Florin-Cornel Popovici, candidat AUR la Camera Deputatilor: Romania pierde un leu din trei din cauza evaziunii fiscale! (P)

Sunt Florin-Cornel Popovici, un om cu o experiență de peste 25 de ani în instituțiile de control ale statului român, aflat acum în postura de candidat pentru funcția de deputat pe listele AUR Timiș. Am decis să intru în spațiul public după ce am condus, ani de zile, Camera de Conturi Timiș, poziție din care am fost destituit abuziv, în urma unor presiuni și comenzi politice. Motivul? Am avut curajul să pun degetul pe rana corupției instituționalizate din unele structuri publice din județ. Am considerat, atunci, că toată experiența acumulată în ani de muncă nu trebuie să se piardă, iar decizia de a mă alătura unui partid nou, care dorește schimbarea reală a societății, mi s-a părut absolut firească.

Această guvernare PSD-PNL nu doar că a ignorat realitatea economică, dar a și promovat o retorică înșelătoare, inducând ideea că România se află pe un traseu sigur de creștere și dezvoltare. Este o iluzie periculoasă, iar cei care folosesc astfel de concepte ar trebui să înțeleagă implicațiile economice ale acestora, înainte de a le insera în discursurile politice. România se află, astăzi, într-o criză economică fără precedent. Suntem foarte aproape de a retrăi perioada 2008-2009, dar într-un context mult mai alarmant, agravat de deteriorarea fundamentelor economice.

Indicatorii-cheie ai economiei semnalează o stagnare periculoasă: în trimestrul al II-lea din 2024, PIB-ul a crescut cu doar 0,1%, iar deficitul bugetar s-a aproape dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la un uluitor 4,57% din PIB. Nu lipsa veniturilor fiscale este cauza acestei prăbușiri, ci un sistem de cheltuieli publice scăpat de sub control, dublat de o colectare fiscală slabă, afectată de corupție și practici ilegale. Un exemplu grăitor al corupției generalizate îl constituie rambursările frauduloase de TVA, un fenomen raportat inclusiv de Comisia Europeană în documentele oficiale, la mai bine de 30 de ani de la Revoluție.

Este halucinant: România pierde un leu din trei din cauza evaziunii fiscale. Vorbim despre o gaură anuală de aproximativ 30 de miliarde de lei, echivalentă cu 2% din PIB. Această vandalizare și sifonare a banilor publici reprezintă o lovitură cruntă pentru economia națională, contribuind la fragilitatea bugetului și limitând orice inițiativă de dezvoltare economică sustenabilă. Grupuri de interese economice, susținute de PSD-PNL, se bucură de rambursări ilegale de TVA, în loc să-și îndeplinească obligațiile fiscale față de stat. Aceste practici, tolerate sau chiar promovate, subminează instituțiile statului și compromit perspectivele economice ale țării.

Guvernatorul BNR a avertizat deja că majorarea TVA-ului cu 3 puncte procentuale va deveni inevitabilă în lipsa unor măsuri corective urgente. O astfel de decizie, negată de actualii guvernanți din motive electorale, va avea efecte dezastruoase: o explozie a prețurilor și o scădere dramatică a puterii de cumpărare a românilor. Majorarea TVA-ului va anula orice creștere salarială făcută cu scop electoral, aruncând veniturile populației într-un declin abrupt.

Este inadmisibil ca cetățenii să plătească pentru greșelile și abuzurile unei guvernări iresponsabile. Pentru a proteja cetățenii și a susține competitivitatea companiilor, Planul Simion propune o structură fiscală adaptată dimensiunii fiecărei afaceri, bazată pe principii liberale care stimulează creșterea economică. Micii întreprinzători, cu o cifră de afaceri sub 100.000 de euro, vor fi scutiți de TVA. Companiile cu o cifră de afaceri sub 5 milioane de euro vor fi impozitate cu 2% pe cifra de afaceri, iar cele cu o cifră de afaceri între 5 și 50 de milioane de euro vor plăti un impozit pe profit de 16%.

Pentru marile companii, cu afaceri de peste 50 de milioane de euro, se propune un impozit minim de 1% din cifra de afaceri, reducând astfel evaziunea și asigurând o contribuție echitabilă la buget. Această strategie pune accent pe responsabilitatea fiscală și competitivitate, contribuind la prosperitatea României prin susținerea unui mediu de afaceri echitabil și atractiv pentru investiții.

În prezent, impozitul pe veniturile salariale asigură 20% din bugetul de stat, în timp ce impozitul pe profit are o pondere mult mai mică. Este necesar să recalibrăm sursele de venituri pentru a susține economia națională și a stabiliza finanțele publice pe termen lung. Avem nevoie de un sistem fiscal modern, care să elimine portițele prin care marile companii își exportă profiturile, punând presiunea fiscală pe cetățeni și angajați.

Guvernarea PSD-PNL a împins România în pragul unui colaps financiar. Lipsa de viziune și strategiile defectuoase ale acestei coaliții duc la un nivel nesustenabil al datoriei publice, pierderi fiscale și volatilitate economică. Pentru a reechilibra balanța, trebuie să adoptăm măsuri ferme, în interesul cetățenilor. Doar printr-o administrație publică responsabilă, departe de interese obscure, putem reda României stabilitatea și prosperitatea de altădată!

– Comandat de AUR Organizația Județeană Timiș
– Executat de RIPENSIS MEDIA TRUST SRL
– CUI mandatar financiar 11240014

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.