TIMISOARA. Sunt suspiciuni de pesta porcina africana in judetul Timis. Trei mistreti au fost gasiti morti in padure, la Cheveres, iar autoritatile au demarat deja procedura pentru confirmarea pestei.
Mai exact, au fost prelevate analize de la animalele moarte, iar probele prelucrate la Timisoara au confirmat deja prezenta bolii. Apoi, probele au fost trimise la Bucuresti, iar in cursul zilei de sambata urmeaza sa ajunga rezultatele finale.
” Este o suspiciune la porc mistret. S-au recoltat probe, iar in jurul pranzului urmeaza sa vina rezultatele de la Bucuresti. La porc mistret situatia este diferita, in sensul ca, daca se confirma prezenta pestei porcine africane, se declara o zona de infectare de 8 kilometri si se aplica restrictii in acest perimetru, la gospodariile locuitorilor din zona”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Alin Flavius Nicoara, directorul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis.
Daca suspiciunea se confirma, pe langa zona de restrictii, se va institui si o zona tampon, iar in aceste perimetre se vor aplica restrictii de circulatie a animalelor doar cu acordul medicului veterinar.
UPDATE: A fost confirmat focarul de pesta porcina de la Cheveres
Analizele facute la Bucuresti au confirmat existenta pestei porcine la cei trei mistreti, drept urmare, in cadrul Comitetului Local pentru Combatere a Bolilor, au fost luate mai multe masuri, conform legislatiei in vigoare.
„În zona de protecție de opt kilometri, care cuprinde localitățile: Bacova, Sârbova, Hitiaș, Bazoșu Vechi, Bazoșu Nou, Dragșina și Chevereșu Mare, se vor aplica restricții de circulație a animalelor fără acordul medicului veterinar.
Zona tampon cuprinde următoarele localități: Buziaș, Căpăt, Dragoești, Topolovățu Mare, Topolovățu Mic, Șuștra, Petrovaselo, Recaș, Izvin, Remetea Mare, Bucovăț, Moșnița Veche, Albina, Uliuc, Icloda, Sacoșu Turcesc, Vucova și Otvești”, transmit reprezentantii Prefecturii Timis.
Potrivit reprezentantilor DSVSA Timis, in zona se impun o serie de masuri.
„Sunt o serie de restrictii care se introduc. Animalele trebuie sa stea inchise, medicii veterinari vor face din nou controale. Problemele de rezovat cad in sarcina Fondului de Vanatoare, reprezentantii lui trebuie sa caute sa descopere daca mai apar cadrave de animale, in maximum 60 de zile trebuie sa treaca la vanarea efectivului de mistretilor.
Restrictiile pe 8 kilometri se impun pe parcursul a 45 de zile, dar spre deosebire de pesta porcina africana la animalele de gospodarie, insa aici nu se ridica decat dupa un an de zile focarul de pesta, pentru ca e mult mai greu de identificat toate animalele”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Flavius Nicoara, directorul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis.