Batalia absolventilor de Drept pentru „cucerirea” unui loc in Baroul Timis, respectiv pentru primirea in profesia de avocat, s-a terminat cu rezultate sub asteptari din partea candidatilor inscrisi in concurs.
Din cei 141 de aspiranti la roba de avocat, doar 42 au obtinut note de trecere, adica note de peste 6 la cele cinci materii de examen si media generala de cel putin 7.
„In acest an ne-am confruntat cu cei mai slab pregatiti candidati din ultimii ani!”, spune decanul Baroului Timis, Lazar Gruneantu, care a indeplinit si functia de presedinte a Comisiei de examinare, referindu-se nu atat la procentul mic de candidati admisi in profesie, putin peste 25% din cei inscrisi in concurs, cat la lucrarile deosebit de slabe facute de unii absolventi de Drept cu pretentii.
Printre acestia il regasim pe George Mateut, din Arad, fiul celebrului avocat Gheorghita Mateut. Tanarul a picat examenul de intrare in Baroul Timis cu media 4.26. In conditiile in care avocatul Mateut a ajuns faimos prin „scoaterea” din arest a numerosi inculpati de lux, printre care si Ovidiu Tender, invocand diverse chichite din Codul de Procedura Penala. Fiul sau tocmai la aceasta materie a avut probleme serioase, obtinand o notare neverosimila de 1,50.
„Nu stiu ce s-a intamplat cu acest candidat, poate a avut emotii, poate a confundat subiectele, insa acest caz – in care fiul unui avocat celebru nu a obtinut nota de trecere – infirma teoria potrivit careia profesia noastra este una inchisa, in care s-ar face loc doar la copiii colegilor de breasla”, a tinut sa precizeze Lazar Gruneantu.
La o trecere in revista a notelor obtinute de alti candidati „cu nume”, asa cum apar pe lista afisata pe site-ul de internet al Baroului Timis, il regasim pe Olimpiu Bratis, fiul judecatorului Marian Bratis, de la Curtea de Apel Timisoara, care a obtinut doar o medie de 3,50, Vlad Mihnea Epure, fiul jurnalistei Lia Lucia Epure, director la Ziua de Vest, care a picat testul baroului cu nota 3,76, dar si alti candidati cu „pedigree” care n-au facut fata exigentelor acestui examen.
Este adevarat, 22 de candidati au contestat rezultatele finale, insa exista slabe sanse ca lucrurile sa se rezolve pozitiv.
„Contestatiile se solutioneaza pe plan local, sub supravegherea Comisiei de examen. Daca un candidat a luat nota 3, va spun ca sunt slabe sanse ca profesorii care au corectat lucrarile sa le fi evaluat superficial si sa le fi diminuat notele cu 3 sau 4 puncte”, mai spune Lazar Gruneantu, amintindu-ne ca anul trecut, din aproape 50 de contestatii, una singura a fost rezolvata favorabil.
Rezultatele slabe inregistrate de candidati in acest an au fost explicate si prin masurile drastice luate de organizatorii examenului pentru prevenirea copierii prin mijloace electronice. „Un coleg de-al meu, supraveghetor, a venit cu un telefon care arata clar cate transmisii se fac din sala respectiva. Chiar cu numele de user. In acest fel am descoperit trei candidati care copiau prin intermediul bluetooth-ului de la telefoane, cu minireceptoare lipite in ureche, pe care i-am eliminat din concurs. Totodata, i-am avertizat pe ceilalti, printre care erau, posibil, si altii care ar fi dorit sa fraudeze examenul, sa nu incerce sa se inspire in vreun fel, pentru ca vor avea soarta celor trei”, ne-a relatat decanul Baroului Timis.
Pareri
Gore,
Ca avocatura un sistem inchis se stie.
Eu nu inteleg de ce trebuie sustinut acest examen, total inutil.
Ar fi interesanta o statistica in care sa vedem cati din admisii in barou in ultimii 10 ani sant copii cu „parinti campioni”.
in barou au intrat cum au vrut muschii lor in decursul timpului de la fosti militieni, fosti chelneri foste asistente medicale, foste telefoniste la secu, fosti agenti secu pana la copiii si nepotii alor cu nume mari . sunt curios daca gruneant cu scoala facuta la ff si altii ca el , care se dau mari cunoscatori de carte ar fi in stare sa treaca un examen banal de testarea a cunostiintelor juridice, cu siguranta ar da chix.(unii ar confunda notiunea de emolument cu monumentul sau momentul sau…bombardamentul!). cica profesie liberala !? pai normal ar fii ca dupa licenta sa poti intra fara oprelisti in avocatura. concurenta este singurul criteriu de departajare. aflati ca in statele europene se intra in avocatura in baza unei simple cereri si indeplinire a cond. de studii. atat si nimic mai mult. dicteaza doar concurenta in functie de performanta profesionala a fiecaruia.
Faptul ca accesul in avocatura se bazeaza pe alte criterii decat competente este binecunoscut. Cat despre faptul ca fiul celebrului avocat a luat aceasta nota, sunt absolut sigura ca acesta este un mod de razbunare fata de ilustrul coleg si nicidecum nu dovedeste impartialitatea examenelor. A fortiori,acesta dovedeste invidia colegilor, care nu aveau de altfel nici un motiv sa faca astfel de declaratii in presa. Josnic! Domnul Mateut mi-a fost profesor – si daca nu inveti nimic la materia domniei sale, tot ramai cu ceva daca audiezi cursurile.
Dar cum de sunteti atat de „absolut sigura”,cetateana X,de un act de razbunare din partea colegilor d -lui(fost)profesor Mateut? Sunteti cumva una dintre multele amice intime careia dl Mateut i s -a confesat intr-un moment de…intelegeti aluzia… Ce vehementa sunteti in a-i lua apararea fiului,implicit a d -lui Mateut in fata josniciei!!!si invidiei colegilor!!! Zau,asa!
eu cred ca merita felicitari dl Mateut…Faptul ca nu a platit intrarea fiului sau denota inca o data integritatea si caracterul acestui om…FELICITARIIIIIIIIIIIIII
„…..tot ramai cu ceva…..”, probabil asa au gandit si candidatii.Rezultatele s-au vazut.
stirea asta confirma teoria ca din parinti geniali ies copii cu IQ la polul opus. uitati-va in jur si-mi veti da dreptate
chiar ca esti proasta …Daca lua examenul spuneati toti ca are pile…Numai tampiti ..
esti o mare incuiata,acum ce sa faca,sa stea acasa sub patura ca-i frica lui tati ca-l acuza cineva ca si-a ajutat copilul?sa iasa de sub patura si sa dea piept cu viata reala
Sajos 20 ev alat hamis diplomasokal vanak tele az orssag beosztot vezeto hivatalai es mivel halvany gozuk nincs a fontosaguk letenek a tarsadalom fele,konyeb nekik uzerkedesbe kezdeni!!!
lasati copilul in pace. voi n-ati ratat nimic niciodata?
chiar asa,florin are dreptate. cum e n-a cazut pe spate in fata lui mateut senior vreo avocata din baroul timis pt a-i facilita intrarea lui fii-su?
Lazar Gruneantu a terminat facultatea de drept la fara frecventa
elena popescu e vreo tirfulita a d-lui profesor?prea e patimasa.,,desteapta de mine”are dreptate
e binecunoscut ,,atasamentul”lui mateut pt. tinerele si frumusele. cum de nu a profitat?
poate e ca taicasu .poate promite profesional dar zero ca om.
ce atita ii ridicati osanale ca profesor?l-ati cunoscut ca om,in particular?fostilor studenti, sau pardon, fostelor studente.abtineti-va, sau aveti regrete tirzii ca n-ati intrat in categoria preferatelor sale?
ati luat-o razna,de la ce-ati plecat si la ce discutii ati ajuns…viata privata e viata privata ,ce daca omul are o inima larga:)
ori tu… intelegi aluzia,l-ai fermecat?
Cand esti pe cont propriu si te poti baza doar pe capacitatile tale, iti descoperi adevaratele capacitati. Multi se simt frustrati!
Nu-l cunosc personal pe d-l Gheorghita Mateut.O singura data am vorbit cu dansul la telefon,cand era procuror la Arad,n-am schimbat prea multe cuvinte,dar imediat mi-am dat seama ca e un om care se intereseaza profesional,de problemele oamenilor.Tocmai din aceasta cauza sant convins ca sef’u avocatilor s-a razbunat pe dansul,facandu-si in plus reclama ca vezi doamnenu nu se aleg avocati ”in familie”.