FMI, in vizorul hackerilor. Cine oare a vrut sa afle informatii economice secrete? Atacul a durat mai multe luni

Fondul Monetar International a fost luat in vizor de hackeri, fiind tinta unui atac informatic destul de grav. Hackerii au incercat sa instaleze un soft care oferea unei tari „o prezenta digitala interna” in reteaua institutiei.

Informatiile au fost dezvaluite de un expert in securitate informatica, fost angajat la FMI si la Banca Mondiala.

Un astfel de software ar oferi atacatorului numeroase informatii economice care nu sunt disponibile public, folosite de FMI pentru promovarea stabilitatii pietelor valutare, pentru sustinerea unui comert international echilibrat si pentru furnizarea de resurse pentru rezolvarea crizelor financiare sau fiscale ale statelor membre.

Codul folosit de atacatori a fost dezvoltat special pentru penetrarea retelei interne a FMI, a declarat sursa citata. FMI a intrat astfel in randul institutiilor si companiilor de renume international care au fost atacate informatic in ultima perioada, precum Lockheed Martin, Sony si Citigroup.

Purtatorul de cuvant al FMI, David Hawley, a declarat sambata ca institutia functioneaza normal, in pofida atacului. „Pot confirma ca investigam un incident”, a afirmat el, insa a refuzat sa dea alte informatii sau sa comenteze concluziile anuntate de fostul angajat al FMI si BM.

O reprezentata a Departamentului pentru Aparare al Statelor Unite a anuntat ca Birou Federal de Investigatii (FBI) ajuta la investigatia FMI. De asemenea, un oficial al Bancii Mondiale a declarat ca institutia a intrerupt conexiunile cu reteaua FMI din „precautie”, desi informatiile comunicate de cele doua foruri prin aceasta legatura nu sunt „sensibile”.

Jeff Moss, membru al Comitetului de Consilieri ai Department of Homeland Security care se prezinta drept hacker, a declarat ca atacul a fost realizat in numele unui „stat-natiune” care a dorit sa fure informatii sensibile despre strategiile importante ale FMI sau sa faca institutia „de rusine”, subminandu-i autoritatea.

Experti in securitate informatica au declarat insa ca va fi dificil pentru autoritati sa demonstreze care tara s-a aflat in spatele atacului. „Chiar si tarile aflate in curs de dezvoltare pot profita de internet pentru a-si schimba statutul si capacitatea de influenta. in trecut nu puteau face asa ceva fara aur sau putere militara”, a declarat un analist de specialitate.

Directorul CIA Leon Panetta a declarat recent in Congres ca Statele Unite se confrunta cu „o posibilitate reala” de a fi victima unui atac informatic cu consecinte grave.

„Urmatorul Pearl Harbor ar putea fi un atac informatic” care sa paralizeze retelele de energie, sistemele de securitate, industria financiara sau guvernul, a afirmat el.

Bloomberg scrie ca atacul impotriva FMI a avut loc inainte de arestarea fostului director general al institutiei Dominique Strauss-Kah. El a fost retinut pe 14 mai, sub acuzatii de tentativa de viol. Bloomberg noteaza ca atacul a rezultat in furtul de mesaje e-mail si alte documente.

Pe de alta parte, experti din IT, citati de New York Times, sustin ca consiliul director al FMI a fost informat abia miercuri despre atac, care ar fi durat cateva luni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.