TIMISOARA. Situatie grava la cel mai mare spital din vestul tarii. 9 asistente si infirmiere si 10 pacienti de la Clinica de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean din Timisoara au fost confirmati cu coronavirus. Toti sunt asimptomatici, precizeaza managerului unitatii medicale.
„In timpul unor testari de rutina, cum facem sute pe zi in cadrul unitatii noastre tot in scopul preventiei, atat personalului, cat si pacientilor, am descoperit in dupa-amiaza aceasta (marti, n.r.) un numar de cazuri pozitive in cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculara. Este vorba de 9 asistente/infirmiere si 10 pacienti, toti asimptomatici. Am testat toti pacientii si aproape tot personalul„, a anuntat managerul Spitalului Judetean Timisoara, medicul Raul Patrascu.
Clinica de Chirurgie Vasculara a intrat in carantina pentru doua saptamani si s-a trecut la o ampla operatiune de dezinfectie.
„Am intrunit Comandamentul si am luat imediat o serie aditionala de masuri de control impreuna cu Comandamentul de Urgenta al Spitalului (epidemiologi, sefi de sectie, specialisti ATI etc.), DSP Timis si colegii de la Spitalul Victor Babes.
1. Carantinarea Clinicii de Chirurgie Vasculara pentru o perioada de 14 zile. Acest lucru inseamna externarea pacientilor negativi daca situatia medicala o permite (daca sunt pregatiti sau pot fi externati fara a le fi afectata starea de sanatate, cu repetarea testarii), transferul pacientilor asimptomatici in spitalele suport sau externarea lor cu consult infectionist, dupa caz, cu urmarire pentru retestare.
2. Pacientii ramasi internati in sectie vor fi monitorizati si ingrijiti de personalul medico-sanitar care a efectuat testul Covid si care a primit doua rezultate negative la interval de 72 de ore.
3. Pana la expirarea perioadei de carantina, internarile noi, de urgenta, se fac pe sectiile clinice de Chirurgie 1, 2 si 3.
4. Managementul medical al pacientilor si interventiile chirurgicale vor fi efectuate de chirurgii vasculari (cu repetarea testelor SARS-CoV2 pentru a asigura mentinerea statusului de negativi).
5. Sectiile de chirurgie generala vor asigura personalul mediu si auxiliar pentru monitorizarea si ingrijirea permanenta a pacientilor, astfel incât calitatea actului medical sa nu aiba de suferit.
6. A fost inceputa si se finalizeaza acum dezinfectia terminala in Clinica de Chirurgie Vasculara. Aceasta va fi efectuata continuu, in conditii de siguranta, pâna la externarea tuturor pacientilor si stingerea tuturor cazurilor pozitive„, a precizat managerul spitalului.
Medicul Raul Patrascu este optimist si spera ca focarul sa se stinga cat mai grabnic.
Marti la orele pranzului, la ultima raportare a DSP Timis, in judet mai erau 7 focare active de COVID 19.
CITESTE SI: Scad focarele de COVID in Timis, cresc cazurile de infectare la Faget
Pareri
Ma gândesc că toți erau asimptomatici…
Nu se poate! Aici managerul spitalului,unul tinerel,pus de tov. primar, probabil a dat gres.
pai nu era vorba ca se testeaza corpul medical din cand in cand si toti pacientii care intra in spital?,,..bine ca fac teste pentru bani in loc sa-si testeze proprii angajati……..,unde e distantarea sociala, spalatul pe maini si dezinfectantii?…si te mai miri de ce sunt atatea infectii intra-spitalicesti…..noroc cu Covid-ul asta, acum iti dai seama care sunt punctele slabe din sistemul sanitar….IGIENA si dezinfectia precara. ,,ar trebui ca toti medicii, asistententele, infirmierele sa faca cursuri de igiena sa mai invete si ei sa se spele pe maini si sa poarte masca in mod corect!…