TIMISOARA. Alarma la ISU Timis, duminica dupa-amiaza. Pompierii au intervenit rapid pentru a opri un incendiu de vegetatie uscata si stufaris care mistuia totul in calea sa pe 6 hectare de teren, la Dudestii Vechi.
Misiunea salvatorilor a fost una complicata, intrucat batea vantul destul de tare si isi schimba des directia, iar aceasta intetea focul.
„Incendiul s-a manifestat pe o suprafata de aproximativ 6 hectare, pe doua balti uscate, cu mai multe focare. De asemenea, avand in vedere schimbarea frecventa a directiei vantului a existat pericolul de propagare a incendiului la locuintele din apropiere. Totodata, unul dintre focare s-a manifestat pe un canal de stufaris cu lungime de 2 km, zona in care sunt cuiburi de fazani si caprioare.
In sprijinul lor a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta din localitate„, transmit reprezentantii ISU Timis.
Din primele date, se pare ce valvataia a fost provocata de cineva care a incendiat o miriste si nu a mai putut tine focul sub control, iar acesta s-a extins cu repeziciune din cauza vantului.
Pompierii atrag din nou atentia ca este interzisa curatarea miristilor prin incendiere!
„Facem apel catre cetateni sa respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales in aceasta perioada cand flacarile sunt favorizate de condiţiile meteorologice.
Nu putine au fost situatiile in care incendiile de miristi si vegetatie uscata s-au extins la fondurile forestiere, fiind lichidate cu eforturi sustinute ale pompierilor militari, voluntarilor si comunitatilor locale.Avand in vedere inceperea acţiunilor de igienizare a terenurilor de catre cetaţeni, pe fondul incalzirii vremii, va prezentam cateva masuri care trebuie respectate pentru arderea in condiţii de siguranţa a resturilor vegetale rezultate, astfel:
❕curaţarea suprafeţei din jurul fiecarei gramezi pe o distanţa de 5 m;
❕desfaşurarea arderii numai pe timp de zi si in condiţii meteorologice fara vant;
‼️ izolarea zonei de ardere faţa de cai de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier;
✅ asigurarea, pana la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere si a mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
🚰 stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
❌ interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.Reamintim faptul ca, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile constituie contravenţii şi se poate sancţiona contraventional de catre ISU Timis, cu 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏.𝟎𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢 𝐥𝐚 𝟐.𝟓𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢, conform H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor„, mai transmit repreznentantii ISU Timis.
Pareri
Prea mici pedepsele,ar trebui condamnări cu executare de cel puțin 3 ani, asa ar înțelege gibonii care se cred agricultori cât de grav este sa distrugi adăposturile unor vietăți ale căror greșeală este ca s-au născut în tara asta.
Poate a-i aflat ca niște autostrăzi nu se construiesc din cauza unor păianjeni și lilieci. Agricultura poate fi organizată și fără a proteja 5 țânțari și două vulpi.
Da când vara după seceriș se aprind miriștile nu mai vede nimeni.Că de,ce e 1000ron la ditamai fermierul.e mai ieftin sa dai foc.
Cînd citesc cineva a dat foc mic se întoarce stomacul,se știe exact cine dă foc dar ignoranța și indiferența este în floare la noi însă nu vă faceți griji cînd am distrus și omorît tot ce mișcă în jurul nostru vom fi cu toții mult mai fericiți.
kkti de taranii dau foc