‘Forta majora’ aduce deszapezirea inapoi in curtea SDM iarna asta la Timisoara. Nicolae Robu da vina pe subalterni pentru ca n-a fost inca lansata licitatia: acesti oameni nu stiu sa lucreze anticipativ

TIMISOARA. Desi trebuia lansata inca din aprilie, licitatia pentru serviciul de deszapezire in Timisoara abia acum se pregateste, desi suntem la jumatatea lunii septembrie.

Pana acum, angajatii Primariei au lucrat la… caietul de sarcini, iar joi, in plen, consilierii locali l-au votat. Asa ca, odata documentatia aprobata, licitatia poate fi lansata si ramane de vazut cine se va inscrie, iar dupa o luna, cand se va anunta castigatorul, daca nu vor fi si contestatii.

Primarul Nicolae Robu anunta ca, daca licitatia esueaza, are eternul plan B.

Daca procedurile de achizitie publica vor merge normal, atunci nu vom avea dificultati. Daca vor fi blocaje, atunci va trebui sa recurgem la solutii de forta majora, adica trebuie sa atribuim cuiva in regim de forta majora sarcina de deszapezire. Depinde cum ni se aproba… Pentru orice delegare, atribuire directa, catre o societate proprie trebuie un aviz de la Consiliul Concurentei. Eu am ca prima optiune ca astfel de servicii, pe care le pot face societatile primariei, sa le dam societatilor primariei. Nu stiu daca a fost trimisa hartie catre Consiliul Concurentei, city managerul se ocupa de problema„, a spus primarul Nicolae Robu.

Intrebat ce va face concret daca va ninge in 1 noiembrie, edilul da asigurari ca strazile din Timisoara nu vor ramane necuratate.

Recurgem la una dintre societatile noastre in regim de forta majora. SDM are utilaje de deszapezire, putem atribui in regim de forta majora„, a precizat Nicolae Robu.

Va reamintim, potrivit caietului de sarcini, firma careia i se va incredinta serviciul de deszapezire pe 4 ani trebuie sa acopere toate cele 1227 de strazi ale Timisoarei, conform nomenclatorului, iar pana la data de 1 octombrie a fiecarui an va trebui sa asigure intreaga cantitate de materiale antiderapante ce va fi folosita pentru combaterea poleiului.

Utilajele de deszapezire trebuie sa aiba motoare cat mai nepoluante, chiar electrice sau hibride GPL, daca se poate, toate vor avea montat sistem GPS pentru a putea fi urmarite in timp real, dar si cu posibilitatea verificarii istoricului traseelor facute pe durata contractului.

In acelasi caiet de sarcini este prevazut faptul ca, la cel mult 4 ore de incetarea ninsorii, trebuie sa fie curatate strazile pe care circula mijloacele de transport in comun, trecerile de pietoni, trotuarele din dreptul statiilor STPT si caile de acces la institutiile publice si unitatile de alimentatie publica. In caz de ninsoare abundenta, trebuie curatate cu prioritate strazile pe care circula tramvaiele, autobuzele si troleibuzele. Totodata, nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ore de la o avertizare meteo de ninsoare si sa nu fie imprastiat material antiderapant.

Au fost prevazute si penalizari pentru nerespectarea contractului. 5% din valoarea facturii lunare daca nu e curatata zapada la 4 ore dupa oprirea ninsorii sau antiderapantul nu e pe strazi la 3 ore dupa avertizarea meteorologilor. Apoi, tot cu 5 la suta va fi sanctionata si depozitarea neregulamentara a zapezii.

1000 de lei va fi penalizarea pentru neintocmirea Jurnalului de Activitate pe timp de iarna (adica un raport), dar si neasigurarea stocurilor de materiale antiderapante la fiecare data de 1 octombrie de pe parcursul celor 4 ani de contract.

3 penalizari la rand pot atrage dupa ele rezilierea unilterala a contractului.

Sezonul de iarna e considerat, potrivit documentatiei, 15 noiembrie – 15 martie.

Asadar, in cel mai bun caz, licitatia care se pregateste de lansare s-ar putea incheia la finele lunii octombrie, daca nu apar probleme ori contestatii. Sau chiar prima zapada.

Ramane de vazut daca va exista vreun operator care sa indeplineasca toate cerintele si sa fie dornic sa preia deszapezirea la Timisoara pe urmatorii 4 ani.

Verde si pentru o noua licitatie pentru maturarea strazilor la Timisoara

Tot in plenul de joi, consilierii locali au aprobat si caietul de sarcini pentru licitatia privind curatenia stradala la Timisoara, aceasta intrucat in 4 noiembrie expira si cele 90 de zile in care RETIM se mai ocupa de maturatul strazilor orasului.

Daca licitatia nu se desavarseste, va fi din nou invocata ‘forta majora’ si serviciul atribuit direct.

Salubritate este aceeasi situatie, cu RETIM nu mai putem de la sfarsitul lunii octombrie, o sa vedem cui putem da in regim de forta majora. Nu pot spune acum, dar gasim o varianta, nu lasam orasul in insalubritate. Eu m-am suparat ca nu s-au facut demersurile mult mai devreme, pentru toate lucrurile. Le spun de sase ani, de cand sunt primar, sa lucreze anticipativ. Nu stiu acesti oameni sa lucreze anticipativ, asta e realitatea. Trebuie sa demareze cu doi ani inainte, ca nu se intampla nimic, ai facut contractul si stabilesti din start. Strazile sunt asa cum au fost intotdeauna, nu sunt nici mai curate nici mai murdare, pot fi locuri punctuale. Sunt zile in care nu se face curatenia cum trebuie, mai sunt, e adevarat, in anumite zone, dar nu este mizerie mai mare decat a fost altadata„, a precizat primarul Nicolae Robu.

Va reamintim, o prima licitatie legata de curateia strazilor la Timisoara a esuat in vara. RETIM nu s-a mai prezentat, iar singurul participant a fost declarat neeligibil. Detalii mai jos.

CITESTE SI: Documentatia pentru maturarea strazilor in Timisoara, facuta pe genunchi? Cum ii raspunde lui Nicolae Robu singura firma care a participat la licitatie si a fost respinsa de primarie 

Cat priveste cele doua licitatii ce vor fi lansate de Primaria Timisoara, pentru deszapezire, respectiv curatenie stradala, este de asteptat sa se prezinte aceeasi firma, intrucat utilajele ar putea fi folosite si pentru unul si pentru altul dintre servicii prin atasarea/detasarea unor dispozitive, si doar asigurandu-le pe amandoua contractele ar aduce un profit considerabil societatii care le-ar presta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. …de 6 ani le spune sa lucreze anticipativ si inca ii mai tine ??? … pai atunci de ce se mira de consecinte sau de ce cauta justificari ?

  2. Nu lucreaza anticipativ pentru ca sunt incompetenti.Sunt pusi pe pile si sunt incompatibili cu functia pe care o detin.Si chiar,de ce ii mai tine in primarie atunci?

  3. 1. Cati angajati au „lucrat la caietul de sarci” si cate luni => oameni-luna munca?
    2. Cred ca daca „expertii” luau caietele de sarcina vechi, intocmite in anii anteriori (ultimii 3 ani de exemplu) si le adaptau la situatiile posibile/anticipabile din Timisoara (2018-2019), problema trebuia rezolvata in max ?? zile lucratoare (?? = numar sub 25).
    3. Si acum care vor fi concluziile?