Echipe de arheologi din Romania si Ungaria au scos la lumina fosile de dinozauri unice in urma cercetarilor facute in apropierea localitatii hunedoarene Valioara.
CITESTE SI: Pasari arse de vii dupa un incendiu violent. Caini si porci salvati. Foto
Fosilele, care sunt ale unor dinozauri din familia Rhabdodontidae, au o varsta de aproximativ 70 de milioane de ani, au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului International UNESCO Tara Hategului, administrat de Universitatea din Bucuresti. Cercetarile au fost realizate de o echipa internationala formata din cercetatori de la Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti si de la Departamentul de Paleontologie al Universitatii „Eötvös Loránd” Tudományegyetem din Budapesta (ELTE – „Eötvös Loránd” Tudományegyetem).
Primele indicii ale existentei siturilor fosilifere din zona au fost identificate inca din 2019, iar cercetarile ulterioare au scos la lumina resturile unor asociatii bogate de vertebrate care au trait aici catre sfarsitul perioadei Cretacic, scrie stiridehunedoara.ro.
„Cele mai numeroase fosile de dinozauri identificate apartin unei specii ierbivore, bipeda si de talie mica, 2 – 6 m lungime, membra a grupului Rhabdodontidae. Studiul acestui bogat material fosil este in curs de desfasurare in cadrul unui acord multianual de colaborare dintre cele doua universitati, iar primele rezultate ale acestor cercetari au fost publicate in decembrie 2023 in revista de specialitate „Cretaceous Research”, ceea ce reprezinta o confirmare a descoperirii din partea comunitatii stiintifice. Oasele descoperite sunt intr-o stare de conservare foarte buna, fara sa fi fost sparte sau deteriorate in mod excesiv in pofida vechimii lor si includ si parti ale scheletului care nu au fost niciodata identificate la Rhabdodontide anterior acestui studiu”, se arata intr-un comunicat transmis de Geoparcul Tara Hategului.
„Desi rude apropiate ale acestor dinozauri au fost descoperite si pe alte continente, de exemplu in America de Nord sau chiar Australia, familia Rhabdodontidae in sine a fost strict endemica arhipelagului insular al Europei cu 85 pana la 66 de milioane de ani in urma. Acest grup de dinozauri ierbivori relativ mici ca si talie, de 2 pana 6 m lungime, include, in prezent, 9 specii diferite, dintre care 3 cunoscute doar din zona Transilvaniei, in Romania. In plus, multe dintre aceste specii au fost identificate doar recent, in ultimele doua decenii, in principal datorita extinderii cercetarilor sistematice, in Bazinul Hateg si in alte parti ale Europei. Scheletele partiale descoperite si studiate de noi indica, insa, ca acest grup de dinozauri era probabil inca si mai diversificat decat se considera in prezent, cu noi specii ce ar putea fi descrise in viitor”, a declarat autorul principal al studiului si doctorand la Universitatea ELTE – „Eötvös Loránd” Tudományegyetem din Budapesta, drd. János Magyar.
„Semnificatia stiintifica a materialului recuperat din situl fosilifer K2 este cu atat mai mare cu cat el cuprinde resturile asociate ale unui numar mic de indivizi, probabil, doar 2 – 3 exemplare apartinand aceleiasi specii, indivizi cu talii similare, si de la care s-au pastrat atat oasele diagnostice ale craniului, cat si vertebre si oase ale membrelor. Astfel de asocieri de resturi scheletice reprezentand diferite parti ale corpului – si care, deci, permit o reconstituire fidela a morfologiei animalului – sunt extrem de rare in cazul Rhabdodontidelor, iar cea studiata de noi este prima documentata temeinic din imprejurimile Valiorii”, a spus unul dintre coordonatorii grupului de cercetatori, dr. Zoltán Csiki-Sava, conferentiar la Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti.
Bazinul Hateg este renumit de mai bine de un secol pentru descoperirile de fosile de dinozauri pitici din roci Cretacic superioare. Primele resturi de dinozauri provenite din Hateg au fost studiate de catre excentricul paleontolog baron Franz Nopcsa care, acum 120 de ani, a descris de aici si primele resturi de Rhabdodontide. Fosilele de dinozauri din Cretacicul tarziu din Europa sunt mult mai rare decat cele din depozite de aceeasi varsta din America de Nord sau Asia; in plus, acestea sunt de regula mai putin complete, fragmentare si izolate. Astfel, nu se cunoaste niciun schelet complet de Rhabdodontid, ceea ce face foarte dificil studiul sistematic al grupului.
Pareri
Nu mai alimentati dacii liberi si suzerani din hunedoara cu chestiuni unice in lume.. au pierdut de mult conexiunea cu realitatea…