vecinatate, „bazinul” a fost (si mai este) unul din punctele de atractie a Centrului.orasului.
Nevasta (handler pentru cunoscatori) e membru in partidul comunist chinez. lafel ca si nevasta lu zuckenberg.
parlamentul mUE a votat împotriva publicării contractelor Pfizer.
daca stapanii lui fura sute de miliarde, nu poate si fritz sa fure sute de mii?
Oare cati din cei implicati in marele (SCUMP) program – sau strabunii lor de la care sa invatat ceva – au avut „ceva” legaturi cu zona (concret, locuit, scoala, piata, …) in urma cu 50 ..+ .. de ani! Sunt aproape convins CA NICI UNUL. Fabricul acelor vremuri a avut CEVA (mult) aparte, ceea ce , cred, nu este reinviabil prin „caricaturi” (scuzati exprimarea). De fapt nici nu mi-am dat seama ce se doreste,
NU CRED CA VA FACE PRIMARIA PROIECTU DE REGENERARE DIN FABRIC,E SI FOARTE SCUMP 30 DE MILIOANE DE EURO,VOR FACE CUM SA INTAMPLAT CU MAGISTRALA VERDE DIN SAGULUI AU ANULAT CONTRACTU LA CAT DE INCOMPETENTI SUNT.
Scumpe desenele. O fi mai bine fara? Robu scotea o data pe luna desene facute la nivel de copii de gradinita, ba cu parc in Lipovei, ba langa Piata Aurora, fantani in intersectii, Pasarela in Parcul Rozelor, etc.. Nu stiu cat au costat dar n-a iesit nimic din ele. La fel cu metroul, fantana cantatoare. Si administratia Fritz a facut desene cu Piata Mocioni (Sinaia) si Magistrala Verde din Sagului, deocamdata nimic nu a iesit din ele. Apoi au fost proiecte fara desene, care chiar s-au facut, precum: Parcul Civic, Fantana cu Pesti, Maternitatea noua cu stalp in mijlocul intrarii. S-a terminat cu „surprize, surprize”. Parcarea din centru de la fostul Centrul Militar a avut in ultimii 10 ani mai multe desene, ceea ce s-a facut in realitate nu seamana cu nici unul dintre ele 🙂 Dumnezeu stie cum o fi mai bine, cu sau fara desene.
Fantana cu pesti: refacuta, arata ca vai-si-amarul. Mai mult zona centrala a fantsnii a ramas tot in forma de stea. Se dadeau explicatii cu forma „in stea” care amintea de comunism.
Cred ca fost vorba vorba de o țepuire care a putut fi usor justificata.
Mi-au placut enorm: (1) termenul „MULTICRITERIALE …(2) pozele INAINTE si DUPA (fara acoperire) si altele. In germana – de Fabric, sigur – exista o apreciere de forma ” niiks Hinten, nicks Foren”
SF ziceți (în textul de mai sus)? SF este (de fapt, numai fiction), dar pe bani mulți! Îndemnul meu către guvernanți: Nu mai deschideți proiecte megalomanice care depășesc cu mult posibilitatea de a rămâne în funcții, atât timp cât nu ați finalizat mai nimic din cele deja începute.