TIMISOARA. Cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului a avut loc o serie de evenimente, inclusiv o expozitie in cadrul careia au fost prezentate cateva dintre cele mai frumoase parcuri nationale si naturale din Romania.
Printre zonele de o frumusete rara prezentate in expozitie s-au numarat Parcurile Nationale Semenic, Cheile Carasului, Cheile Nerei – Beusnita, Muntii Maramuresului, Portile de Fier, Lunca Muresului, Muntii Apuseni, Defileul Jiului, Cozia sau Muntii Rodnei.
Alaturi de fotografii cu speciile protejate care traiesc in zonele respective, cu ruinele unor cetati sau cu flori rare, expozantii au adus cu ei si cateva dintre bunatatile traditionale: clisa, branzeturi, ciuperci murate, pastrav afumat pe cetina de brad, dulceturi si miere, dar si tuica, horinca sau vinuri.
“Reprezentam aici Parcul Natural Portile de Fier, pozele reprezinta ruinele unor cetati medievale din zona noastra, comunitatile traditionale – pentru ca suntem o zona de granita in care avem sate cu etnici sarbi, flora si fauna specifice locului. Am venit si cu bunatati traditionale, avem de la peste afumat, la slanina afumata, branza si dulceturi de smochine, de gutui, prune si capsuni, produse traditionale din arealul parcului, din judetele Caras Severin si Mehedinti” a spus unul dintre expozanti.
“Fotografiile reprezinta atat flora cat si fanua din Parcul National Muntii Maramuresului , precum si cateva imagini cu portul traditional din zona. Dintre flori as aminti floarea de colt, iar dintre animalele protejate din parcul nostru, rasul si cocosul de mesteacan. Ca si produse traditionale avem cas de oaie, slanina de Maramures, paine de casa, placinta – varzare ii spunem noi – cu loboda, cozi de ceapa verde, marar si cas. “ a declarat Horia Grosu, reprezentant al Parcului National Muntii Maramuresului.
Cu ocazia Zilei Nationale a Parcurilor, la Univesitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului a avut loc o conferinta la care au participat reprezentantii parcurilor nationale din Romania, Serbia si Ucraina , directorul Romsilva -Adam Craciunescu – si reprezentanti ai universitatii gazda.
“In cadrul Saptamanii Universitatii evenimentul central al zilei de astazi este gazduirea Zilei Europene a Parcurilor 2014. Pentru noi, ca Universitate gazda a fost o noutate. Speram insa ca pe viitor, aceasta sa devina si o traditie” a declarat Teodor Ioan Trasca, prorector USAMVB.
“Astazi, la Timisoara, am sarbatorit Ziua Europeana a Parcurilor, eveniment care se desfasoara sub egida “Parcuri pentru natura, parcuri pentru prosperitate, parcuri pentru pace. “. In urma cu 100 de ani a inceput primul razboi mondial, iar Federatia Europeana a Parcurilor a ales ca, dupa 100 de ani, sa transmita acest mesaj pentru pace, de Ziua Europeana a Parcurilor tocmai pentru ca, protejand natura, sa avem si pace in suflet in in tot ceea ce ne inconjoara. Sunt 10 ani deja de cand Regia Nationala a Padurilor administreaza 860 000 de ha de parcuri naturale si nationale. Avem 22 de administratii la nivelul regiei, administratii care prin programul de management isi desfasoara activitatea in cadrul acestor parcuri, tocmai in vederea conservarii traditiilor locale, a culturii locale, conservarii peisajului, dezvoltarii turismului in aceste minunate zone “. a precizat Adam Craciunescu, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.
Manifestarile legate de Saptamana Universitatii continua si vineri la USAMVB, cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa Ministrului Agriculturii si Industriei alimentare din Republica Moldova, Vasile Bumacov si cu deschiderea oficiala a Expozitiei Banat Agralim 2014.