TIMISOARA. Semnal de alarma tras de medicul Florin Birsasteanu, candidatul PSD pentru Primaria Timisoara. Acesta a subliniat ca situatia Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, care s-a aflat la un pas de a nu mai functiona, din cauza lipsei banilor, este cauzata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
„Guvernul de tehnocrati dauneaza grav sanatatii. Am avut astazi un dialog pe seama a ceea ce stiam ce se intampla. E trist sa citesti in media ca un spital e in pragul falimentului datorita inabilitatilor de care da dovada CNAS si CJAS, cei care sunt responsabili de decontarile din sistemul de sanatate. As vrea sa punctez cateva date de ordin general. Suntem la finele lunii aprilie iar CNAS nu a reusit sa semneze contractele de furnizare de servicii de sanatate cu furnizorii. Asta datorita faptului ca e un haos in conducerea CNAS, si presedintele CNAS si-a dat demisia, o demisie care se alatura demisiilor in lant care le sufera guvernul ciolos. E trist ca suntem la 7 luni de zile de cand Casele Judetene nu au presedinti in functie, decat cu statut de interimar. Nu stiu ce s-a dorit, nu vreau sa fac speculatii, probabil s-a dorit schimbarea unora din sistem, dar asta duce la pragul falimentului unor institutii„, a spus social – democratul.
Birsasteanu a tinut sa sublinieze ca nu managerul este vinovat de o situatie precum cea de la spitalul din Timisoara.
„Nu e nici pe departe din vina managerului. De obicei nu se negociaza contractul, ci se impune o suma. Viata arata ca de multe ori, in situatii de epidemii nu poti sa asiguri asistenta sanitara doar in cuantumul cifrei contractate de spital sau mai bine zis a cifrei oferite de cei care ne administreaza banii. E un sistem prost care si-a dovedit din plin nesustenabilitatea„, a mai adaugat Birsasteanu.
Florin Birsasteanu a mai aratat ca la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara aproximativ 1.000 de pacienti sunt in plus fata de numarul contractat.
„In 2015 si primul trimestru din 2016 a rezolvat, prin serviciile oferite, peste 1000 de pacienti in plus fata de cifra contractata. Sunt 1000 de cazuri pe care Casa de Asigurari nu le plateste si pentru care spitalul cheltuie bani. Aceste cazuri insumeaza un cost de aproximativ 2,4 milioane de lei. Sunt 1000 de cazuri, practic validate de Casa de Asigurari si de sistemul informatic, dar pe care Casa Judeteana nu le plateste„, a mai spus Birsasteanu.
Conducerea Spitalului de Boli Ingectioase „Victor Babes” din Timisoara a anuntat miercuri ca isi va suspenda activitatea si ca medicii vor asigura doar urgentele, aceasta deoarece nu s-a semnat un act aditional la contractul cu CJAS din cauza sumei prea mici prevazute in acesta. Joi situatia s-a detensionat, dupa ce conducerea spitalului si cea a CJAS au ajuns la o intelegere.
Pareri
Cat de ipocrit poti sa fi, unde dracu ai fost in ultimii 4 ani. Pentru ce te-am platit in parlament
Domnu’ catindat,
mai retineti ca aceeasi situatie a fost si cand Domnul V.V. Copiuta a fost prim ministru? Sau aveti memorie selectiva, ca tot sunteti medic?